Zilveren jubileum Klinkerfestival

Zwolle – Op zaterdag 28 mei 2016 is het weer zover. Voor de 25ste keer organiseert het Muzikaal Genootschap de Zwolse Stroatklinkers, kortweg de Zwolse Stroatklinkers het Klinkerfestival in de binnenstad van Zwolle. Ter gelegenheid van dit jubileum zal extra worden uitgepakt met nog meer orkesten, dans- en zanggroepen. Inmiddels zijn er 25 aanmeldingen binnen.

klinkerfestival.jpg 

De diverse groepen (o.a. kapellen, junior showband, mannenkoor, shantykoor, gemend koor en percussiegroep), die afkomstig zijn uit diverse plaatsen in Nederland en uiteraard uit Zwolle zwerven de hele middag door de straten en pleinen van de Zwolse binnenstad en bezoeken tegelijkertijd diverse cafés en bars. Wij waarderen het bijzonder dat zoveel groepen zich hebben aangemeld om dit jubileum met ons te vieren. Het 25 ste Klinkerfestival zal worden afgerond met een grote finale In de binnenstad zullen vanaf 13.00 uur tot rond 17.00 uur, de diverse bands hun klanken laten horen. Op het Grote kerkplein zullen al de kapellen, groepen en Diff dansmasters zorgen voor een doorlopend optreden op het hoofdpodium. Een programma met speelschema zal op deze dag daar aanwezig . Voor meer informatie kan men kijken op het internet www.klinkerfestival.nl.

De samenstelling van de Zwolse Stroatklinkers, 17 leden, is zeer divers. Er zijn leden die al vanaf de oprichting bij de club zijn, maar wij hebben ook jonge muzikanten aan ons weten te binden. Zoals zoveel orkesten zijn ook wij eenvoudig begonnen en waren de muziekstukken in het begin voor een groot deel in het bekende “spijkerschrift” geschreven. Wij zijn een hechte club die al vele jaren met veel plezier op feesten en partijen zorgt voor een goede sfeer. Overal waar wij komen wordt, als wij muziek beginnen te maken, meegedeind, meegezongen of spontaan een polonaise ingezet. De sfeer binnen onze club is er één van vriendschap.
 
De Zwolse Stroatklinkers hebben in de loop van de jaren een min of meer eigen “sound” ontwikkeld. Met regelmaat studeren wij nieuwe nummers in maar wij spelen ook nog vaak nummers van de beginperiode. Deze nummers gaan er nog steeds in als koek. Uiteraard zijn er over de afgelopen jaren de nodige anekdotes te vertellen maar het voert te ver hier over uit te weiden.
 
Het orkest is steeds minder actief tijdens het carnavalsseizoen, maar luistert talrijke manifestaties in binnen – en buitenland gedurende het gehele jaar op. Daardoor zijn talrijke contacten ontstaan met collega kapellen en veel van die (dweil)orkesten zullen deelnemen aan het "25e Klinkerfestival".
 
Sfeer en gezelligheid zullen op 28 mei de boventoon voeren tijdens het festival en de ervaring leert dat vele duizenden bezoekers op het evenement zullen afkomen. Uiteraard is de toegang geheel gratis.
Artikel delen: