VVD: Meer zondag voor Zwolle

Zwolle – De VVD is enthousiast over het collegevoorstel waarbij alle supermarkten hun deuren mogen openen tussen 13.00 en 17.00 uur en Zwolle drie extra koopzondagen krijgt bovenop de huidige twaalf. Fractievoorzitter Aly van der Vegte: "Zwolle is een stad met een sterke economie. Daarbij past een overheid die blijft inspelen op de veranderende behoeften van winkelier en consument".

Zeker in een aantrekkende economie is het essentieel dat ondernemers de vrijheid krijgen om zelf de teugels in handen te hebben. Van der Vegte: "met de verruiming van het Zwolse zondagenbeleid realiseren we de kwalitatieve verbetering en deregulering waar onze stad behoefte aan heeft". Daarbij is er plaats voor alle Zwollenaren: voor hen die de zondag thuis willen gebruiken als wekelijks rustmoment, maar ook voor Zwollenaren die hun zondagsrust willen besteden aan winkelbezoek. 

In het VVD-verkiezingsprogramma ‘Zwolle Werkt’ (2014) bepleitte de VVD daarom een bereidwillige houding ten opzichte van initiatieven uit de stad met zo min mogelijk regulering: verruiming voor winkeliers, verruiming voor supermarkten en verruiming voor de horeca. In het coalitieakkoord 2014-2018 spraken CU, PvdA, D66 en VVD af dat Zwolle open staat voor een kwalitatieve verbetering van de koopzondagen, zowel voor de binnenstad, als voor supermarkten.

De VVD biedt een luisterend oor aan ondernemers die zich nog steeds beperkt voelen, ondanks de voorgestelde verruiming van het zondagsbeleid. Van der Vegte: “de VVD bepleit een koopzondagbeleid dat kan rekenen op breed draagvlak in de stad en gelooft dat dit voorstel daarbij past”. Toch blijft het noodzakelijk om oog en oor te hebben voor de ontwikkelende economie en veranderende ondernemers -en consumentenbehoeften. Daarbij past geen starre overheid, maar een luisterende overheid die dereguleert en ruimte geeft.

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Zo is het. Diegene die wil rusten, blijft lekker thuis of gaat lekker wandelen in het bos, op de hei, naar de kerk etc. en diegene die wat actiever wil zijn, zoekt zijn/haar vertier op in de stad.


  ⚠️ Meld

 2. Zwolle staat bovenaan op zoveel lijstjes…. oa top economische regio en de politici schreeuwen het van de daken van geiligheid. Kijk eens hoe goed we het doen Nederland!

  Tegelijkertijd houden ze dit dorp in alles tegen wat groei betreft. Koopzondag aantallen een lachertje, supermarkt openstelling op zondag is beleid uit het jaar 0…. en zichzelf maar op de borst kloppen.

  Trieste zooi is het !


  ⚠️ Meld

 3. “de VVD bepleit een koopzondagbeleid dat kan rekenen op breed draagvlak in de stad en gelooft dat dit voorstel daarbij past”

  Wat verstaat de VVD onder breed draagvlak? Cijfers ??  ⚠️ Meld

 4. Schitterend verkooppraatje van zorgvuldig geformuleerde woorden waar je moeilijk geen sympathie voor hebben.

  “Toch blijft het noodzakelijk om oog en oor te hebben voor de ontwikkelende economie en veranderende ondernemers -en consumentenbehoeften.”

  Wat is die ondernemersbehoefte? Graag onderscheid tussen grote winkel(ketens) en kleine winkels e.d.

  We weten namelijk allemaal dat de VVD graag diep in de kont zit bij grote bedrijven. Ik wil weten welke gevolgen te zijn verwachten voor kleine ondernemers. En vooral hoe zij hier zelf in staan. Biedt de VVD hier ook een luisterend oor?

  Ik kan mij ook niet voorstellen dat winkelcentra als een uniforme eenheidsworst een consumentbehoefte goed vervullen. De mijne in ieder geval niet.  ⚠️ Meld

 5. Hallo met adrie ik vindt dit niet goed hoor was toch prima geregelt met zeven super markten nu krijg je hele week spanning en stress jammer dat de raad nu toch luisterd naar een minderheid en niet kijkt naar arbijdsdruk


  ⚠️ Meld

 6. @Peace

  Leuk en integrerend verhaal van jou, maar blijf gewoon bij de essentie. Laat ondernemers vrij in hun keuze en laat de burger vrij in zijn/haar keuze. Waarom wil jij de burgers en ondernemers zo beperken m.b.t. tot dit onderwerp? Omdat het jouw denkwijze is? Laat mensen hierin vrij in wat zij wel of niet moeten gaan doen. Als jij hier tegen bent, dan blijf je toch lekker thuis, maar ga anderen niet iets opleggen wat zij wel of niet moeten gaan doen.


  ⚠️ Meld

 7. Nou, wat zal het druk worden in de winkels op de zondagen, vooral met zoveel leegstand.
  Gaat de gemeente daar ook wat aan doen?


  ⚠️ Meld

 8. @Yvon

  Goed dat je dat zegt. Die leegstand wordt mede veroorzaakt door de onroerend goed jongens die te beroerd zijn om ook maar iets van de belangrijkste kostenpost van de winkeliers af te doen, namelijk de verschrikkelijke torenhoge huren die deze onroerend goed jongens daarvoor vragen. Dit heeft veel ondernemers namelijk de kop gekost. Dus naast het vrijwillig open zijn van een winkel tref je ook ondernemers aan, die daarom gedwongen worden om hun winkel op zondag open te houden. Vergeet ook niet dat de huur doorbetaalt wordt op dagen wanneer de winkels gesloten zijn zoals in de regel gesproken op zondagen. En omtrent de hoogte van de huren staat de Gemeente Zwolle hier buitenspel.


  ⚠️ Meld

 9. Diegene die wil rusten, blijft lekker thuis

  Vaak wordt vergeten dat er ook personeel in de winkels aanwezig moet zijn.
  Wordt er ook gedacht aan de kleine winkeltjes? Die moeten hun zaak nu ook op zondag openen, supermarkten huren scholieren in die graag een centje willen verdienen. Dat kunnen deze mensen niet.
  “Dan ga je toch niet open” is natuurlijk geen optie.
  Zoals altijd gaan we Amerika weer achterna, daar zijn de grote supermarkten 24 uur open, dat komt hier ook over 10 jaar.
  Kun er mensen straks van 01.00 tot 07.00 uur achter de kassa gaan zitten bij de Lidl. Nachtdienst sloopt je lichaam vroeg of laat maar dan maar niet klagen over de kosten van de gezondheidszorg.
  Veel shopplezier.


  ⚠️ Meld

 10. @Mike70

  Je kan er wel heel een betoog aan geven, maar het is wel de winkelier die bepaalt of hij/zij open is op zondag. En het is aan de burger die bepaalt of hij/zij wel of niet op zondag naar de stad gaat.


  ⚠️ Meld

 11. @Steven: De schrijver heeft erg zijn best gedaan een goedkope oneliner zo vaak mogelijk te herhalen. Het klinkt bijna zo goed als “allemaal duizend euro!” Wie wil dat nou niet toch? Ieder zijn ding. Jouw feestje.

  Tussendoor staat nogal een uitspraak.
  En nu graag cijfers potdikkie. Ik ben daar oprecht benieuwd naar.  ⚠️ Meld

 12. maar het is wel de winkelier die bepaalt of hij/zij open is op zondag.

  Dat zeg je wel, maar wanneer je een kleine zaak hebt moet je wel mee en is er geen keus. Kun je de zondag wel compenseren met het sluiten van jouw zaak op bijvoorbeeld maandag, maar dan is iedereen van de familie aan het werk of naar school. Wanneer kun je dan samen een dag doorbrengen? Moet je maar een andere baan zoeken zal jouw antwoord wel zijn.


  ⚠️ Meld

 13. @Mike70 Ik gooi het over een andere boeg. Ik vind dat de Gemeente Zwolle alle winkeliers een kans moeten geven om open te zijn op zondag. Als een soort pilot kan de Gemeente daar een periode van bijvoorbeeld een jaar voor uittrekken. Na dat jaar moet de Gemeente in samenwerking met Het Ondernemersbelang Zwolle gaan evalueren over de resultaten over dat desbetreffende pilot jaar waarin alle winkeliers bij betrokken zijn. Daaruit kan een balans worden opgemaakt of het wel of niet rendabel is voor de gemiddelde winkelier om zijn/haar deuren open te houden op de zondagen.


  ⚠️ Meld

 14. @Steven
  Prima, als er maar gedacht wordt aan het privéleven van een winkelier en zijn medewerkers en niet alleen aan omzet en wensen van de consument. Gezondheid is nog altijd belangrijker dan geld.


  ⚠️ Meld

 15. @Mike70

  Alle facetten moeten hierin mee worden overwogen in die evaluatie na een jaar. Ook dus datgene wat jij hier bij deze opnoemt.


  ⚠️ Meld

 16. Online winkelen wordt steeds populairder. Mensen hebben geen zin meer om na hun werk naar een winkel te gaan.
  Wil je als winkelier in deze tijd overleven moet je de mensen in hun vrije tijd naar de winkel zien te krijgen. Dat is op zaterdag en zondag!
  In provinciehoofdsteden als bv. Arnhem, Utrecht, Groningen hebben ze dat goed gezien, iedere zondag koopzondag. De middenstand hebben daar een goede omzet en er is weinig leegstand in de stad.


  ⚠️ Meld

 17. Lachwekkend die VVD, het was 1 van de punten die ze het snelst inleverden bij de coalitieonderhandelingen na de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Beschamend hoe snel ze dit nu proberen uit te buiten. Zij hebben gebogen voor de CU.


  ⚠️ Meld

 18. @Winkelier

  Met je eens. Dat zijn de dagen waarin de mensen de meeste vrije tijd hebben. En in combinatie met de Horeca is dit alleen maar een win-win situatie. De één trekt de andere aan. Daarom zeg ik dan ook; Een pilot van een jaar op te zetten waarbij de winkels op zondagen open zijn en daarna pas gaan evalueren omtrent de hele gang van zaken.


  ⚠️ Meld

 19. Ondernemer zijn is een vrije keuze.
  Wanneer de toko open is is ook een vrije keuze.
  Je eigen rustdag kiezen is ook een vrije keuze.
  Een rustdag opgelegd op basis van een religie is dwangmatig en een beperking van de vrijheid van persoonlijke keuze.  ⚠️ Meld

 20. @JeanJacquesRousseau – Dat heb je goed gezegd. Het verbaast me dat zo veel mensen moeite hebben om dat te begrijpen.


  ⚠️ Meld

 21. Zoals eerder gemeld in eerdere posts, is het makkelijk om te roepen dat we een 24-uurs economie eisen.
  Mike70 verwoordt het mijns inziens prima, als kleine ondernemer kan je niet concureren met grootwinkelbedrijven als je 7 dagen per week open moet om te overleven.
  Stress en sociaal isolement liggen op de loer voor deze groep mkb-ers.

  Ook Steven geeft een mogelijkheid om problemen het hoofd te bieden door een evaluatie periode in te richten. Ben ik ook voor, maar dan wel met de restrictie dat de winkels een maximaal aantal uren per week open mogen, bijvoorbeeld 48 uur (7×6). Kunnen de ondernemers die dat willen 7 dagen open van bijv 10:30-17:30 uur, maar men kan ook kiezen voor andere tijden.

  Vergelijk wordt vaak met horeca gemaakt en ik denk ook dat het elkaar kan versterken, maar de meeste kroegen en restaurants zijn pas later op de dag open.

  De opmerking dat ondernemer zijn een keuze is klopt volledig, maar wat als de kleine ondernemer deze keuze in de toekomst niet meer maakt? Bij onbeperkte openingstijden zullen de kosten letterlijk (Euro’s ivm bijv extra personeelskosten) en figuurlijk (sociaal isolement, stress) het vrije bestaan van ondernemers minder aantrekkelijk maken.

  Niemand heeft de wijsheid in pacht en elke keuze zal voor- en tegenstanders hebben.


  ⚠️ Meld

 22. CU Zwolle in Reformatorisch Dagblad van gister:

  Het college van Zwolle wil de openstelling van winkels op zondag verruimen. Opmerkelijk: de beide wethouders van de Christen Unie steunen het voorstel. Evenals de CU-fractie in de gemeenteraad. “Onze insteek was: “hoe houden we in Zwolle rekening met elkaar?”

  —–

  Heb het hele verhaal niet gelezen, maar kreeg de indruk dat het RD het niet helemaal eens was met het standpunt van de CU-Zwolle 😮


  ⚠️ Meld

 23. een beperking van de vrijheid van persoonlijke keuze. 

  Dat geldt voor alle regels die we gezamenlijk hebben opgesteld. Ik mag ook niet met 160 km/u op de snelweg rijden als ik daar zin in heb. Ik mag er ook niet voor kiezen nu alvast de boodschappen uit de supermarkt mee te nemen en die op een later moment wel eens te betalen. En als ik bij de speeltuin hier in de straat besluit mijn broek te laten zakken om er eens een frisse wind doorheen te laten waaien, dan komt oom agent mij ook in die vrijheid beperken.

  Als je persoonlijke keuze zo belangrijk is, beperk je dan niet tot de zondagsrust, maar gooi dan alle regels overboord. Geen enkele bemoeienis van politiek met persoonlijke keuzes. Dus ook geen subsidie meer op kinderopvang of studie, geen ww – uitkeringen zolang er vacatures zijn en geen zorgvergoeding bij ziektes als gevolg van ongezond leven.

  Wat een drama wordt hier over gemaakt. Fysieke winkels hebben hun langste tijd gehad. Over 10 jaar wordt de helft van alle aankopen online gedaan. Minder omzet en meer kosten door langere openingstijden is dan de doodklap voor veel winkels. Als er dan toch iets moet veranderen, ga dan eens bedenken hoe we als stad op de toekomst voorbereid kunnen zijn ipv achter de feiten aanhobbelen.


