PvdA en D66 voor regenboog zebrapad in Zwolle

Zwolle – Maandag 25 april dienen PvdA en D66 een motie in om te laten zien dat Zwolle een stad is waar iedereen welkom is. Dat willen beide partijen doen door het maken van een regenboog zebrapad. Raadslid Claudia van Bruggen kwam in navolging van andere gemeenten op dit sprankelende idee: ‘In Zwolle is iedereen welkom en mag iedereen meedoen. "Zijn wie je bent dat is vrijheid, en die vrijheid willen we in Zwolle altijd en voor iedereen," aldus Claudia. Patty Wolthof van de PvdA was direct enthousiast: "Het lijkt vanzelfsprekend dat je in Zwolle jezelf kunt zijn, maar dat geldt helaas nog niet voor iedereen. Ik vind het een mooi idee dat wanneer je over dit zebrapad loopt, je daar even bij stil staat."

regenboog_zebrapad_zwolle.jpg 

Een regenboog zebrapad past goed bij Zwolle, vinden de lokale PvdA en D66. "Zwolle is een gastvrije stad, zowel voor haar inwoners, als voor haar bezoekers. Dit uit zich onder andere in een divers cultureel aanbod in vrijetijdsbestedingen als kunst en cultuur, maar ook in restaurants en recreatie". Deze gastvrijheid willen beide partijen in navolging van steden als Leiden, Rotterdam, Maastricht en Tilburg laten zien door op een prominente plaats een regenboog-zebrapad aan te leggen. "Daarmee laat Zwolle ook zien dat zij seksuele diversiteit in Zwolle omarmt en verwelkomt". De internationale Coming-Out dag op 11 oktober 2016 is volgens Claudia en Patty een mooi moment voor de onthulling van het zebrapad.

Artikel delen:
Reacties 45
 1. Volgens mij is wettelijk vastgelegd dat een zebrapad uit witte strepen bestaat. Wat is dan de status van anderskleurige strepen op de weg?


  ⚠️ Meld

 2. Een zebrapad dient de verkeersveiligheid, dat moet je niet gebruiken om een statement te maken. Anders krijgen we straks ook nog roze lintjes waar normaal verdrijvingsvlakken zijn.


  ⚠️ Meld

 3. Pietrg, daar zat ik ook aan te denken.
  Mooi idee maar hoe zit dat wettelijk, misschien is het zelfs gevaarlijker en lijdt het af.  ⚠️ Meld

 4. Ik zie op meerdere plekken in het straatbeeld ‘creatieve’ zebrapaden. Dat maakt het er niet alleen onduidelijker op, maar ook gevaarlijker. Zebrapaden dienen als zodanig eenvoudig en eenduidig herkenbaar te zijn, en als elke gemeente, deelgemeent, wijk of straat maar iets anders tot zebrapad bestempelt wordt ’t een complete chaos. Gekleurde zebrapaden, zebrapaden in diverse vormpjes en patroontjes, verschillende rijen met namen (ja echt) enz. Mij lijkt het verstandiger om gewoon wit/zwart aan te houden. Dat herkent en begrijpt iedereen altijd en overal. Zebrapaden zijn er voor de verkeersveiligheid, niet als modeverschijnsel of middel om politieke statements te maken.


  ⚠️ Meld

 5. Pure symboolpolitiek. Mooi voorbeeld van zonde van geld en moeite.

  Het geeft alleen wat hartverwarming aan mensen die zich sowieso al voor dit onderwerp interesseren. Maar juist de anderen moet je bereiken, en dat lukt je op deze manier beslist niet. Die denken: wat een mooie kleurtjes. Kleurtjes die je daarbij ’s nachts slecht ziet.

  Alleen auto’s staan stil bij een zebrapad. Voor voetgangers is het iets om overheen te lopen. Vrij cynische symboliek eigenlijk.


  ⚠️ Meld

 6. Origineel, fris, vrolijk, kleurrijk en gedurfd…mooi signaal ook:

  Om iedereen welkom te heten.

  Prettige bijkomstigheid is dat de landelijke media dit uiteraard op gaat pikken.


  ⚠️ Meld

 7. Prettige bijkomstigheid is dat de landelijke media dit uiteraard op gaat pikken.

  Minder prettig is dat een voetganger verwacht dat hij voorrang heeft, een bestuurder van een auto dat (logischerwijs) niet snapt en dat er daarna een hoop gesteggel komt over wie verantwoordelijk is voor het letsel.

  Wat een stompzinnig idee.


  ⚠️ Meld

 8. Symphatiek idee!

  En ach al die bedenkingen… Regeltjes zijn er voor de mens en niet andersom. In die andere steden gaat het toch ook goed? Zal in de praktijk best goed gaan.


  ⚠️ Meld

 9. Een zebrapad, zwart/wit naast elkaar liggende strepen, bestemd voor iedereen om veilig over te steken ongeacht huidskleur, geloof, herkomst of geaardheid. Al symbolisch genoeg toch?


  ⚠️ Meld

 10. Kleurrijk idee! 1 gekleurd zebrapad kan toch geen kwaad?
  Ik ben voor!
  Als leuke “bijvangst”: weer eens een heel ander onderwerp om ons “druk” over te maken.


  ⚠️ Meld

 11. Laten we de Zwollenaars as. woensdag op Koningsdag eerst maar eens oproepen om massaal en kleurrijk de Nederlandse vlag uit te steken.:)


  ⚠️ Meld

 12. 1 gekleurd zebrapad kan toch geen kwaad?

  Juist wel. Geen enkele automobilist die dit dan als zebrapad herkent en zal stoppen. Levensgevaarlijk!


  ⚠️ Meld

 13. Beste mensen,
  Door Nederland zijn er al op verschillende plaatsen gekleurde zebrapaden aanwezig. Ik snap jullie punt betreft verkeersveiligheid, maar als deze gekleurde zebrapanden niet veilig genoeg waren dan hadden ze die zebrapaden op de andere plaatsen al lang weg gehaald. Daar is echt wel over nagedacht.
  Ik vind het een mooi symbool, alhoewel er ook wel eens wat gedaan mag worden aan de tolerantie van mensen. Een mooi begin maar zeker niet genoeg.


  ⚠️ Meld

 14. Als automobilist ben je helemaal gefocust op witte wegmarkering. Dat zit in je systeem en valt het meest op. Vergeet niet dat er zich nogal wat soorten mensen op de weg begeven. Wat voor jou duidelijk is, is dat niet perse voor een ander. In een land met een wildgroei aan bebording en toestanden kan dit er niet ook nog bij.

  Iets in regenboogkleuren wat men niet met voeten betreed lijkt mij een veiliger, nuttiger (en respectvoller). Een poort, versiering, bankjes oid, verzin wat. Maar blijf alsjeblieft van zoiets als wegmarkeringen, borden etc af. Komop zeg. Safety first.  ⚠️ Meld

 15. Denk dat dat “verkijken” erg meevalt Peace. Al rij je nog zo nonchalent en iets te hard….je schrikt/wordt gelijk alert als je deze regenboog zebra tegenkomt. Geloof “ikbeneenzwollenaarr, op 24 april 2016 13:14” dan ook, met onderandere:

  Door Nederland zijn er al op verschillende plaatsen gekleurde zebrapaden aanwezig. …als deze gekleurde zebrapanden niet veilig genoeg waren dan hadden ze die zebrapaden op de andere plaatsen al lang weggehaald. Daar is echt wel over nagedacht.

  Vind overigens

  gefocust

  zo’n jammerlijk nieuwetijds-woord. Ineens moet iedereen en overal gefocust worden.
  Tuurlijk:
  Als ik werk dan werk ik
  Als rij dan rij ik
  etc….

