Jaarlijkse Thorbeckedebat Zwolle

Zwolle – Tijdens het jaarlijkse Thorbeckedebat staan weer actuele ontwikkelingen centraal. Het gaat stadsregio’s als Rotterdam-Den Haag, Utrecht, Eindhoven en zeker ook Zwolle voor de wind. Ze zijn niet meer weg te denken uit bestuurlijk Nederland.

Maar past de stadsregio wel in het huis van Thorbecke? Maakt de stadsregio de provincie overbodig? Staat de lokale democratie niet te veel buiten spel? Dat zijn de centrale vragen bij het Thorbeckedebat, op donderdagavond 19 mei in het stadhuis van Zwolle. Gastspreker is Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en tevens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Na de lezing is er ruimte voor discussie. Gespreksleider is de Zwolse Thorbecke-deskundige Jan Drentje.

Jaarlijks Thorbeckedebat

Het Thorbeckedebat is een initiatief van de Stichting Thorbecke Zwolle. Deze stichting komt voort uit de Stichting Standbeeld Thorbecke, die zorgde voor een standbeeld van de Zwolse staatsman in 1992 op het Stationsplein van Zwolle. Het debat wordt jaarlijks georganiseerd om burgers en overheid dichter bij elkaar te brengen en de kwaliteit van het openbaar bestuur te vergroten. Bij de vraagstelling in de jaarlijkse debatreeks wordt gerefereerd aan zienswijzen van Thorbecke.

 

Inloop vanaf 19.30 uur

De raadzaal van het stadhuis is donderdag 19 mei  geopend vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur. Het aansluitende debat duurt tot circa 21.45 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom. Daarna is er in de hal van het oude stadhuis gelegenheid na te praten en informeel afscheid te nemen van Doede van den Steenhoven, voormalig voorzitter van en drijvende kracht achter de Stichting Thorbecke Zwolle. 

Artikel delen: