Leo Elfers nieuw CDA-raadslid Zwolle

Zwolle – Oud-burgemeester Leo Elfers (70) komt alsnog in de gemeenteraad van Zwolle. Hij volgt Judith Compagner op die vanwege een verhuizing naar Wijhe stopt met haar raadswerk. Op maandagavond 23 mei wordt Elfers in de raad geïnstalleerd.

leo_elfers_-_cda_zwolle.jpg 

Leo Elfers is een zeer ervaren bestuurder. Hij begon in de jaren ’80 als wethouder in Kampen. Daarna was hij gedurende 27 jaar burgemeester in onder meer Dalfsen en de nieuwe gemeente Dalfsen na de herindeling met Nieuwleusen, Ommen, Steenwijkerland en Oldenzaal. In 2014 stond de Zwollenaar Elfers op de derde plek van de kieslijst van het CDA; de partij behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen ook drie zetels. Door voorkeursstemmen kwam Harold van Vilsteren boven hem uit, die daarmee in de raad kwam. Nu dus komt Elfers alsnog in de raad.

 “Hij brengt veel ervaring mee”

 
Het bestuur van het CDA Zwolle is blij dat Elfers het raadslidmaatschap aanvaardt. “Hij kan veel betekenen voor de partij en zeker ook voor de stad. Hij brengt veel ervaring mee en vormt samen met de twee andere raadsleden van het CDA – Martijn van der Veen en Harold van Vilsteren – een stevig team.” Elfers en de andere CDA-raadsleden staan graag open voor vragen en suggesties uit de gemeente, via fractie@cdazwolle.nl.
Artikel delen:
Reacties 18
 1. Wat moet die man daar……? Dit is geen aanwinst voor de raad. Dat men bij het CDA nu voor ouderen kiest is waarschijnlijk een opportunistische zet. De partij heeft de klok horen luiden over senioren marketing.
  Dit is niet de generatie die het geld moet opbrengen en die de stad verder moet gaan bouwen. De beste man moet gewoon fijn thuis blijven, van de klein kinderen genieten, koffie gaan schenken in een bejaarden tehuis en rondjes om Zwolle gaan fietsen op de elektrische fiets. Vooral weg blijven uit de politiek, die tijd is geweest! Ik zie dit niet als ervaring, maar eerder een remmende factor in de vooruitgang van Zwolle.


  ⚠️ Meld

 2. @holtenroeker. Armoe, men had prima kunnen kiezen voor een jonger persoon en volgens mij hadden ze dat ook gedaan na de verkiezingen? Tijdens de verkiezingen was nr.1 Compagner, nr.2 Van Veen, nr.3 Elfers, nr.4 Van Vilsteren. Nummers 1,2 en 4 zaten in de raad, waarbij de partij (de logischer wijze persoon nr.3) heeft gepasseerd. De partij had 19 andere personen om uit te kiezen en men kiest een 70 jarige? Ik vind dit armoe en absoluut niet bevorderlijk voor de raad en de partij.


  ⚠️ Meld

 3. @ Klaas Jan 12.36u, misschien handig even het bericht te lezen voordat je reageert…De partij heeft hem niet gepasseerd. De kiezers hebben de nr 4 met voorkeurstemmen gekozen. En op dit moment heeft de partij dus niks te kiezen; hij is gewoon de volgende op de lijst en heeft dus recht op deze plek.
  @Klaas Jan 9.21; ‘De beste man moet gewoon fijn thuis blijven, van de klein kinderen genieten, koffie gaan schenken in een bejaarden tehuis en rondjes om Zwolle gaan fietsen op de elektrische fiets.’ Ken je deze meneer persoonlijk? Wat een cliches zeg. Ik ken hem niet persoonlijk, maar er zijn heel wat 72-jarigen zonder kleinkinderen, die nooit in een bejaardentehuis komen en die hun rondjes sneller fietsen op een niet-elektrische fiets dan de gemiddelde reaguurder op het www.


  ⚠️ Meld

 4. Men zou zich eens moeten afvragen hoeveel ouderen in Zwolle wonen en bovendien wat is oud? Er zijn gewoon heel veel actieve ouderen, als vrijwilliger in deze stad nog steeds actief en nu dus ook een oudere als raadslid. Niks mis mee, alleen maar goed. Samen, dus jong en oud, maken we immers de stad. Echt, ouderen zijn niet van gisteren. Alleen maar mooi en goed dat Leo Elfers deze uitdaging oppakt. Bovendien is er wel wat wijsheid in de raad nodig. Ik zie bij voorbeeld jonge VVD ers die nu al op het spreekgestoelte menen dat ze Thorbecke himself zijn.


  ⚠️ Meld

 5. Bantega. Misschien heb ik de punten wat ongenuanceerd omschreven. Mijn punt is dat mensen in Nederland met 65 jaar en een paar maanden pensioen krijgen en dit een publieke bezoldigde functie is. Het is m.i. dan tijd om andere zaken te doen, of we moeten de pensioengerechtigde leeftijd ook flexibel gaan maken? Ik vind het echt armoe van het CDA dat men niet voor een jonger persoon heeft gekozen en die waren er voldoende volgens de kieslijst. Daarnaast had meneer gerust ook zelf kunnen afzien van de functie en dat is niet gebeurd.

  De verdiensten van een raadslid bedragen +/-:
  Raadslid van een gemeente met tussen de 100.001-125.000 inwoners
  Maandelijkse vergoeding: ?? 1.394,66
  Plus onkostenvergoeding: ?? 156,66
  Vergoeding per vergadering: ?? 111,80
  De benodigde tijd per week bedraagt ongeveer 20 uur.

