“Wat vind jij van ons asielbeleid?”

Zwolle – Het asielbeleid: hoe werkt het en hoe zouden we willen dat het werkt als het gaat om taal, opleiding en werk? Op 2 juni 2016 bij Windesheim, samen met de Nieuwe Liefde uit Amsterdam.

Zolang vluchtelingen geen status hebben mogen ze geen Nederlands leren, niet werken, geen bijdrage leveren aan de samenleving. Een periode – die lang kan duren – van dagen vullen met leegte. Kan dat niet anders? Steeds vaker lezen we over vluchtelingen die diploma’s in eigen land hebben behaald, werkervaring hebben maar met die kennis en kunde niet aan de slag mogen. Is dat geen weggegooid kapitaal? Vluchtelingen willen graag iets terug doen voor wat ze ontvangen, maar veelal mag en kan het niet vanwege regelgeving.

Hoe kunnen vluchtelingen sneller integreren en deel uitmaken van de samenleving door middel van taal, opleiding, diploma en werk? Welke belemmeringen zijn er en hoe kan het wel? In het programma de Asielzoekmachine gaan we kijken hoe het ook kan, samen met het COA, inwoners, studenten, UAF, vluchtelingen en werkgevers. En met de initiatiefnemers van de Asielzoekmachine Eefje Blankvoort en Els van Driel.

Als bezoeker word je in een beeldend en informatief programma gevoed, om daarna in brainstormsessies nieuwe ideeën en oplossingen te bedenken. Het programma vindt plaats op donderdag 2 juni, vanaf 13.30 uur bij Windesheim in Zwolle, in gebouw S en is voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp, beroepsmatig of als vrijwilliger. Als vluchteling, student of als betrokken inwoner. Meer informatie is te vinden op asielzoekmachine.nl en windesheimindialoog.nl

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Hier zullen nog vele reacties op dit bericht gaan volgen denk ik. In ieder geval te delicaat, dat ik mij er niet aan waag om hierover iets te gaan zeggen.


  ⚠️ Meld

 2. Worden in een huis gezet,en geen begeleidingdus hebben de buren echte overlast (kinderen voetballen/touwtje springen of zo )om 3uur in de nacht nacht,hebben ook gewoon kleding aan ,verstaan /begrijpen niets (zou het echt ?) en buren slapen niet,dit is een voorbeeld!  ⚠️ Meld

 3. Ik vind het goed dat Nederland vluchtelingen/asielzoekers opvangt, we zijn er rijk genoeg voor. De procedures moeten wel sneller en beter, zodat mensen die hier mogen blijven ook echt mee kunnen gaan doen. Politiek Den Haag moet ook kleur bekennen en met name de VVD moet ophouden met het PVV-light te willen spelen als Geertje weer eens iets roept.


  ⚠️ Meld

 4. @Leonardo

  Sorry maar hier moet ik wel even op reageren. Er is letterlijk te weinig ruimte in Nederland om maar continu asielzoekers op te vangen. Dit kan opgelost worden als mensen zoals jij gaan emigreren naar een ander land.


  ⚠️ Meld

 5. @Maria.

  Zolang vluchtelingen geen status hebben mogen ze geen Nederlands leren, niet werken, geen bijdrage leveren aan de samenleving.

  Daarom dus vluchtelingen zsm laten integreren zodra ze binnenkomen en niet wachten tot het moment dat bepaald is dat ze mogen blijven.


  ⚠️ Meld

 6. Als kritische burger zou ik daar graag naar toegaan. Helaas ben ik tijdens de sessie aan het werk. Om hier een vrije dag aan te spenderen, gaat mij iets te ver. Ik wacht rustig het referendum af. Voor de bezoekers van de sessie, veel plezier gewenst.


  ⚠️ Meld

 7. Asielbeleid? is er uberhaubt beleid gemaakt? Onze regering leeft bij de waan van de dag. Ons asielbeleid laat dagelijks haar falen zien. Van integratie is weinig sprake omdat het land van herkomst vaak grote invloed heeft. Bevolkingsgroepen drijven uiteen door geloofswaanzin. Uitkeringen en criminaliteit zijn hoog onder allochtone bevolkingsgroepen.

  Opname van vluchtelingen? OK. maar dan ga je weer terug als de situatie genormaliseerd is in je land. Als binnen 5 jaar de problemen voorbij zijn in je vaderland dan ga je weer terug. Dan ga je een bijdrage leveren aan je vaderland want die heeft je immers hard nodig. Je werkt vanaf het begin. Je levert een (financiële) bijdrage aan het land dat je onderdak verschaft. Je gaat je eigen kost te verdienen. Crimineel? Je maakt er een zooitje van of je hebt gelogen over je status? direct op het eerste vliegtuig terug naar je land. Van dat volk hebben we er al te veel naar binnen gehaald.


  ⚠️ Meld

 8. Da??s toevallig!
  Valt nog in te plannen ook.
  Donderdag 2 juni, vanaf 13.30 uur
  Windesheim / gebouw S
  “Voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp, beroepsmatig of als vrijwilliger.
  Als vluchteling, student of als betrokken inwoner”.  ⚠️ Meld

 9. Ik denk dat we er het meest aan hebben als we vanaf dag één beginnen met de integratie of anders na vier maanden, want dan zijn de mensen die geen enkele kans maken op een status al weer weg en wordt het wat overzichtelijker. Maar zeker niet later zoals nu het geval is.


