Vragen over inhoud referendum AZC Zwolle

Zwolle – Vorige week dinsdag heeft bijna de voltallige raad ingestemd met een inleidend verzoek voor een referendum over het besluit voor een AZC met maximaal 600 opvangplaatsen aan de Oosterenk. De aanvragers van het referendum gaan nu de benodigde handtekeningen verzamelen, zodat het referendum daadwerkelijk door kan gaan.

besluit_azc_zwolle.jpg 

De PvdA is van mening dat bij de inzet van een dergelijk democratisch instrument, ook alle mogelijk meewegende factoren bekend moeten zijn bij de inwoners. Daarom vraagt de PvdA het college te antwoorden op de volgende vragen met de raad en dat met de stad te delen: 1. Wat zal de vertraging zijn voor het gereedmaken van het asielzoekerscentrum indien het referendum doorgang vindt? En brengt deze mogelijke vertraging extra kosten met zich mee? 2. Hoe zal de referendumvraag luiden, oftewel waar spreken kiezers zich precies over uit? 3. Wat zijn de kosten voor het organiseren van een referendum?

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

55 gedachten over “Vragen over inhoud referendum AZC Zwolle”

  1. Oke ??150.000 , maar wat kosten die 600 gelukszoekers per jaar meneer meyer ? Ik denk dat u dat wel weet maar niet durft te mededelen .

  2. @ Sjors, zie topic over SP Zwolle:

    Wat zou een werklozen…wat zou iemand die in armoede leeft kosten?
    En wat de mensen die een andere huidskleur hebben dan ons?

    Kun je overigens het welzijn van mensen uitrekenen in koud geld?
    Wat merk je er (stukje inleven en compassie met je medemens) eigenlijk van in je eigen welvarende positie?

  3. @dick , uit ervaring weet ik dat een werkloze die 47 heeft gewerkt en niet door zijn eigen schuld in de ww is gekomen minder kost oftewel minder krijgt dan een “asielzoeker”!!!
    Als dat nu eens omgedraaid wordt dan heb ik minder problemen met de komst van deze mensen!!

  4. @bokkie62.

    Kosten en krijgen zijn twee hele verschillende begrippen.
    Daarnaast moet jij (?) dan toch blij zijn dat een land als Nederland dergelijke WW-voorzieningen heeft. om dan te gaan lopen klagen dat iemabd anders (die alles achter moet laten) vind ik dan dus ook onterecht.

  5. Wat iets kost kan niet goed beoordeeld worden. Wat zijn de kosten van de gemeenteraadverkiezingen? Het televisieprogramma de rekenkamer heeft wel eens een onderzoek gedaan naar de kosten van verkiezingen. Ik weet niet of een referendum 1 op 1 te vergelijken is met een GRV/TKV. Hoe is die 150K opgebouwd. Wanneer de Burgemeester spreekt over enkel de vaste kosten, lijkt mij dit erg hoog geschat. Wanneer in deze begroting ook de subsidies voor promotie zijn meegenomen, is dit bedrag wat reëler. Politieke partijen mogen tijdens een verkiezingsperiode uit de subsidie ruif gaan pikken, onder het mom van ….. noem het maar wat.
    Vage en suggestieve vragen van de PVDA, die niet m.i. niet ter zaken doen.

  6. Helaas komt met deze vragen wel een aap uit de mouw. Men is totaal niet gediend van een serieus tegen geluid. Zaak voor de initiatiefnemers om goed op te letten, als ze dat al niet deden.

    Iets anders, hoe komen sympathisanten woonachtig in Zwolle en voor het referendum initiatief aan een formulier? Men gaat de deuren langs, maar kan ik dit ook downloaden, ondertekenen en afgeven bij de griffie van de gemeente raad?

  7. Zoals gewoonlijk is de PvdA weer goed op de hoogte. Dit is vragen naar de bekende weg en een opzichtige poging tot stemmingmakerij!

    Ik ben ervan overtuigd dat er in de club wethouders wel iemand is die met een die met wat rekenkundige trucs de balans positief kan doen uitslaan. Verdienen we er zelfs aan!

  8. maar wat kosten die 600 gelukszoekers per jaar meneer meyer ?

    Dus? Laat een andere gemeente het maar oplossen? Not in my backyard?

  9. Oh Klaas Jan, een AZC levert ook banen op, meer omzet voor lokale bedrijven etc. Per saldo zullen de kosten minimaal zijn.

