Ruim 1000 handtekeningen voor koopzondagen

Zwolle – Het Collectief Vrij Ondernemen Zwolle (CVOZ) haalde in een paar dagen tijd al meer dan 1000 handtekeningen van consumenten die pleiten voor vrijheid voor de ondernemers om vaker op zondag open te zijn. De campagne gaat door.

Deze week kreeg het collectief bijval uit onverwachte hoek. Voor haar algemene ledenvergadering nodigde Citycentrum Zwolle afgelopen woensdag een gastspreker uit. Voor een gehoor van leden en relaties vertelde Peter Nieland, partner en directeur van Locatus Nederland, over de staat van de retail en hoe te komen tot een toekomstbestendig retaillandschap. Locatus verzamelt al meer dan 15 jaar jaar data van alle winkelgebieden in Nederland, België en Luxemburg. Peter hield de aanwezigen – ondernemers, politici en anderen – een spiegel voor.

‘Zorg dat je de binnenstad versterkt, bij nieuwe initiatieven eerst kijken of er plaats is in de binnenstad’ antwoordde hij op een vraag of ontwikkelingen in de periferie geen bedreiging zijn voor de binnenstad. ‘Zorg dat je binnenstad interessant blijft en nog interessanter wordt. Naast de grote steden zijn er over enkele jaren nog maar 15 andere steden interessant voor bezoekers, ik verwacht dat Zwolle daar wel bij zit!’. Hij noemde Arnhem en Alkmaar als voorbeelden van binnensteden die het aan het verliezen zijn. ‘Het draait de komende jaren wel om de binnenstad, heb je die niet op orde dan kun je het als stad ook wel vergeten. Zwolle zit in een positieve flow, maar je moet wel scherp blijven!’
 
Openingstijden
Om tegemoet te komen aan de consumenten met weinig tijd doordeweeks en aan die bezoekers, die vooral recreatief willen winkelen en de stad willen beleven, is de koopzondag een must, zo betoogde hij. ‘Je ziet het consumentenbezoek verschuiven naar het tweede deel van de week, naar later op de middag en begin van de avond en ook naar het weekend, inclusief de zondag. Naast de extra omzet die dit oplevert is het open zijn vooral ook inspelen op de behoefte van de klant!’. Het klonk de aanwezige initiatiefnemers van het collectief als muziek in de oren. Zij zetten hun actie die draait om een petitie en mogelijk een referendum door! Zie www.zwolleopen.nl

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Gezien de huidige coalitie zal er in deze raadsperiode niets veranderen. Een mogelijk referendum lijkt mij op dit moment niet heel zinvol. De inwoners van Zwolle hebben pas weer echt een stem bij de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.


  ⚠️ Meld

 2. Meer vrijheidsbeneming ik voor maar er moet ook wel een beetje eenheid zijn, dat niet de helft dicht blijft. Voor kleine ondernemers blijft er maar weinig vrije tijd over dus maar dooor de verschuiving van het consumentenbezoek kunnen die dan misschien beter op maandag dicht blijven. Zou ook eerder pleiten voor bijv donderdag en vrijdag tot 20.00 uur open ipv maar één ouderwetse koopavond tot 21.00 uur. Zo krijgen mensen steeds meer keuze op tijdstippen dat ze vrij zijn.


  ⚠️ Meld

 3. “Ruim 1000” klinkt veel, maar wanneer je neerzet “1 op 100 inwoners heeft getekend” lijkt het ineens veel minder.


  ⚠️ Meld

 4. Vandaag bij Ikea geweest. Als je je handtekening voor deze actie zet kan je een gratis ijsje krijgen. Dat lijkt wel erg op het kopen van handtekeningen, en is niet in de haak.


  ⚠️ Meld

 5. Dan heeft bijna 2 op de 100 inwoners getekend. Wat is de deadline? Volgend jaar mei? Dan gaat het wel lukken denk ik.


  ⚠️ Meld

 6. Ook even getekend. Als je niet op zondag wil winkelen dan winkel je niet op zondag, maar laat mensen die dat wel willen vrij dat wél te doen. Heel de zondagsrustwetgeving stamt nog uit de middeleeuwen. Tijd voor vernieuwing. Als winkels bestaansrecht willen houden ten opzichte van webwinkels die 24/7 open zijn en 7 dagen per week thuisbezorgen wat je de avond ervoor tot 23:59 besteld hebt zullen winkels echt gewoon 7 dagen per week open moeten zijn.


  ⚠️ Meld

 7. Nou het is nu Pinksteren, slecht weer en vreselijk deprimerend hoe doods de stad is. Maar men zingt wel weer het hoogste lied, uit volle borsten, in de kerk natuurlijk.
  >:(


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.