Lepra wandeling in Zwolle

Zwolle – Zaterdag 7 mei wordt er tijdens het Devotie Festival een Lepra wandeling georganiseerd in samenwerking met Lepra Zending. De wandeling volgt een eeuwenlange route voor Lepralijders. De start is om 10.30 uur bij de oude Lepra Begraafplaats naast de WRZV Hal aan de Buitengasthuisstraat.

Er zullen een aantal “ Lepralijders “ meelopen. Zij kunnen informatie geven over de actuele situatie van Lepra op de wereld. De wandeling gaat door de Kamperpoort richting het Gasthuis Het Celecentrum, ook daar werden Lepralijders verzorgd. Daarna gaat de wandeling naar de Leprozenkapel( tegen de Grote Kerk) op het Kerkplein. Daar zal ook het Leprozen café opgezet worden, afhankelijk van het weer, om met elkaar in gesprek te gaan over Lepra. De Lepra wandeling maakt deel uit van het Devotie Festival en wil laten zien dat iedereen bij de gemeenschap hoort.

Gasthuizen gingen vooraf aan de Broeder – en Zusterhuizen van de Moderne Devotie. Ze zorgden allebei op een geheel eigen manier voor kwetsbaren. De Broeders en Zusters van het Gemeene Leven, zoals de Moderne Devoten wel genoemd werden, gingen daarin het verste. Binnen de poort en stadsmuur de zieken verzorgen, ook de besmettelijke zieken, wat de dood tot gevolg kon hebben. Ze waren daardoor bij de hele bevolking geliefd. Zwolle kende meerdere gasthuizen, zoals Buitengasthuis, Pestengasthuys en het Heilige Geest Gasthuis. De wandeling vertrekt vanaf de begraafplaats van het oude Buitengasthuis.
 
Deelname is gratis, wel is er de mogelijkheid om een gift te geven voor de behandeling en bestrijding van Lepra.
Opgave bij info@leprazending.nl of devotiefestival@gmail.com 

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Bijzonder, lepra komt al decennia tot eeuwen niet meer voor in Nederland. Behalve onder de import nederlanders. Moet er dan weer een aparte uitzondering gemaakt worden voor deze groep?

    Volgende week de sikkelcelsyndroom loop? Een ziekte alleen bekend onder afrikanen? Wat een kolder…..

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Lepra


    ⚠️ Meld

  2. Helemaal mee eens jesper, doodmoe wordt je van die zwolse blote voeten dolers. Laten ze een voettocht houden voor de oud van dagen in zorginstellingen en vereenzaamde zwolse bejaarden


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.