Rondleidingen in de kerkers van het Stadhuis

Zwolle – Op zaterdag 7 mei worden er vier ondergrondse rondleidingen onder het Stadhuis verzorgd in het kader van het Devotie Festival. De rondleidingen zijn in de kelders en gewelven onder het Stadhuis.

Het is zeer uitzonderlijk dat dit kan. U krijgt de ruimtes te zien waar recht werd gesproken, de kerker waar de gevangenen vastzaten aan ringen, en enige voorbeelden van attributen waar het vonnis mee werd uitgevoerd, veelal op de Grote Markt. Een aantal straten in Stadshagen verwijzen nog naar deze tijd, zoals de Zwaardvegerstraat. Een zwaardveger was een speciaal iemand die de zwaarden schoonhield en van bloed ontdeed.

Natuurlijk hoort u ook het verhaal over de Sint Lucienacht op 12/13 december 1416, nu bijna 600 jaar geleden, daar waar het ging om een geschil tussen de kloosters en gilden.

De rondleidingen zijn om 10.15 uur, 11.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur en duren ongeveer een uur. Vezamelen bij Adam voor het Stadhuis. Gezien het aantal aanmeldingen vorig jaar(lang niet iedereen kon toen mee) graag op tijd aanmelden, voor vrijdag 6 mei 16.00 uur, want deelname is beperkt. Aanmelding kan via : devotiefestival@gmail.com

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Vast een mooie rondleiding. Ik heb overigens altijd gedacht dat de gevangenen vooral in de kelders van de afgebroken Raadstoren zaten (zie de markering in het plaveisel voor de ingang van het stadhuis). En een zwaardveger is volgens Van Dale vooral een wapensmid, ook al doet de aanduiding “veger” wat anders vermoeden. Dat schoonvegen kon de beul zelf wel.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.