  Maar “concentreren” is toch nog steeds mooi; mooier dan “focussen”?


  ⚠️ Meld

 16. je schrikt/wordt gelijk alert als je deze regenboog zebra tegenkomt. 

  Schrikken en alert worden zijn 2 verschillende dingen en treden niet tegelijk op.
  Als je onverwachts gekleurde strepen op de weg ziet, dan schrik je. Vervolgens ga je je realiseren dat dat waarschijnlijk iets moet betekenen en daarna word je alert. Dat kost allemaal per onderdeel niet veel tijd, maar bij elkaar genoeg om ondertussen al midden op het zebrapad te staan met je auto.

  als deze gekleurde zebrapanden niet veilig genoeg waren dan hadden ze die zebrapaden op de andere plaatsen al lang weggehaald.

  er moeten dus eerst ongelukken gebeuren voordat er nagedacht gaat worden?


  ⚠️ Meld

 17. @pieterg, Nee zeker niet, maar het is gebleken dat het dus helemaal geen ongelukken veroorzaakt anders was dit allang weer afgeschaft en zouden er geen nieuwe gekleurde zebrapaden bij komen.

  @peace, Goed idee! Gekleurde bankjes, prullenbakken etc. zou de stad een stuk vrolijker maken 😀

  En nog iets, die zebrapaden vallen net zo op als de witte zebrapaden. Je kan je zorgen maken maar je kan ook overal een probleem in zien. Nogmaals, hier is echt wel over nagedacht.


  ⚠️ Meld

 18. Daarom heb ik “wordt gelijk alert” er ook bij gezet: zijn 2 verschillende dingen. Denk dat de 1 schrikt (behoorlijke minderheid) en de ander gelijk alert wordt. Denk dat veruit de meerderheid alert BLIJFT.

  Bedankt voor de uitleg.

  Nee, “eerst ongelukken gebeuren”…waar, wanneer, puur door de kleuren?

  Welke reactie (alleen hier al) vind je onnadenkend/(weer een “/” 😉 ondoordacht)?


  ⚠️ Meld

 19. Kleur werkt vaak verrijkend. Kleurrijk NL, Kleurrijke reacties en meningen…alles is al zo grijs (kijk vandaag maar eens naar buiten en erger STRAKS op Koningsdag ook :o).

  Kleur bekennen…

  Wat een leuke (kleurrijke) site genereert “Google” gelijk 😀
  http://www.kleurenpsychologie.be/home.html

  Zong “Geweldenaar Herman van Veen” al niet eens…

  Er waren mooie baby’s bij,
  maar niet zo lief als jij,
  Anne.

  Van al dat wit
  en zoveel licht
  gingen van schrik
  je ogen dicht,
  Anne.

  Even kreeg ik kriebels in mijn keel
  maar je had geen pink teveel,
  Anne.

  Ik stond te blozen
  was zo blij,
  jij moest er haast
  van lachen,
  Anne.

  Anne,
  de wereld is niet mooi,
  maar jij
  kan haar een beetje
  mooier kleuren

  Anne,
  je hebt nog heel wat voor de boeg,
  maak je geen zorgen,
  daarvoor is het nog te vroeg,
  veel te vroeg.

  De wijzers van de klok gaan snel,
  dat merk je later wel,
  Anne.

  Van de pot naar de w.c.
  gaat een, twee, huppekee,
  Anne.

  Je hebt net je bromtol uitgepakt
  of je bent alweer een jaar
  ouder.
  Voor ik goeiemorgen zeg,
  ben jij op je brommer weg,
  Anne.

  Anne,
  de wereld is niet mooi,
  maar jij
  kan haar een beetje
  mooier kleuren.

  Anne,
  je hebt nog heel wat voor de boeg,
  Maak je geen zorgen,
  daarvoor is het nog te vroeg,
  veel te vroeg.

  Er waren mooie baby’s bij,
  Maar niet zo lief als jij,
  Anne.

  Alleen de ogen van je moeder
  waren net zo mooi als jij,
  Anne.  ⚠️ Meld

 20. Hallo met adrie

  wel leuk idee aleen nooit veilig toch helemaal als je moe bent niet op let ik zie in het donker ook aleen wit en niks niet kleuren maar ga door met denken gemeente raad homos zijn ook mensen meschien nog een referendum hier over hahaha


  ⚠️ Meld

 21. @dick,
  Haha Dick, dank u wel voor uw vrolijke aanvulling. Hebben we veel meer aan dan altijd maar in problemen denken 😀

  @Adri,
  Beste Adrie,
  Fijn dat u het een leuk idee vind, de gekleurde zebrapaden geven net als de witte zebrapaden reflectie in het donker. Dus geen zorgen ook in het donker zijn deze paden goed zichtbaar 🙂


  ⚠️ Meld

 22. Hallo met adrie

  ik ben een zwolenaar ook leuk gedacht maar net wet boek opgendlagen de strepen moeten wit zijn hun mogen geen andere kleur hebben ook wel te recht hoor anders tekent iedereen kleuren op de weg en snapt niemand weer qat de regels zijn en ben je zo plat verleer is al te druk sorrie zo denk ik hoor wil geen wijs neus zjn wie weet kan de peper bus rose zie in oktober ook altijd een gekleurte vla hangen op homo dag ook reklame voor hun toch


  ⚠️ Meld

 23. @Dick het hele idee is ondoordacht. Een automobilist die voor het eerst opeens al die kleuren voor zich op het wegdek ziet verschijnen is op z’n minst hierdoor afgeleid. Ook al was hij alert op de verkeerssituatie (zoals hij dat inderdaad zou moeten zijn), dan heeft zijn brein toch even nodig om dit te interpreteren als zijnde een zebrapad en hoe daarnaar te handelen. Veranderingen ten opzichte van de normale situatie vergen altijd aanpassingstijd. En die tijd is er vaak niet.

  Denk dat de 1 schrikt (behoorlijke minderheid) en de ander gelijk alert wordt. 

  je zal als voetganger maar net iemand uit die behoorlijke minderheid tegenkomen…ik vind dat een te groot risico. Dat er in andere steden nog niemand is aangereden bij deze zebrapaden zegt me niet zoveel. Hoe vaak ging het net goed omdat de voetganger opzij kon springen?

  Kleur brengen in de stad is helemaal prima, maar ga dit alsjeblieft niet doen ten koste van de verkeersveiligheid. Zeker niet nu Zwolle net een prijs op dat gebied heeft gewonnen!


  ⚠️ Meld

 24. Naast alle bovengenoemde argumenten vind ik het van de PvdA, en D66 zo kinderlijk naief om te denken dat integratie na 30 jaar moeizame lopende multiculturele samenleving met wat kleurtjes op de straat opgelost kan worden. betalen zij de straatschilder uit de partijkas?


  ⚠️ Meld

 25. Waar wil men dat ding neer gaan leggen? Ik mag hopen in een voetgangersgebied waar zo’n ding geen risico vormt voor de verkeersveiligheid. Tolerantie en acceptatie van seksuele diversiteit zijn mooie beginselen, maar daar hoeven niet onnodig mensenlevens voor op het spel gezet te worden.


  ⚠️ Meld

 26. Erg belangrijk!!
  Hoe staat het met de opruimwerkzaamheden van de olietanks in de stad?
  Asbest probleem bibliotheek?
  Staat er nl ook gekleurd op!


  ⚠️ Meld

 27. Bericht door pieterg, op 24 april 2016 9:37

  1 gekleurd zebrapad kan toch geen kwaad?

  Juist wel. Geen enkele automobilist die dit dan als zebrapad herkent en zal stoppen. Levensgevaarlijk![/quote]
  Op een zebrapad met witte strepen rijden ze je ook van de sokken. Wat is het verschil?  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.