  10. @Leonardo, Daar verschillen we van mening. Ik heb nog niet eerder een best practice voorbeeld gezien waar uw bewering bevestigd wordt. In de communicatie van andere gemeenten zie ik geen eenduidig beeld naar voren komen dat een AZC een neutrale of zelfs zeer positieve bijdrage heeft op de gemeentelijke begroting. In de landelijke media valt zelfs te lezen dat de gemeenten extra geld van de landelijke overheid verlangt ivm de opvang.
    Het reële financiële plaatje zal tijdens het referendum wel naar boven komen.

  11. Ff wezen googlen, nergens een middenstand die positief is.

    Alle zaken zoals bv voedsel ect moeten volgens een Europese aanbesteding verlopen, kans is dus heel klein dat lokale ondernemers gekozen gaan worden daar er al landelijke leveranciers zijn.

    Gemeente zal verenigingsleven moeten bekostigen, bv voetbal ect.

    Medewerkers komen meestal buiten de plaats van vestiging.

    Nou welke economische voordelen zijn er dan?

  12. Ze rekenen zich gewoon rijk om zo hun sociaal beleid te verantwoorden.

    Hebben die rakkers ook op landelijk niveau gedaan, kenmerken iets Den Uyl zat in de olie 🙂

  13. @ Bokkie62, op 26 april 2016 9:24. Wat mag een beetje asielzoeker kosten van jou??.gedurende de periode dat ie in de molen zit (errug lang he), of ga je er vanuit dat ie mag blijven?
    Ga jij er (bij die 47-jarige WW-er) vanuit dat ie nooit meer aan het werk komt??.dus dat wij hem 20 jaar betalen?

  14. @Derk:
    Vluchtelingen kosten niet alleen geld

    Wie verdienen er aan opvang?

    ARTIKEL’Liefdadigheid kost nu eenmaal geld’, concludeerde economieredacteur Yvonne Hofs in haar onderzoek (+) naar de economische baten van de vluchtelingenstroom. Ook minister van Economische Zaken Henk Kamp liet zich ontvallen dat hij de komst niet ziet ‘als iets dat goed is voor de economie’. Toch zijn er bedrijven en mensen die de vruchten plukken van asielzoekers die nu in Nederland verblijven. Een overzicht.

    Een aantal vastgoedondernemers boeren goed door de vluchtelingenopvang. Zo kocht ondernemer Jonald Bouwhuis een hotel mede omdat hij er twee jaar lang 230 asielzoekers in zou kunnen huisvesten. Niet zonder reden: het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) betaalt per vluchteling aan locatiehouders om vluchtelingen te huisvesten. Over de precieze bedragen voor opvang op de lange termijn wordt per ondernemer onderhandeld. Wel is bekend dat gemeenten voor crisisopvang van 72 uur 40 euro per dag per persoon krijgen. Wat de lange termijn betreft verschillen de bedragen. Zo blijkt uit onderzoek van NRC dat zakenman Hennie van der Most over drie jaar 6 miljoen euro krijgt voor de opvang van 1.200 vluchtelingen. Andere ondernemers vertellen dat de huurprijs varieert ‘van 5 tot 9 euro’ per vluchteling per dag, aldus NRC.

    De grootste verdiener is volgens zakenblad Quote evenementenhaluitbater Libéma, dat 3.400 vluchtelingen huisvest. De Volkskrant sprak (+) eigenaar en ‘hofleverancier van noodbedden’ Dirk Lips in september. Hij kon toen niet aangeven hoeveel geld hij per vluchteling ontving, maar liet weten dat het minder dan 15 euro per dag is voor drie maaltijden (los van de bedden). Hij stelt het bovendien niet om het geld te doen: ‘De centjes tellen voor mij niet. Hoe ouder ik word, hoe meer ik daar achter kom. Ik heb misschien nog twintig, dertig jaar te gaan op deze plek en ik kan het allemaal niet meenemen hoor. Wat dan telt, is dat je een bijdrage hebt kunnen leveren aan het geluk van anderen.’ Lips staat op plek 140 in rijkenranglijst Quote 500.

    Banen
    De opbouw van tenten in Heumensoord bij Nijmegen.
    De opbouw van tenten in Heumensoord bij Nijmegen.
    Het COA heeft ook contracten met verschillende dienstverleners, wat goed is voor de werkgelegenheid in Nederland. Beveiliger Trigion heeft tot 2018 een contract met het COA om de veiligheid te waarborgen op alle COA-locaties in Nederland. Met het grote aantal nieuwe opvanglocaties in Nederland groeit ook de omzet van het bedrijf. Toch is niet iedereen tevreden over de particuliere diensten. Met verhalen over vechtpartijen in het achterhoofd stelde de Nijmeegse burgemeester Bruls dat hij er persoonlijk ‘niet veel moeite mee hebben’ als het leger de beveiliging van het complex overneemt. De grootste opvanglocatie in Heumensoord nabij Nijmegen valt onder zijn verantwoordelijkheid.

    Andere dienstverleners op locatie zijn bijvoorbeeld Cateraar Sodexo die op veertig opvanglocaties maaltijden levert en het Limburgse vervoerbedrijf Munckhof dat asielzoekers door het land verspreid met bussen. Het COA heeft met beddenfabrikant AVEK sinds vorig jaar een mantelcontract om snel nieuwe bedden te kunnen leveren. Vijftien jaar geleden ontwierp het bedrijf in samenspraak met het orgaan een speciaal stapelbed waarvan het er nu 25 duizend gaat leveren.

    Het COA stelt tegenover het FD dat met het openen van een nieuw asielzoekerscentrum voor vijfhonderd vluchtelingen er ongeveer honderd banen gecreëerd worden. De Volkskrant liep mee (+) tijdens de eerste dagen van opvanglocatie Heumensoord. Het grootste gedeelte van de nieuwe krachten is daar geworven met speeddates via het uitzendbureau. ‘De sollicitatie bestond uit twee gesprekken van tien minuten’, vertelt medewerker Joris tegen verslaggever Anneke Stoffelen. ‘Eén met het uitzendbureau en een met het COA. Het ging zo snel, ik dacht dat dat een slecht teken was.’

  15. Ja en waar komen die potjes vandaan waar alles uit betaald is werd? Leonardo jij kijkt dus echt niet verder als je neus lang is. Tunnelvissie

  16. leinardo, De opbrengsten waar u nu over spreekt worden gedekt door het COA. Er zijn nog wel meer bedrijven op te noemen die profiteren, zoals bijvoorbeeld Ziggo en telecom providers. De kosten hiervoor krijgt de Nederlandse burger via de belastingen op zijn bord en daar heeft de Zwolse burger (helaas) erg weinig invloed op.
    Ik heb het over lokale opbrengsten en kosten. Dat is van belang voor dit initiatief.

  17. Hoeveel centjes mag één van de 17 miljoen NL-ers betalen voor een vluchteling, voor een mens?

    Gewoon als het een Eurootje of 20 per hoofd van de bevolking kost…het spul ONS land uitkicken….

    Met zwarte laarzen voorzien van stalen neuzen :'(

  18. Wel aansprekende vragen:

    De PvdA is van mening dat bij de inzet van een dergelijk democratisch instrument, ook alle mogelijk meewegende factoren bekend moeten zijn bij de inwoners. Daarom vraagt de PvdA het college te antwoorden op de volgende vragen met de raad en dat met de stad te delen:
    1. Wat zal de vertraging zijn voor het gereedmaken van het asielzoekerscentrum indien het referendum doorgang vindt? En brengt deze mogelijke vertraging extra kosten met zich mee?
    2. Hoe zal de referendumvraag luiden, oftewel waar spreken kiezers zich precies over uit?
    3. Wat zijn de kosten voor het organiseren van een referendum?

    Aangetekend is, van mij kant, dat ik de kosten niet zo heel interessant vind. Hebben we het bijvoorbeeld ook nog over de kosten van het bezoek van Willy en de vrouwe vandaag?
    Tuurlijk wil ik als rechtgeaarde NL-er wel weten 😉

  19. Raadsverslag:

    Vragen van de fractie van de PvdA over de gevolgen van een referendum voor de vestiging van een azc.

    Portefeuillehouder Meijer antwoordt dat als er een referendum wordt gehouden de vertraging ca. 4 maanden zal bedragen. Het azc zal dan pas in het eerste kwartaal van 2018 open gaan. Als het aantal handtekeningen (5821) niet wordt gehaald zal de vertraging beperkt zijn en is opening in 2017 nog steeds mogelijk. Het is moeilijk aan te geven of de vertraging extra kosten met zich meebrengt. De referendumverordening is helder. De vraagstelling kan alleen gaan over het genomen raadsbesluit en de kiesgerechtigden kunnen aangeven of zij voor of tegen het raadsbesluit zijn. Overigens zal de vraagstelling nog worden voorgelegd aan de referendumcommissie, maar veel ruimte laat de verordening niet. Mochten de 5821 handtekeningen worden gehaald en voldoen aan de vereisten, dan kan een referendum worden georganiseerd. De kosten hiervoor bedragen naar schatting ?? 150.000,- De kosten betreffen o.a. de inrichting en bemensing van de stembureau’s, de tellers, stembiljetten, oproepkaarten, bezorging ervan etc.

    Tenslotte merkt de portefeuillehouder op dat er sprake is van een afwijzend referendum als de meerderheid tegen het voorstel stemt en deze tegenstemmers minstens 30% bedraagt van het totaal aantal kiesgerechtigden. Het gaat echter om een raadgevend referendum, hetgeen betekent dat het laatste woord aan de gemeenteraad is.

  20. Sorry, ik ben een beetje laat met reageren. Lees nu pas het bericht door Bokkie62, op 26 april 2016 9:24

    …dat een werkloze die 47 heeft gewerkt en niet door zijn eigen schuld in de ww is gekomen…

    Ik vraag me af of hij nu bedoeld dat asielzoekers wél door eigen schuld in de problemen zijn gekomen?

    Met het begin van de lap van Leonardo op 26 april 2016 18:06 zonder bronvermelding

    Liefdadigheid kost nu eenmaal geld…

    heb ik trouwens ook zo mijn bedenkingen. Ik denk niet dat asielzoekers op liefdadigheid zitten te wachten maar op rechtvaardigheid.

    Ik persoonlijk zit ook niet zo op dit referendum te wachten. Het raadsbesluit is met een meerderheid van 90% van de stemmen. Dan moet het wel een goed besluit zijn en moet je nu ook doorpakken.

  21. In de goede inbreng van admin, valt te lezen:

    Het gaat echter om een raadgevend referendum, hetgeen betekent dat het laatste woord aan de gemeenteraad is.”

    Dat is inderdaad waar, maar de gedachte dat dit slechts “raadgevend” is, is mijn ogen erg simpel gesteld. In het worst case scenario (voor de raad en college), wordt de stelling middels het referendum verworpen… Wat dan?

    Het aantal tegenstemmers bedraagt meer dan 30% van de kiesgerechtigden uit Zwolle en ook in het referendum is het verworpen? Volgens mij valt er dan bar weinig te beraden en is het eerlijk om je maar direct te gaan confirmeren aan dit besluit. Eigenlijk heeft men dit ook gedaan, toen men akkoord ging met het referendum. Het is politieke harakiri om anders te gaan besluiten na een referendum, zeker in bovenstaand geval…

    Ik wens de volksvertegenwoordigers veel wijsheid toe.

  22. Ik denk ook wel dat ze het referendum zullen volgen. Als daar uit komt “Kijk er nog eens naar.” zullen ze dat vast wel gaan doen. Er zal een nieuw voorstel en besluit komen, maar in hoeverre zal dat af gaan wijken van het huidige. Er is immers geen nieuwe informatie? Het geeft alleen een half jaar vertraging.

  23. Bernard, wat moet en kan er gewijzigd worden dan?
    De situatie is namelijk niet veel anders dan het aannemen of verwerpen van een besluit tijdens een raadsvergadering, tweede kamer, eerste kamer, enz.? Het is dus een eerlijke en objectieve alles of niets keuze. De discussie voor aanpassingen is al lang een gepasseerd station.
    Mbt de informatie, daar verschillen we van mening.

  24. Ja, alles of niets wat betreft dit besluit. Dit besluit kan de prullenbak in gestemd worden. Maar wat dan? Waarom is het besluit de prullenbak in gestemd. Foute locatie? Te veel op één plek? Je wéét het niet.
    Dus kan dit referendum geen nieuwe informatie opleveren. Maar we moeten toch wat en daarom verwacht ik dat er in dat geval een nieuw besluit gaat komen dat sterk op het oude gaat lijken.

  25. Tijdens de discussies over het onderwerp, zullen er diverse zaken besproken worden. Met die onderwerpen kan de gemeente een opinie onderzoek starten om het draagvlak te bepalen. Een referendum is namelijk geen opinie onderzoek.

  26. Tijdens de discussies over het onderwerp, zullen er diverse zaken besproken worden

    Welke discussies? Discussies die ontstaan als de plannen via het referendum verworpen worden? Wie bepaalt dat er dan nog discussies gaan volgen met blijkbaar daarna een opinie-onderzoek? Staat dat al vast? Is nee niet gewoon nee?
    De vraag blijft nog steeds: “Maar wat dan?”. Zolang dat niet duidelijk is heeft een referendum geen zin.

  27. Conclusie?
    Van de meeste mensen hoeven referenda niet zo nodig. Kost veel, vraagstelling is vaak onduidelijk en de kwestie is vaak niet zwart/wit.
    Oninteressant of er is al een duidelijk democratisch besluit over genomen. Vaak zijn referenda ook ter meerdere glorie van 1 of enkele initiatiefnemers.

    Maar vooral sinds de Stijllozen kwamen met “Gewoon omdat het kan…” Zie oa hun omroep die al weer lijkt te worden opgedoekt. Gaan we weer gewoon stemmen en/of een stembureau bemensen.

  28. Kan er op het weblog een filter komen zodat ik de onbegrijpelijke en vaak lange braaksels van dick niet meer hoef te zien?

    Goed dat het referendum er komt zodat ook de burgers zich uit kunnen spreken over de komst van een azc.

  29. @Dick. Ach, dat u zonder moeite een blanco check schrijft is prima. Er zijn ook mensen die dat niet graag doen. Er zijn veel mensen die dit een onzalig plan vinden (om diverse redenen) en daar tegen in verzet komen.

    Het is nu nog even afwachten of men in staat is de benodigde handtekeningen te verzamelen. Zijn die er, komt er gewoon een referendum. U kunt in dat geval er gewoon voor kiezen om strategisch thuis te blijven….

  30. De referendum regelgeving is aangenomen dus een referendum is mogelijk als aan de bepalingen vanuit de regelgeving wordt voldaan. Een eventuele discussie over kosten is dan ook irrelevant, dan had de politiek de referendumbepaling niet aan moeten nemen.

    Zoals eerder aangegeven heb ik in dit specifieke geval sterke twijfels bij het nut van een referendum. Dit gevoel werd versterkt nadat maar liefst 37 van de 39 raadsleden akkoord zijn gegaan met het voorliggende besluit over een AZC van 600 personen op de aangewezen locatie.

    Ben het dan ook eens met Bernard. Als er al ’tegen’ wordt gestemd en de uitslag is geldig dan is dat alleen tegen het huidige besluit. Gezien de grote meerderheid in de raad zal het besluit aangepast worden of er volgt een nieuw besluit waarin enkele kleine aanpassingen worden gedaan.

  31. Jouw wens ook Klaas Jan….

    @ D erk: Ook ik kan mij storen aan de lappen tekst van Dick, maar zijn anderen hier ook niet halsstarrig propaganda aan het voeren om te zorgen dat die nare buitenlanders niet in jullie mooie Zwolle terechtkomen?

    Kijk nog een keer naar de bombardementen in Aleppo en vergelijk dit even met je eigen leven.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3562398/Airstrikes-kill-14-people-including-Aleppo-s-paediatrician-Assad-bombs-city-hospital.html

    Doe gewoon je ogen weer dicht, geniet van je eigen leven en laat anderen de problemen in de wereld maar oplossen.

  32. Passant, de oorlog in Syrie en overal in het midden oosten heeft te maken met de islam. Mijn leven leid ik niet naar een boek of massahysterie dus de vergelijking vind ik nogal krom.

    Dat er steeds meer mensen deze kant opkomen geloven in de islam en ons de regels op willen leggen, niet willen integreren en samenleven met niet moslims houd ik mijn ogen open en ben ik strijdbaar voor eigen cultuur en waarden.

  33. @Jepser, de oorlogen in het midden oosten zijn ontstaan door de strijd tegen dictators. Daarna zijn er stromingen die zichzelf beter vinden dan anderen ontstaan die in dat machtsvacu?m graag de baas willen spelen. Om draagvlak te creëren wordt een gemene deler gezocht waarmee je veel sympatisanten krijgt. In het midden oosten is dat momenteel de islam. Zet de partijen tegen elkaar op en je krijgt een conflict.
    Halverwege de vorige eeuw was er iemand in Duitsland die in de jaren 30 geen probleem had met gehandicapten en Joden. Toch heeft hij gebruik gemaakt van de aversie van velen tegen deze groepen om aan de macht te komen en een Europees schrikbewind te voeren. Wij tegen zij is nu eenmaal makkelijk te bevatten voor grote groepen mensen.

    Je geeft aan je leven niet te laten leiden door een boek of massahysterie, maar je afkeer van de islam lijkt me toch via de massa doorgegeven.

    Ik sluit me evenwel wel volledig aan bij het feit dat onze cultuur en normen en waarden voorop moeten staan. Mensen die niet willen integreren dienen dan ook niet in Nederland te mogen blijven. Mijn mening is alleen dat de groep die wél wil integreren, vele malen groter is dan de groep die dat niet wil.

  34. De strijd tegen dictators, want zij hadden eigen opvattingen over islam. En niet momenteel, dat is al eeuwen zo. Afkeer van islam door massa doorgegeven? Wanneer vrienden van mij zijn vermoord, vriendinnen verkracht door medelanders mag je dat best tegen mij zeggen. De daders kwamen allemaal uit een bepaalde hoek, heette niet willem, klaas of henk en geloofden ook niet in naaste liefde van Jezus Christus of de Nederlandse bijbelse waarden en normen.

    Misschien krijg jij ook nog wel eens wat van deze levenswijsheid mee. Ik hoop het niet voor je….

  35. Misschien mis ik iets, maar deze blog gaat toch over de beoogde plaatsing van een AZC in Zwolle en niet over de grote wereld problemen waar de Zwolse burger totaal geen invloed op heeft? Zwolle kan toch onmogelijk alle wereld problemen oplossen door een vluchthaven zijn voor de ruim 60Mln mensen die wereldwijd op de vlucht zijn?

    Wanneer men iets doet moet het goed geregeld zijn en de beslissing moet op een transparante en eerlijke wijze gebeuren. Er moet daarnaast ook draagvlak voor de beslissing onder de bevolking zijn. Tot slot dient de financiering en de beheersbaarheid van het beoogde plan goed geregeld te zijn. Hier gaat het m.i. het referendum over.

  36. Hallo Klaas Jan, op 29 april 2016 9:34. Je mag gerust tutoyeren. Er zijn maar heel weinig mensen die ik met ⤽u⤝ aanspreek. Vanzelfsprekend zou je dat lomp, gebrek aan respect of onfatsoenlijk kunnen noemen. Het zij zo. Waar wek ik de indruk, echter, ⤽zonder moeite een blanco check te schrijven⤝? Volgens mij is er niemand die dat graag doet. We hebben hier te maken met een besluit door onze gemeenteraad, met een enorme meerderheid. ⤽Onzalig plan en verzet⤝ kan ik me voorstellen. Schijnbaar is er dan ook geen Zwolse politieke partij (op Swollwacht na) die jullie mening vertolkt.

    Jullie doen maar; handtekeningen zullen er wel komen, lijkt me. Zo heel veel zijn er niet nodig. Maar vind je het niet een klein beetje zonde van de tijd, moeite en aandacht voor een voorgenomen besluit? Sluit me aan bij WB 9:53 en bernard: ⤽Gezien de grote meerderheid in de raad zal (bij een meerderheid die ⤽tegen⤝ stemt) het besluit aangepast worden of er volgt een nieuw besluit waarin enkele kleine aanpassingen worden gedaan⤝. Zal in elk geval op de referendum-dag waarschijnlijk niet thuis zijn. Of je moet de pauzeblokken bedoelen in het bezettingsschema op een stembureau.

    Nee K.J. Heb nog nooit een verkiezing/referendum laten lopen.

    Ook helemaal eens met Passant, op 29 april 2016 11:52.
    Aansprekend o.a.: strijd tegen dictators. En: Duitsland eind-jaren ’30 verwijzing met “Wij tegen zij is nu eenmaal makkelijk te bevatten voor grote groepen mensen”.

  37. @ Jesper,

    Kun je wat meer zeggen over
    ⤽naaste liefde van Jezus Christus of de Nederlandse bijbelse waarden en normen⤝.
    Een mens is immers nooit te oud om te leren.

Reacties zijn gesloten.