Zwolle zoekt ‘bruggenbouwers’

Zwolle – Zwollenaren die op de armoedegrens leven of ervaring hebben met allochtone ouderen die in een isolement leven, kunnen dit najaar zelf lotgenotencontacten starten. Zij volgen eerst een training, waarin ze leren hoe ze dit organiseren en hoe ze hun ervaringsdeskundigheid kunnen inzetten om anderen in beweging te brengen. Op 24 mei is er van 10.00 tot 12.00 uur een informatiebijeenkomst over het project Bruggenbouwers.

De training start op dinsdag 27 september met 12 deelnemers. Er is nog een aantal plekken vrij, aanmelden om deel te nemen aan de training kan zo lang er nog ruimte is. Het is de derde keer dat de training Bruggenbouwers in Zwolle wordt georganiseerd. Om belangstellenden meer informatie te geven over Bruggenbouwers, is er op dinsdag 24 mei van 10.00 tot 12.00 uur een informatiebijeenkomst bij ZwolleDoet! aan de Burgemeester Drijbersingel 11 in Zwolle. Het project ‘Bruggenbouwers’ is op verzoek van de gemeente Zwolle georganiseerd door ZwolleDoet! Bruggenbouwers starten na de training zelf lotgenotencontacten. Thema’s binnen die lotgenotencontacten zijn bijvoorbeeld: gezonde leefstijl, participatie, zelfredzaamheid, werk en inkomen.

Uit eigen ervaring
Om Bruggenbouwer te worden, is het belangrijk dat je ervaringsdeskundig bent; je hebt van dichtbij gezien of je weet uit eigen ervaring hoe het is om te leven op de armoedegrens en/of hoe allochtone ouderen soms in een isolement leven. Je kent de vragen, zorgen en belemmeringen, maar ook de kansen en mogelijkheden.
‘Bruggenbouwers’ is een leertraject voor en door deze ervaringsdeskundigen. Het doel is om kwetsbare burgers binnen de eigen doelgroep te bereiken en te activeren. De ervaring leert namelijk dat ervaringsdeskundigen mensen uit vergelijkbare situaties goed weten te bereiken.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn: jezelf en de ander, talenten, motivatie, groepsdynamica, netwerken, presentatie, empoweren, plan ontwikkelen, inhoudelijke onderwerpen op het gebied van participatie, (geestelijke) gezondheid, werk en inkomen, armoedebestrijding.

Inhoud training
De training start op dinsdag 27 september 2016. Dat is de eerste bijeenkomst van 16 wekelijkse bijeenkomsten op de dinsdagochtend van 09.30 tot 14.00 uur. De training wordt gegeven door Monic Diks en Güler Cumert van ZwolleDoet! De training is gratis voor de deelnemers.

Aanmelden
Aanmelden voor de informatiebijeenkomst van 24 mei, kan tot en met 22 mei. Aanmelden voor de training die op dinsdag 27 september 2016 van start gaat, kan zo lang er ruimte is. Met belangstellenden wordt na aanmelding een individueel gesprek gehouden. Mail voor aanmelding of informatie naar m.diks@zwolledoet.nl of g.cumert@zwolledoet.nl of bel 038 – 422 52 00.

Organisatie
De inhoud van de training is ontwikkeld door ZwolleDoet! in opdracht van de gemeente Zwolle. Het project is een samenwerking met WijZ en Travers Welzijn. Deze organisaties gaan de plannen van deelnemers ondersteunen en zij verzorgen na afronding van de training terugkombijeenkomsten. ZwolleDoet! organiseerde de afgelopen jaren al twee keer eerder de training Bruggenbouwers en twee maal de training AMWAHT voor allochtone mantelzorgers. De bruggenbouwers en mantelzorgers wisten als ervaringsdeskundigen lotgenoten te bereiken en empoweren. Dit positieve sneeuwbaleffect wordt ook weer beoogd voor de derde lichting Bruggenbouwers.

Artikel delen: