SP Zwolle: Maak armoede(beleid) af!

Zwolle – De Zwolse SP -fractie gaat zich maandag in de gemeenteraad opnieuw inzetten om het armoedebeleid in Zwolle verbeterd te krijgen. Vijf moties (verzoeken) op dit onderwerp zullen in stemming worden gebracht.

De gemeente heeft drie onderzoeken laten doen naar armoede en het armoedebeleid in Zwolle. Daaronder ook een rapport van het Nibud. Op 4 april debatteerde de raad al lang over de uitkomsten en de maatregelen die het college nu wil nemen. Kern van het voorstel van B&W is dat de subsidies voor kinderparticipatie omhoog gaan en dat de maximum inkomensgrens om gebruik te mogen maken van de scholierenregeling wordt opgetrokken naar 130% van het sociaal minimum. SP-gemeenteraadslid Bert Sluijer: “Dit zijn stuk voor stuk goede en noodzakelijke maatregelen. Wij zullen daar zeker mee instemmen. Maar de rapporten tonen aan dat armoede zich breed voordoet in de stad. Dan moet je het ook breed aanpakken. Samen met Swollwacht dienen we de daartoe vijf voorstellen in. Ook Groen Links heeft aan drie van de moties meegewerkt.”

Hoofddoel van SP, Swollwacht en Groen Links is een ophoging van de inkomensgrens van de overige armoederegelingen van 110% naar 115%, zodat meer mensen bereikt worden. Tevens willen de partijen meer aandacht voor de mogelijkheid voor volwassenen om te kunnen participeren (mee te doen) in de samenleving en de invoering van een kindpakket. 
Bert Sluijer: “De stap die het college zet is goed, maar wat ons betreft een eerste. Want de problemen vragen om meer stappen. In het coalitie akkoord van 2014 hebben PvdA, D66, VVD en Christenunie opgeschreven dat ‘iedereen kan meedoen in de Zwolse samenleving’. De collegepartijen kunnen nu  laten zien dat het geen loze kreet was. De voorstellen van de oppositie helpen daar een handje bij. Armoede(beleid) moet nu echt afgemaakt worden. Het is een politieke keuze om dat wel of niet te doen. Onze keus is al gemaakt.”

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Als het aan de SP ligt dan zitten straks de uitkeringstrekkers thuis met een dik inkomen en worden de werkenden gestraft voor hun inzet.

  Werken wordt afgestraft door de SP. Niet werken wordt beloond en deze mensen worden niet gestimuleerd om een baan te zoeken. Waarom zou je immers een baan zoeken als je huidige uitkering en subsidies nauwelijks schelen met een baan?

  Communisme?

 2. Hallo met adrie

  Jdewinter dan moeten de bedrijfen maar meer loon geven niet de staat dan loont werk weer ik.vindt trouwens schokkendt dat de voetsel bank drijgt te ver dwijnen las ik in stentor dat kan toch niet in een westera land!!!

 3. Wat een rare reactie van J.de Winter.Als we willen voorkomen dat de maastschappij in twee stukken uiteenvalt dan MOETEN we wat aan armoedebestrijding doen.Nu al is vast te stellen dat onderwijskansen van kinderen uit lagere inkomensgroepen afnemen, dat de sociale mobiliteit afneemt, dat in de steden twee leefwerelden gaan ontstaan,
  dat de gezondheid en levensduur van mensen met een lager inkomen afnemen.In een beschaafd land mag je dit niet accepteren.Daarom alle steun voor de SP voorstellen.

 4. Ik begrijp jedewinter wel voor een deel.
  Wanneer er een auto voor de deur staat bij iemand met een bijstandsuitkering gaat er iets niet goed in dit land. Misschien hebben ze die cadeau gekregen net zoals de smartphone, de Ipad en de flatscreen, maar dat het verkeerd kan overkomen bij mensen die om 6 uur moeten opstaan en er om 18.00 uur weer inkomen kan ik begrijpen.

 5. “Wanneer er een auto voor de deur staat bij iemand met een bijstandsuitkering gaat er iets niet goed in dit land”.

  Wat is dit nou weer voor onzin. Laat iemand met een dergelijke uitkering zelf weten hoe hij/zij de centjes uitgeeft.

 6. @mike, Iemand in de bijstand mag niet met de auto naar een sollicitatiegesprek? Zullen we de fiets van mensen in de bijstand dan ook maar meteen afpakken? Laat ze maar lopen die profiteurs!

 7. Laat ze maar lopen die profiteurs!

  Zolang ze maar lopen op de goedkoopste slippers die er te verkrijgen zijn. Het zal natuurlijk een schande zijn als die profiteurs ook nog eens schoenen dragen.

 8. @Abouali

  Een fiets lijkt mij goedkoper dan een auto. Daarnaast rijdt een auto op benzine, moet in de verzekering en heeft onderhoud nodig.
  Je hebt recht op bijstand wanneer je aan de volgende criteria voldoet: rechtmatig in Nederland wonen en niet in staat zijn in het eigen levensonderhoud te voorzien.
  Wanneer je daarvan kunt sparen voor een auto, is de uitkering denk ik te hoog en hoeft de belastingbetaler dan niet aan mee te betalen.

 9. @mike, je word niet in de bijstand geboren hé. Je kon dus daarvoor ook al een auto hebben, die je bijvoorbeeld nodig hebt om boodschappen te doen, mantelzorg te verlenen of te solliciteren.
  Dat je als je in de bijstand zit niet naar saint tropez op vakantie moet gaan is logisch, maar geen auto mogen hebben?