  Even afgezien van de verdiensten en de tijd, hoe kunnen jongere “talenten” nu ooit een plek en ervaring verwerven wanneer hier pensioengerechtigde personen tussen door lopen te fietsen? Dit is niet het geval in de overheid noch het bedrijfsleven, maar wel in de Zwolse raad? Wellicht staat een maximale leeftijd niet omschreven in de kieswet en voldoet meneer aan de eisen, ongewenst is het wel.

  Ik ken deze meneer niet, maar het gaat mij om het principe. De tijd is geweest. Aan “Heintje Davids” personen heeft de stad, met al zijn uitdagingen, niets. Een gemiste kans.


  ⚠️ Meld

 6. Jozefien. Iedereen moet het leren. Meneer Elfers zal zijn uitglijders in zijn tijd vast ook wel gemaakt hebben. Ik zie meer een onbezoldigde coachende rol weg gelegd voor meneer Elfers.


  ⚠️ Meld

 7. @Klaas Jan Het raadslidmaatschap is geen baan, maar een nevenfunctie. Elke Nederlander van 18 jaar en ouder, die niet uit het kiesrecht is ontzet, mag zich kandidaat stellen en verkozen worden. Dus ook iemand van 70 jaar! Raadsleden krijgen een vergoeding die bedoeld is om tijd te kopen voor het raadswerk. Daarmee wordt voorkomen dat alleen rijke mensen zich verkiesbaar stellen.
  Volgens de Stentor wil hij zich “vooral gaan inzetten voor de oudere Zwollenaar”. Ik hoop en verwacht van deze oud-burgemeester wel dat hij zich realiseert dat hij het belang van alle Zwollenaren moet dienen als raadslid.


  ⚠️ Meld

 8. @Dame. Klopt, maar dit betreft een betaalde functie en daar zit ‘m de crux. De vergoeding is bedoeld om tijd te kopen, tijd die meneer in voldoende mate heeft aangezien hij de pensioen gerechtigde leeftijd heeft. Was de functie voor hem onbezoldigd had ik er geen probleem mee, want dan was dit gewoon een vorm van vrijwilligers werk. Er bestaat hiermee een theoretisch toekomstig gevaar dat zo dadelijk de hele raad vol zit met “oude van dagen” die de hoogte van het pensioen willen gaan “bij klussen” en enkel aan eigen belangen aan het denken zijn. Let wel, zuiver theoretisch want zo’n vaart zal het hier niet lopen. Gelukkig heeft Zwolle een gezonde leeftijdsopbouw. Slechts 7% van de Zwolse bevolking is ouder dan 65 jaar en de meerderheid zit in de categorie 25-50 jaar.

  De partij had al een statement moeten maken in 2014 door die man helemaal niet op een verkiesbare plek te zetten. Dit is een rare situatie waarbij niemand gebaat is. De binding met de politiek wordt al steeds minder door de ontzuiling. Met deze actie vergroot je de kloof alleen maar. Men richt zich met Elfers op een niche kiezersgroep van de Zwolse bevolking? Dit is niet de doelgroep die de stad moet opbouwen cq beheren. De uitspraak: “Vooral gaan inzetten voor de oudere Zwollenaar”, bevestigd idd mijn verkeerde gevoel.  ⚠️ Meld

 9. @Klaas Jan Ook ik heb mij verbaasd over de kandidaatstelling van Elfers. Niet vanwege zijn leeftijd, want het passief kiesrecht wordt je niet ontnomen wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd behaalt. Ik vind het eerder vreemd dat een oud-burgemeester raadslid wordt.
  Dat ook hij een vergoeding ontvangt is logisch, omdat je niet de een wel een vergoeding kunt geven en de ander niet. Nodig zal hij het niet hebben, lijkt me.
  Wanneer een partij allemaal pensionado’s kandideert, dan is het aan ons, het kiesvolk, om ze daarvoor “af te straffen”. Net zoals het CDA in Zwolle in 2014 is afgestraft met een verlies van de helft van haar zetels.
  Helemaal eens dat een raadslid niet voor de belangen van een enkele groep moet gaan en al helemaal niet voor het eigen belang.


  ⚠️ Meld

 10. Laten we eerlijk zijn, ieder raadslid heeft wel zo zijn of haar speerpunten. Daar is helemaal niks fout mee. En ik lees uit al deze commentaren dat er heel wat mensen de komende tijd zelf raadslid willen worden, dus.. En de raad vol met ouden van dagen? Lachertje lijkt me. Er zitten heel veel jongeren in en juist dat zorgt ook weer voor evenwicht. Maar goed, uit al deze commentaren merk ik op dat wijsheid kennelijk met de jaren komt. Na 65 word je kennelijk door sommigen afgeschreven. Te sneu voor woorden. En laten we ook nog eens kijken hoeveel ex politici nog aan wachtgeld krijgen. Neem mevrouw Hachchi recentelijk bij voorbeeld. Dus ik zou toontje lager gaan zingen.


  ⚠️ Meld

 11. Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Helaas is dit zo in het leven. Dit is een betaalde publieke functie en daar past geen pensionado. Ik gun iedereen zijn hobby, maar dit had ook anders aangepakt kunnen worden door iemand te plaatsen die nog niet de pensioen gerechtigde leeftijd heeft. Kennelijk is Elferink erg gehecht aan het pluche of moet het pensioen nog iets gespekt worden. ik wens de raad veel succes met de aanwinst. Goed articuleren en een extra plas pause, komt het helemaal goed tot aan de verkiezingen.

  De opmerking over wachtgeld snap ik niet in deze discussie.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.