GGD en Isala bestrijden infectieziekten

Op woensdag 7 november hebben het Laboratorium voor Medische Microbiologie en Infectieziekten (LMMI) van de Isala klinieken en de GGD Regio IJssel-Vecht in Zwolle een convenant op het gebied van de bestrijding van infectieziekten ondertekend.

Door afspraken te maken over samenwerking op het gebied van uitvoering, kennisuitwisseling en opleiding kan bij grootschalige uitbraken van infectieziekten (zoals SARS, vogelgriep, pokken e.d.) sneller en efficiënter samengewerkt worden. Ook kunnen de signalen voor een mogelijke uitbraak beter en vroegtijdiger worden opgespoord. Een goede bestrijding van infectieziekten staat of valt namelijk met de beschikbaarheid van een laboratorium dat snel uitslagen kan leveren aan de GGD.

Door gegevens uit te wisselen van individuele gevallen en die aan elkaar te koppelen, kunnen risico’s op uitbraken van infectieziekten beter opgespoord worden. De verbeterde afspraken moeten ook leiden tot een snelle schakel met de gemeentelijke overheid.

De samenwerking sluit aan bij de upgrading van het nationale netwerk onder leiding van het nieuwe Centrum voor Infectieziektebestrijding, onderdeel van het RIVM. Momenteel worden er in verschillende regio’s in Nederland convenanten afgesloten tussen GGD’en en lokale partijen als ziekenhuizen en medisch microbiologische laboratoria.

Artikel delen:

Reageer