  ⚠️ Meld

 10. Het lijkt mij onverstandig om vluchtelingen vóórdat vaststaat dat het daadwerkelijk vluchtelingen zijn met recht op een verblijfsstatus al allerlei voordeeltjes toe te schuiven. Dat werkt het probleem van de gelukszoeker slash economische ‘vluchteling’ alleen maar meer in de hand. We moeten juist zorgen dat alleen de mensen die écht hun leven niet zeker zijn en daarvoor geen andere keuze hebben dan te vluchten zoveel mogelijk geholpen worden en dat kan alleen als de meelifters die denken hier wel even van onze voorzieningen te profiteren weren en zo snel mogelijk uitprocederen. Dat laatste is een stuk lastiger als je ze al op voorhand gaat integreren.


  ⚠️ Meld

 11. Ik denk dat het verstandig is om erg terughoudend te zijn met het verstrekken van een Nederlandse nationaliteit. Om een langdurige verblijfsstatus te krijgen, dien je te kunnen voorzien op een legale wijze in je eigen levensonderhoud. Eigenlijk hebben we het hier over kennis migranten. Dit zijn ook de migranten die geen aanslag doen op het opgebouwde sociale stelsel en hebben een toegevoegde waarde aan de welvaart. Dit systeem is niet nieuw, maar wordt gebruikt in Zwitserland, Singapore en Australië. Het werkt daar prima.

  Schuilen voor oorlog en rampen kan, maar het moet goed duidelijk zijn dat men op termijn wel terug moet en gaat. De nette noodopvang is ook onze plicht als welvarend land. Ik zou er wel voor willen pleiten dat deze mensen zich wel inzetten voor de opvangende gemeenschap, door het doen van (lichte) klussen voor de gemeenschap. Zo wordt de opvang voor een deel betaald en de mensen hebben een zinnige bezigheid. Dit doet men al in Denemarken.

  Het eventueel noodzakelijke intergreren zou op bovenstaande manier op een natuurlijk wijze gebeuren, omdat mensen die hier een toekomst willen opbouwen erg welwillend zijn. Mensen in de schuiloptie hebben het gevoel iets te doen. Het is duidelijk dat men hier maar tijdelijk is, de toekomst ligt elders. Deze mensen hoeven ook niet helemaal te intergreren, want de toekomst ligt niet hier. Voor criminelen en mensen die er een rotzooi van maken, zou men heel direct moeten optreden -> een directe uitzetting naar land van herkomst ongeacht leeftijd, ongeacht situatie ter plekke.

  Bovenstaande zal wel niet voldoen aan diverse Europese regels. Maar goed, zo kijk ik er tegenaan. Ik vind het jammer dat ik er niet bij kan zijn, was er graag bij geweest.


  ⚠️ Meld

 12. Beste Steven, ik voel mij niet geroepen om te emigreren naar een ander land, simpelweg omdat ik hier gelukkig ben. Dan dat “ruimtegebrek” waar jij het over hebt. kom je weleens in de noordoostpolder? Of in Groningen, Friesland, Drentje, de Zeeuwse eilanden? Ruimte zat. Dan nog wat anders, de aantallen die Nederland opvangt vallen reuze mee, of tegen, het is maar hoe je het bekijkt. Excuses, dat ik niet emigreer.


  ⚠️ Meld

 13. @Leonardo

  Ben ik helemaal niet met je eens. Frankrijk is een tig keer groter dan Nederland en neemt 5 keer minder asielzoekers op. En wat jij over onze provincies zegt; Heb jij ook er wel eens aan gedacht dat wij ook akkergronden, veeteeltgronden etc. nodig zijn? Zonder dat heb jij geen groente, aardappelen en vlees meer op je bord. Plus dat de economie er nog harder op achteruit gaat lopen m.b.t. de export naar andere landen. En wie zijn dan de eersten die klagen? Personen zoals jij die denken dat alles maar kan in het meest dichtbevolkte land van de wereld.


  ⚠️ Meld

 14. 18 mei 2015 | Judith Sargentini | GroenLinks
  Er is geen greintje bewijs voor de stelling dat IS-strijders op vluchtelingenbootjes naar Europa komen. Is hysterie

  Zomaar een niet opzichzelfstaand voorbeeldje
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/05/terrorist_syrisch_paspoort_balkan_route_jajaja.html#comments
  De man was weliswaar uitgezet, maar verkreeg ergens een Syrisch paspoort. Daarmee reisde hij via de Balkan terug naar Nederland

  Je verwacht het niet 😮


  ⚠️ Meld

 15. @Klaas jan: Jij wilt alleen de .’kennis migranten’ een status geven. Is dat niet oneerlijk tegenover de migranten die niet gestudeerd hebben?
  Die niet-gestudeerden wil je terugsturen als de oorlog in hun land afgelopen is. Maat wanneer is een oorlog afgelopen? Drie jaar geleden heb ik me ingezet voor het opruimen van mijnen in Zuid-Soedan, zodat de mensen daar weer het land konden verbouwen. Redelijk vergeefs, de burgeroorlog is daar weer helemaal terug.
  In landen als Afghanistan en Somalië woedt de oorlog al levens lang, sinds mensenheugenis. De humanitaire crisis in de Centraal Afrikaanse Republiek lijkt zelfs uit het geheugen verdwenen, het ontgaat ons. Volgens de humanitaire hulporganisatie van de Europese Commissie, ECHO, staat de crisis in de Centraal Afrikaanse Republiek nummer 1 op de lijst van vergeten crises wereldwijd.

  Hoelang zullen deze mensen moeten wachten?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.