Matthijs van Nieuwkerk bezoekt Windesheim

Zwolle – Matthijs van Nieuwkerk is tijdens de tiende en tevens laatste Uitgelicht van dit seizoen te gast bij Windesheim. Op maandag 9 mei zullen journalistiekstudenten hem het hemd van het lijf vragen.

matthijs_van_nieuwkerk.jpg 

De komst van Van Nieuwkerk is bijzonder. Niet alleen omdat hij misschien wel de bekendste presentator van Nederland is, maar vooral omdat hij zelden tot nooit interviews geeft. September vorig jaar was er ophef over een interview met Van Nieuwkerk in Volkskrant Magazine, waarbij hij de vragen per sms en mail had beantwoord. “Ik ben nogal gereserveerd wat betreft lange interviews en als ik het doe, is het schriftelijk. Dan kan ik even nadenken, dat vind ik prettig”, zei hij hierover tegen NU.nl.

Van Nieuwkerk heeft grote bekendheid verkregen door zijn rol als presentator bij De Wereld Draait Door, maar heeft veel meer gedaan dan dat. Hij begon zijn journalistieke carrière bij de Amsterdamse kwaliteitskrant Het Parool, waar hij in 1996 hoofdredacteur werd. Daaropvolgend werd hij hoofdredacteur bij de Amsterdamse zender AT5, maar al snel maakte hij de overstap naar Hilversum, als netcoördinator van Nederland 3.
 
Gouden Televizier-Ring
Na een tijdje achter de schermen te hebben gewerkt, besloot hij de overstap te maken naar een carrière voor de schermen. Zijn eerste programma was Nederland Kiest, een politiek programma. Daarna presenteerde hij NOVA en Holland Sport. In de tussentijd begon ook DWDD, zoals het populaire programma ook wel bekend staat. In 2008, een jaar nadat het programma de Gouden Televizier-Ring won, besloot Van Nieuwkerk zich volledig op DWDD te gaan richten. Al jarenlang is het een van de best bekeken programma’s.
 
Altijd oprecht geïnteresseerd
“We proberen Matthijs van Nieuwkerk al te bereiken vanaf het moment dat we met Uitgelicht zijn begonnen, want hij is voor velen van ons een voorbeeld. Zijn interesse reikt zo ver, dat hij altijd oprecht geïnteresseerd overkomt. Hij is een van de beste journalisten van Nederland. Ik kijk al een paar maanden uit naar het bezoek van Van Nieuwkerk aan Windesheim en heb erg veel zin in de show”, aldus Jasper Seidel, coördinator van Uitgelicht.
 
Programma en aanmelding
Van Nieuwkerk is maandag 9 mei te gast in Uitgelicht. De Windesheimstudenten zullen hem bevragen over zijn tijd bij Het Parool, zijn overstap van geschreven pers naar audiovisueel, het presenteren van DWDD en over zijn interviewtechnieken. De bijeenkomst is kosteloos toegankelijk en vindt plaats in het Auditorium van Windesheim. De deuren zijn geopend vanaf 10.00 uur, de show start om 10.30 uur. Aanmelden is gewenst. Dit kan op www.windesheim.nl/agenda.
 
Over Uitgelicht
Uitgelicht is een initiatief van Journalistiekstudenten waarin zij hun journalistieke vakmanschap willen ontwikkelen door met ervaren journalisten van gedachten te wisselen. Uitgelicht selecteert hiervoor vooraanstaande gasten met uiteenlopende expertise. Onder andere Eva Jinek, Rick Nieman en Herman van der Zandt gingen Matthijs van Nieuwkerk voor. “Ik zit in mijn eerste jaar van de opleiding Journalistiek, maar help nu al mee aan deze show en ben heel trots op het resultaat. Dit had ik bij aanvang van de opleiding niet verwacht”, aldus Seidel.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Bij van Matthijs van Nieuwkerk heb ik altijd het gevoel van; Wie is die man? Zelf is hij behoorlijk gesloten en de gasten aan tafel moeten maar uitgebreid hun diepste gevoelens op de tafel neerleggen.


  ⚠️ Meld

 2. Meer dan 300.000 euro in het jaar verdienen door het oplezen van berichten op de televee. En de PvdA/D66 zag dat het goed was.

  Ongelofelijk.


  ⚠️ Meld

 3. Net gelezen salaris MvN 580.000. Tja… wat een gek ervoor geeft, zullen we maar zeggen.
  Leuk dat hij Windesheim aandoet! En die gasten bij DWDD? Die willen zelf graag, mooiere PR kun je niet krijgen. En MvN hoeft zijn ziel daar helemaal niet bloot te geven, dat is een ander programma…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.