Sloeproeiers naar legendarische HT-race

Zwolle – Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met roeiers uit zowel Hattem als Zwolle, is opnieuw met meerdere sloepen bij de legendarische roeirace Harlingen-Terschelling. Op vrijdag 6 mei roeien de Dames IJsselkr8 en de Heren Krom ruim 32 kilometer over de Waddenzee. Bij goed weer zijn snelle sloepen in ruim 3 uur aan de overkant.

ht_2015_wijsselland.jpg

Foto: Herman Engbers 

De HT-race geldt als de Koninginnerace van het sloeproeien. Maar liefst 135 sloepen, begeleid door tientallen volgschepen, steken de Waddenzee over. Ze krijgen onderweg te maken met stroming, golven, weer en wind. De race start als het afgaand tij begint. Vorig jaar was Hattem Roeit erbij met drie teams: in de eigen 8-riems HT-sloep d’Isela werden de dames knap vijfde, de heren in de gehuurde 10-riems sloep Albatros belandden per abuis op het podium en de dames in de geleende 6-riems sloep Wijsselland maakten een sterk debuut. De verwachtingen zijn nu hooggespannen. De afgelopen maanden is hard getraind. In de winter in de sportschool, sinds eind februari op de IJssel.

Dames IJsselkr8 in de Wijsselland
Opnieuw doet de Wijsselland mee, de sloep van de Veiligheidsregio IJsselland. Met de sloep werkt de organisatie aan teambuilding. “We zijn in opbouw, de ambitie is onder andere om met teams deel te nemen aan wedstrijden”, zegt stuurman Jeroen Haan, bevelvoerder bij de brandweer in Zwolle. Met Hattem Roeit wordt regelmatig samengewerkt, nu ook om de HT te roeien. Aan de riemen zitten zes dames, onder wie een collega van de Veiligheidsregio en versterking uit Leeuwarden. De Wijsselland start in de eerste van 14 startgroepen, om 11.20 uur.
Heren Krom in d’Isela
Vorig jaar waren het de dames die de wedstrijd roeiden in d’Isela. Nu zijn het de Heren Krom, het team dat vorig jaar ervaring opdeed in de Albatros. “We willen opnieuw het podium halen, nu zonder rekenfout in de uitslag”, zegt stuurman Jelmer Krom, die met de HT afscheid neemt van de vereniging wegens verhuizing. Aan de riemen zitten zeven heren en één dame. D’Isela start in de elfde startgroep, om 12.10 uur.
IJssel en Zwolse gracht
Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo’n 50 leden uit zowel Hattem als Zwolle. Vanuit Hattem trainen zij met twee verschillende sloepen op de IJssel: de whaler d’Isela en de kuikensloep Voorganck. De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van Hattem Roeit en vindt in 2016 plaats op 18 juni. In de aanloop naar deze wedstrijd zijn de sloepen regelmatig te zien op de stadsgrachten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)