 10. kwalijke zaak dit. Mensen in de bijstand moeten gemotiveerd worden om zelf hun eigen geld te verdienen en niet op de zak te teren van werkenden. Onlangs is er een onderzoek geweest die heeft aangetoond dat de bijstand verlaagd moet worden om bijstand gerechtigden uit hun luie stoel te krijgen. Verhogen van de bijstand uitkering is oneerlijk tegenover de mensen die het geld opbrengen. Werken voorkomt isolement en geeft je energie. mijn stelling is: alle polen vervangen door bijstand gerechtigden.

 11. Van werklozen wordt verwacht dat zij een auto hebben om na een aanbieding van het uwv ergens te gaan werken hoever van huis dit is mogen de betweters hier invullen.

 12. @aanhetwerkjullie (leuke naam joh) waar je eigenlijk in je hele post de plank volledig mis slaat, heb je aan het einde wel een goed punt.
  Zolang er in nederland werkeloosheid is vind ik dat het bedrijven ontmoedigt moet worden op polen etc. Aan te nemen. Ik ken meerdere mensen die dolgraag bij het albert heijn distributiecentrum willen werken, maar dit niet kunnen omdat alleen polen en mensen onder de 21 die banen krijgen.

 13. Hoe kun je nou tegen

  Het afmaken van armoedebeleid

  zijn?
  Of groter: Hoe kun je nu niet als persoon of als groep zoveel mogelijk willen doen om armoe tegen te gaan….dat het zoveel mogelijk de wereld uit is?

  Vanzelfsprekend besef ik dat dat een utopie is. Maar als ik sommigen (ook vaak nog eens politiek verantwoordelijk) hoor praten/zie schrijven…ga ik er gewoon van uit dat die personen, puur en alleen aan zichzelf denken. Na mij de zondvloed 🙁

 14. Ken 2 mensen (heel goed) die wel

  bij het albert heijn distributiecentrum wilden werken en werkten.

  Dat zijn zéker geen Polen. Ok, zoals ik vernam werken er wel veel Polen (keihard ook). 1 van die 2 is bijna 21, de ander 24.

 15. Als mijn overbuurman/bijstandsgerechtigde plotseling een autootje voor z’n deur zou hebben, zou ik denken: goed gedaan, buurman! (ik zou me niet afvragen “waardoetiedatnuvan”), maar hem er alle plezier mee wensen.

 16. vind ik dat het bedrijven ontmoedigt moet worden op polen etc. Aan te nemen. 

  Mensen dus verschillend behandelen op grond van hun afkomst?

 17. Goh sommige mensen wens je wel eens een leven toe, waarbij zijzelf mogen ervaren hoe het is, hoe andere mensen leven, waar zij nu zo keihard over denken te mogen oordelen.
  Bah wat verzuurd.Ik wens alle mensen meer geld toe, werkenden en niet werkenden, om welke redenen dan ook, met welke huidskleur dan ook.
  Ik wens alle mensen eigenlijk een basisinkomen toe.
  kuzzzzzz

 18. Ach..binnen een jaar wordt er met helicoptergeld gesmeten.In heel Europa overigens.
  Dan kunnen de werkenden nog meer geld verkwanselen.
  En dan zullen de werklozen van dit moment tevens hard lachen als de werkenden geen baan meer overhouden.
  Door inkrimping..robotisering en automatisering van arbeid.
  Stel egoisten!

 19. @ Vragen over inhoud referendum AZC Zwolle/Sjors

  Wat zou een werklozen…wat zou iemand die in armoede leeft kosten?
  En wat de mensen die een andere huidskleur hebben dan ons?

  Kun je overigens het welzijn van mensen uitrekenen in koud geld?
  Wat merk je er (stukje inleven en compassie met je medemens) eigenlijk van in je eigen welvarende positie?

 20. abouali, Dick,
  Ik verbaas mij over de roze wolk waar jullie op zitten. Van een andere wereld? haha jullie vertoeven waarschijnlijk te veel in deze groep dat je niet eens de realiteit meer ziet. Ik werk bij een gemeente. Er zijn regelmatig projecten met werkelozen om hen uit de luie stoel te krijgen. 2/3 deel komt niet eens opdagen bij de start van een project. De rest valt halverwege af. Compassie heb ik niet voor deze mensen. Zij willen niet. punt. Het is te eenvoudig om het goed te hebben zonder daar wat voor te hoeven doen.
  Maar……… droom lekker verder.

 21. @ aanhetwerkjullie, op 26 april 2016 9:42 (in de baas z??n tijd). Erken je niet dat bijvoorbeeld 50+ ers en ⤽niet hoger dan MBO-geschoolden⤝ erken je niet dat ⤽VMBO-ers⤝ en ⤽arbeidsgehandicapten⤝ en ⤽bijvoorbeeld mensen met een onnederlandsche naam⤝, er ken je niet dat ⤽herintreders⤝ en ⤽mensen (buiten hun ⤽wil⤝ om) die moeite met verplichte opleiding hebben⤝moeilijk aan een baan komen?
  Ben jij echt zo ego-centrisch als 26/4 9:42 doet voorkomen?

 22. @Aanhetwerkjullie,
  als jij bij de gemeente zou werken, had je geweten dat als mensen niet op komen dagen bij cursussen of gratis slavenarbeid, zij heftig gekort worden op hun schamele uitkering.
  Daarom werk jij daar ook niet. Hopelijk kom je zelf ooit in zo’n situatie terecht. Dan kan een ander fatsoenlijk mens met meer compassie tenminste jouw baan overnemen.

Reageer