  ⚠️ Meld

 24. @pieterg,
  Wat een overdreven reactie. Niemand ontkent de nut of noodzaak van wetten en regels. We hebben het hier over welke die regels moeten zijn. We leven in een vrij land, en de overheid heeft niet het recht om naar willekeur onze vrijheden te beperken. Wetten zijn juist bedoeld om onze vrijheden te *beschermen*.

  Voor iedereen die zich zorgen maakt over de kleine ondernemer: haal jij je brood bij de bakker, vlees bij de slager, groente en fruit bij de groenteboer, en kaas bij de kaasboer? Of ga je naar de grote jongen – de supermarkt?
  Wat een flauwekul dat de kleine ondernemer “gedwongen” zal worden om op zondag open te gaan. Dat geldt ook voor de maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag, en daar klaagt niemand over dwang. O wacht even, op maandag zijn de meeste kleine winkels dicht. Blijkbaar valt het met die dwang nog wel mee.
  Weet je wat dwang is? Als een ondernemer zijn winkel op zondag open doet dan krijgt hij een boete. En een flinke ook – het kan zijn faillisement betekenen. Dát is pas dwang!
  Waarom is dit zo moeilijk te begrijpen? Het *enige* verschil tussen zondag en andere dagen, is dat het de christelijke rustdag is. Christelijke partijen maken misbruik van het democratisch proces om het hele land een christelijke levenswijze op te dringen. Dat is een aantasting van onze vrijheden.


  ⚠️ Meld

 25. overheid heeft niet het recht om naar willekeur onze vrijheden te beperken. 

  En blabla over de democratisch proces….

  Bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft een meerderheid van de stemmers rechtstreeks op de CU gestemd of op de partijen die het huidige standpunt over zondagsrust accepteerden in ruil voor coalitiedeelname. Er is dus totaal geen sprake van willekeur, maar volledig door ons zelf gekozen volgens het door jou zo gekoesterde democratische proces.

  Een winkelier zal open moeten zijn als er veel potentiële klanten zijn. Blijkbaar zijn er veel mensen die van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen op een zondag en daarom graag willen rondsjouwen in een drukke binnenstad. Hoewel moeilijk te begrijpen voor de voorstanders van vrije openingstijden, een klant kan zijn geld toch echt maar 1 keer uitgeven en als zo’n iemand op zondag zijn geld in zijn zak voelt branden, dan zal die ondernemer dus open moeten zijn anders is de klant en het geld weg.

  Er wordt hier niemand een christelijke levenshouding opgedrongen. Voor zover ik weet is bidden, naar de kerk gaan e.d. nog steeds niet verplicht. We leven hier in een land dat is opgebouwd volgens een eeuwenoude joods-christelijke traditie. Een van de regels in die traditie is dat er vanuit de overheid aandacht is voor de mensen. Soms moeten we tegen onszelf in bescherming worden genomen. We kunnen niet 24/7 doorjakkeren. Kijk naar de enorme hoeveelheid antidepressiva die vanuit onze dure zorgverzekering vergoed moet worden en het aantal mensen met een burn-out. Een gemeenschappelijke rustdag helpt daarbij. Dat dit wordt gecombineerd met een religieuze dag des Heren is gewoon slim gedaan en ook niet nieuw. De datum van Kerst en Pasen valt ook niet toevallig samen met de feesten van heidenen die gekerstend moesten worden. Ouderwets en uit de tijd? Misschien wel. Maar verandering kost tijd. Zoals al gezegd, bij de voorgaande verkiezingen was een meerderheid van onze gekozen en gemandateerde volksvertegenwoordigers nog voorstander van deze traditie. De volgende verkiezingen zijn weer een nieuw moment om dat te toetsen.

  Het idee om dit een jaar uit te proberen: leuk bedacht, maar ongeacht het resultaat zal het besluit niet terug worden gedraaid. Tandpasta krijg je ook niet terug in de tube als je te hard hebt geknepen. Na een proefperiode van een jaar ben je waarschijnlijk een groot deel van die kleine middenstanders kwijt. Die krijg je niet meer terug. En wat hou je over? Een treurige eenheidsworst van grote ketens zoals je in elke willekeurige stad kunt vinden. Echt iets om naar uit te kijken.

  En ja, ik koop geregeld bij de bakker, groenteboer, slager en viswinkel. Alsof dat nodig is om rekening met hun te mogen houden.
  Overigens kom ik momenteel nog wel eens op zondag of maandag in de stad. Ideale dagen om de prachtige panden in o.a. de Diezerstraat te bewonderen zonder onder de voet te worden gelopen als je even stil staat om omhooggevallen naar de gevels te kijken.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.