SP: prio bij werkgelegenheid, armoede en zorg

Zwolle – De SP-fractie in Zwolle vindt dat werkgelegenheid de eerste prioriteit moet zijn komende jaren. De verontrustende stijging in van het aantal bijstandsuitkeringen die blijkt uit de jaarstukken van de gemeente Zwolle –voor het vierde achtereenvolgende jaar- laat zien dat er een structureel probleem is.

De SP vindt de juichende toon die het college hanteert in haar perspectiefnota (de beleidsvoornemens voor komende jaren) misplaatst. Er wordt gesteld dat het perspectief voor Zwolle goed is, maar voor veel Zwollenaren is dit in het geheel niet het geval. Dit blijkt bijvoorbeeld aan het groeiend aantal bijstandsuitkeringen, maar ook uit de toenemende armoede in de stad waar de SP al verschillende malen aandacht voor heeft gevraagd. Voor de SP zou de eerste prioriteit moeten zijn om mensen uit de bijstand aan een baan te helpen.

De SP vindt het ook onverkoopbaar dat Zwolle de afgelopen jaren 4 miljoen heeft overgehouden aan het sociaal domein en de zorg. SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: ‘Veel Zwollenaren hebben moeite met rondkomen en juist op het gebied van zorg moeten inleveren. Hoe is het dan mogelijk dat hier middelen op de plank blijven liggen?’. Tegelijkertijd steekt het dat het college opnieuw extra financiële middelen  voor de sociale wijkteams vraagt. Futselaar: ‘Ons was beloofd dat deze wijkteams met maatwerk zouden zorgen voor goedkopere zorg met behoud van kwaliteit. Maar er moet steeds geld bij. Al dat maatwerk lijkt een dure grap te worden.’
 
Curieus vindt de SP ook het voorstel om voor Odeon/De Spiegel een nieuwe forse investering van meer dan een miljoen te bekostigen, met als uitleg dat deze nodig is om een bezuiniging mogelijk te maken. Futselaar: ‘Extra subsidie om te kunnen bezuinigen, dat is toch een beetje de omgekeerde wereld. En tegelijkertijd moet het Stedelijk Museum drie ton bezuinigen en krijgt het te horen dat ze maar een gebouw moet sluiten. Het college lijkt met twee maten te meten als het gaat om de culturele instellingen.’

Artikel delen:
Reacties 11
 1. De gemeente Zwolle is al enige jaren bezig met reorganiseren en snijden in het eigen personeelsbestand.
  Als er geen werk is dan kan je ook geen mensen aan het werk helpen..

  Wijkteams zijn vooral erg druk met besprekingen, het formuleren van telkens andere manieren van werken en de cliënt staat achter in de rij.

  Als iemand ruim 3 jaar bezig moet zijn om een hulpmiddel passend en functioneel te krijgen dan is er weinig sprake van efficiënt werken..
  Inclusief dure externe adviesbureau’s moet dat wel een vermogen kosten.  ⚠️ Meld

 2. Laten we die mensen in de bijstand eerst maar naar school sturen voor een opleiding die kans biedt op werk. En laten we dat ook meteen doen voor al die Wajongers, WIA-ers, etc.

  Door de uitkeringen te verlagen worden mensen vanzelf actiever.

  Enig idee wat een Wajonger, WIA-er, bijstander aan uitkering, zorgtoeslag, huurtoeslag, studietoeslag, etc . ontvangen? Het verschil met een betaalde baan wordt dan wel heel erg klein.


  ⚠️ Meld

 3. @jdewinter scheert duidelijk alles over 1 kant. Het is blijkbaar voor u niet helemaal duidelijk wat we als uitkering benodigde wel of niet ontvangen. Kan u verzekeren dat als ik weer 32 uur werk (Wat ik 10 jaar lang gedaan heb) Heb ik zelfs met een minimum loon bijna 300 euro meer. Dat is inclusief de verlaging van toeslagen en subsidies. Dat is al gauw 1 derde van een netto uitkering.

  Zou graag eens een keer naar de bios willen of een leuk autootje kunnen betalen. Wie weet zelfs wel een dagje weg naar een pretpark. Dat zit er nu allemaal niet in. Meeste dingen die u waarschijnlijk vanzelf sprekend vind, die kunnen uitkerings-gerechtigden niet.


  ⚠️ Meld

 4. Bijna iedere werknemer is te duur, vooral als men ouder is dan 16 jaar..
  Naar school sturen werkt ook niet.
  Daarna ben je te onervaren, te oud, te duur en te traag.

  Het geld ligt bij wijze van spreken op straat, je moet het alleen ontdekken en weten op te rapen.
  Dat vergt i.p.v. in een slachtofferrol te blijven hangen enige ondernemersgeest.

  Mijn buurman werkt steeds een paar maanden, gaat de ww in, leunt maximaal achterover en vindt zichzelf heel erg zielig.
  Hij doet er helemaal niks aan en alles ligt aan een ander..  ⚠️ Meld

 5. @D erk: Amen.

  @HanV: Als diezelfde ondernemer de boot in gaat roepen types zoals jij eigen schuld. Je gaat er even aan voorbij dat niet iedereen over dezelfde capaciteiten beschikt. En ja, ik ken ze.

  Ennuh, zeg Han. Vertel ons weblog lezers eens waar het geld voor het oprapen ligt als je het zo goed weet.


  ⚠️ Meld

 6. Als het aan de SP ligt, dan kunnen straks de hardwerkenden de gesubsidieerde banen (bv. 3 toiletjuffrouwen op 6 toiletten, 4 schoffelaars op 16 vierkante meter plantsoen) gaan betalen.

  Het blijven communisten!


  ⚠️ Meld

 7. Waar kunnen bijstandsgerechtigden geld rapen??

  Laten we het armoede probleem meteen oplossen. Gewoon hier vanaf WLZ.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.