CU jongeren actief voor voedselverspilling

Zwolle – Afgelopen zaterdag deelde PerspectieF Zwolle, de jongerentak van de Christenunie, ‘gered voedsel’ uit in het centrum van Zwolle. De jongeren hebben in de week voorafgaand aan de actie het voedsel verzameld en deelden dit uit aan het Zwolse publiek. Het ging om producten die weg gegooid waren of vernietigd zouden worden, maar nog prima geschikt zijn voor consumptie. Op deze manier vraagt PerspectieF aandacht voor het voedselverspillingsprobleem en voor de grote hoeveelheid voedsel dat dagelijks wordt weggegooid.

perspectief.jpeg 

Foto: Gerard Aalbers

Er werd verse sinaasappelsap uitgedeeld, geperst van ‘geredde sinaasappels’. Ruben van de Belt, voorzitter van PerspectieF Zwolle, legt uit: “In de dozen zaten enkele sinaasappels die niet meer goed waren, waardoor de hele lading weggegooid werd. Wij vinden dat niet kunnen, daarom hebben we de sinaasappels bij de groothandel opgehaald en er sinaasappelsap van gemaakt. Dat delen we uit in de stad zodat de Zwollenaar er van kan genieten.” De gehaktballetjes die werden uitgedeeld waren gemaakt van een ‘gered varken’. “Vanwege een manke poot kon het beest niet mee met het transport en zou het vernietigd worden terwijl het vlees nog prima geschikt is voor consumptie. Wij hebben het dier naar de slager gebracht en delen nu het vlees uit aan de Zwollenaren,” aldus van de Belt.

   
Het winkelende publiek leek het initiatief op de zonnige zaterdagochtend wel te waarderen. Na drie kwartier was de twintig liter sinaasappelsap al op. Volgens Ruben van de Belt is het initiatief dan ook een succes: “Het is leuk om te zien dat iedereen over het algemeen erg positief reageert. Ik heb het idee dat dit een onderwerp is dat breder leeft. Ik heb nog geen negatieve reacties gehoord.” 
 
Dat er zoveel goed voedsel weggegooid wordt gaat de ChristenUnie jongeren aan het hart: “Wij vinden duurzaamheid heel belangrijk. Hoe je het ook noemt; het milieu of de schepping, het is belangrijk om je er voor in te zetten. We moeten verstandig omgaan met de natuur en verspilling zo veel mogelijk zien te voorkomen,” aldus van de Belt. 

Artikel delen:
Reacties 8
 1. wij de consument bepalen wat er wordt weggegooid, als het ons niet zou uitmaken hoe de buitenkant van ons voedsel er uit ziet wordt er veeeeeel minder weggegooid, denk aan kromme komkommers appels met een bultje paprika’s met een andere vorm en ga zo maar door, ik denk dat als dit soort “verkeerde” groente en fruit in de winkels zou liggen en iets goedkoper zou zijn kochten we dit ook en hoeft het niet weggegooid te worden.


  ⚠️ Meld

 2. Als ik ’s avonds om 19.00 uur na mijn werk boodschappen doe, betaal ik voor een brood 2 euro. Twee uur later worden de overgebleven broden van 2 euro pst naar de voedselbank gebracht en gratis uitgedeeld, etc.

  Beetje onterecht nietwaar voor werkenden…nietwaar??

  Of is dat christelijk denken?


  ⚠️ Meld

 3. Gelukkig Jde winter, heb ik dat niet nodig godzijdank maar een hele hoop anderen wel en dat is triest. Maar wat als ik wel af moest zakken nar de VB.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.