Buurtbewoners willen bermversteviging Zalkerdijk

Zwolle – Enkele weken geleden zijn de gaten in de bermstrook langs de Zalkerdijk in Westenholte weer opgevuld met zand en grind, maar volgens buurtbewoner Wichtert aan het Rot is dit geen afdoende oplossing. "Na enkele stevige regenbuien spoelt het materiaal weer weg en na enkele weken is de situatie als vanouds." Auto’s kunnen elkaar alleen passeren als ze uitwijken naar de berm omdat de weg op de dijk erg smal is. Ook door dit autoverkeer wordt de berm aangetast. Aanwonenden moeten de vuilniscontainers langs de weg in de berm zetten, maar door de grote oneffenheden staan de containers niet stabiel. "Als de containers door de grijparmen van de ROVA-afvalwagen worden teruggezet, vallen ze vaak om." De omvallende containers beschadigen de afrastering van het volkstuincomplex aan de Zalkerdijk en soms liggen ze op de weg wat gevaarlijke situaties kan opleveren. In deze buurt zijn er geen ondergrondse containers en worden er wekelijks afvalcontainers aan de weg gezet.

berm_zalkerdijk.jpg 

Foto: Hennie Vrielink

Wichtert aan het Rot pleit voor een meer definitieve oplossing. Al jarenlang komen er elk voorjaar vier à vijf vrachtwagens met zand en grind om de gaten in de berm te dempen en wordt dit materiaal aangestampt, zonder dat dit tot een structurele bermverbetering leidt. Wichert aan het Rot pleit voor het aanleggen van grasbetontegels op een deel van de bermstrook langs de smalle weg. Hij heeft hierover al contact gehad met de gemeente, maar die wil wachten tot na de beëindiging van de werkzaamheden aan de Vreugderrijkerwaard en de dijkverlegging in dit gebied als er geen werkverkeer meer over de dijk komt. Volgens Aan het Rot is dit geen correct argument omdat er geen werkverkeer over dit deel van de Zalkerdijk gaat. Volgens hem hoeft de gemeente daar niet op te wachten.
 

De oud kaashandelaar is al jarenlang actief in de gemeente. Wichert aan het Rot is niet alleen burgerraadslid geweest, maar heeft zich ook ingezet voor omroep Zwolle, buurtbelangen in Westenholte en onlangs nog voor het wegnemen van oneffenheden in de wandelpaden naar het winkelcentrum zodat ook ouderen in een scootmobiel of met een rollator zich hier veilig kunnen voortbewegen. Voor zijn maatschappelijke inzet heeft hij al eerder "een lintje gekregen." Hij heeft altijd goede afspraken kunnen maken met de wijkbeheerder, maar het realiseren van een goede bermversteviging op "de oudste dijk van Nederland" blijft nog zijn aandacht en inzet vragen.

Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Ik ken Wichtert al enige tijd, deze man verdient een lintje. Hij zet zich altijd vol overgave in voor het algemeen belang. ( En deze mensen zijn tegenwoordig schaars! 🙁 )

Reageer