Supermarkten alle zondagmiddagen open

Zwolle – Als het voorstel van burgemeester en wethouders door de gemeenteraad wordt overgenomen zullen binnenkort alle supermarkten voortaan elke zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur  open zijn (in de gemeenteraad is vervolgens op verzoek van de supermarkt eigenaren afgesproken de winkels van 14.00 – 18.00 uur te openen: red).

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer consumenten ook op de zondag hun dagelijkse boodschappen willen kunnen doen. Supermarktondernemers vinden het huidig systeem waarbij het bij een aantal jaarlijks wisselende supermarkten verspreid over de stad al mogelijk is boodschappen te doen onwerkbaar. Ondanks het coalitieakkoord, waarbij was afgesproken de openingstijden op de zondagen niet verder te verruimen heeft het college toch gemeend een nieuwe afweging te moeten maken, waarbij ook terdege rekening is gehouden met de behoefte van vele Zwollenaren aan de zondagsrust. Ook was het voor het college belangrijk te komen tot een éénduidige en uitlegbare regelgeving met respect voor de inwoners die uit religieuze overtuiging grote waarde hechten aan de zondag.

Ook is afgesproken het aantal koopzondagen te verruimen van 12 naar 15. Volgens wethouder René de Heer zullen met de ondernemers afspraken worden gemaakt op welke data deze extra koopzondagen zullen worden ingezet. Te denken valt aan een combinatie met themaweekenden in de stad of andere festiviteiten. Hij hoopt dat deze verruiming zal leiden tot een nog betere kwalitatieve beleving van de binnenstad en heeft inmiddels ervaren dat ondernemers hierin willen investeren.

Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

 

Artikel delen:
Reacties 47
 1. Zo zo, wat een ruimhartigheid van het college.

  Voor de mensen die zondagsrust willen is dat natuurlijk ook wel héél erg moeilijk als alle supermarkten open zijn op de zondag…

  Alsjeblieft zeg Zwolle, je wilt zo’n moderne stad zijn/worden, maar wanneer er mensen (blijven) regeren die in een dusdanig oud ‘sprookje’ geloven, dan blijf je altijd achter de feiten aanlopen.


  ⚠️ Meld

 2. Het is m.i. erg karig, maar het begin is er. Dit gaat overigens wel een puntje worden in de komende verkiezingen. Een halstarrige houding in zaken koopzondagen is niet langer houdbaar.


  ⚠️ Meld

 3. Ik vind het best wel getuigen van willekeur. Waarom zou dit wel voor supermarkten kunnen gelden en niet voor andere winkels? Wanneer andere winkels meer omzet willen draaien door op de zondag open te gaan, mag dat dus niet? 😮


  ⚠️ Meld

 4. @Hans van Eijsden, Waar heb jij de wijsheid vandaan dat als je op zondag open bent als winkel je meer omzet kunt draaien.
  Onderzoeken hebben aangetoond dat van totale omzet stijging geen sprake is, alleen de kosten stijgen.


  ⚠️ Meld

 5. @ikke dit heb ik uit diverse onderzoeken, en intern uit informatie bij KvK, maar ook heb ik deze informatie direct van eerste hand van andere ondernemers uit modernere steden. Natuurlijk zullen er altijd onderzoeken zijn die dit tegenspreken en natuurlijk hangt het één en ander af van de betreffende branches, locaties/aanloop en marktposities, maar dat is niet alleen in dit geval zo maar eigenlijk altijd.


  ⚠️ Meld

 6. @Hans van Eijsden, Jammer dat jij selectief met je informatie omgaat. Inderdaad heeft Amsterdam-centrum (toeristen) er profijt van en Eindhoven, Maastricht en Venlo idem door dat de winkels in België en Duitsland gesloten zijn. Maar voor alle andere (moderne) steden levert het uiteindelijk geen bal op. Zelfs de KvK is op zondag gesloten.


  ⚠️ Meld

 7. Ben verbaasd.

  De reden waarom nog niet alle supermarkten open waren was dat befaamde roulatiesysteem. Als je dat niet afmaakt hebben de winkels die nog niet aan de beurt zijn geweest alle reden tot klagen dat er sprake is geweest van oneerlijke concurrentie. Daarom was ik er van overtuigd dat alle supermarkten pas op 1 februari 2018 open zouden kunnen. Ben benieuwd hoe ze deze oneerlijkheid gaan oplossen.

  Maar ik ben er blij mee.


  ⚠️ Meld

 8. Ik neem aan dat alle winkeliers die direct concurreren met de supermarkten (slager, bakker, slijterij bijvoorbeeld) dan ook op zondag open mogen?


  ⚠️ Meld

 9. meer supermarkten open=meer spreiding=meer rust dus alle z.s.m. open!!
  overige winkeliers ook zelf laten beslissen=minder betutteling=minder ambtenaren.  ⚠️ Meld

 10. @swollenaertje, minder ambtenaren bekt goed maar betekent extra lasten voor de burger aangezien werkzaamheden door de private sector worden overgenomen. En nee, ik ben (gelukkig) geen ambtenaar…..


  ⚠️ Meld

 11. Neem aan dat dit een vrijbrief voor alle winkels in Zwolle is om open te zijn op zondag!

  Aldi verkoopt kleding waarom de modezaken dicht? AH verkoopt vlees waarom de slager dicht? Jumbo groente en de groentenboer moet gesloten blijven? Medicijnen koop je tegenwoordig zowat overal maat de Apotheek en drogist op slot?

  Kortom denk dat een rechter snel de boel aanveegt met deze keuze,….alles of niets open zal zijn oordeel zijn!

  Wel zo eerlijk naar de ondernemers in Zwolle!


  ⚠️ Meld

 12. @els

  Beste Els; Naast de hoge huur voor het winkelpand, betalen ondernemers ook nog een hypotheek of huur voor hun huis.


  ⚠️ Meld

 13. als je naast een kerk woont of in de buurd van kerk wordt je zondag rust ook verstoord door extra auto,s en ander verkeer CU dus zondags de kerken maar dicht


  ⚠️ Meld

 14. Een zaak dicht houden is soms voordeliger dan de zaak open doen terwijl je weinig omzet draait. Denk aan: (Hogere) personeelskosten, elektriciteit etc. Daarnaast is Zwolle niet super toeristisch buiten vakanties, waardoor het ook geen extra mensen naar Zwolle trekt.

  Dit zorgt ervoor dat de winkels nauwelijk tot geen extra omzet zullen draaien, want wat men op zondag koopt zal men nu op maandag niet meer kopen.

  Voor supermarkten geld dit in mindere mate, omdat hier meer dagelijkse aankopen tussen zitten. Al zullen ook wanneer alle supermarkten open zijn de kosten waarschijnlijk even hoog zijn als de opbrengsten omdat personeel daar 200% uitbetaald krijgt.


  ⚠️ Meld

 15. Volledig eens met bas-j!

  Daarnaast is het toch heerlijk dat je op de zondag moet rusten omdat je ook niet zo heel veel anders kan omdat de winkels dicht zijn?

  Het is goed om een dag rust te pakken, voor de consument maar ook voor de winkelier, en om de zondag te gebruiken om te investeren in zaken (ontspanning, sociale contacten, familiebanden) die belangrijker zijn dan wat geld spenderen in een kledingzaak.

  Per saldo zal het ook niet meer opleveren. Mensen gaan slechts op een ander moment hun aankopen doen. Ik ben ook bang dat, wanneer alles open mag op zondag, winkeliers min of meer verplicht worden hun winkel open te gooien op zondag omdat klanten anders naar de concurrent gaan waardoor je dus wel klanten misloopt.
  Ik kan mij niet voorstellen dat de kleine winkelier zit te wachten op een 7-daagse werkweek.  ⚠️ Meld

 16. De webshops die de laatste jaren als paddestoelen uit de grond springen halen veel klanten weg bij de middenstand ,mensen hebben geen zin meer om na hun werk nog inkopen te doen in de winkel.
  Wil je als winkelier nog overleven moet je de klanten in hun vrijetijd naar de winkel zien te krijgen. De zaterdagen alleen zijn dan niet genoeg! Doe de zondag er bij!


  ⚠️ Meld

 17. Weer zo’n polderoplossing; als de supermarkten op zondag allemaal open mogen, dan vind ik dat iedere winkelier dit ook moet mogen.


  ⚠️ Meld

 18. Het is werkelijk een gotspe! Van 12 naar 15 … #pffff … En dan ook nog eens de landelijke grootgrutters en niet de eigen Zwolse ondernemers/winkeliers … Je zou zeggen ‘gelijke monniken, gelijke kappen’, maar dat is voor CU Zwolle waarschijnlijke te Katholiek …


  ⚠️ Meld

 19. @Alexander, dat zou voor de klant inderdaad een ideale oplossing zijn. echter houdt de winkelier – en dan vooral de kleinere zaken- dan geen weekend meer over en is hij alleen op maandag vrij wanneer alles dicht is. in feite wordt dan op een gegeven moment het probleem alleen maar verplaatst en hebben we het straks over maandagsrust


  ⚠️ Meld

 20. @bas-j
  Tegenwoordig en in de toekomst heb je nog weinig keuze als winkelier!

  Dit bericht gevonden op Weblog Zwolle.

  “Bericht door Winkelier, op 19 mei 2016 12:24
  Online winkelen wordt steeds populairder. Mensen hebben geen zin meer om na hun werk naar een winkel te gaan.
  Wil je als winkelier in deze tijd overleven moet je de mensen in hun vrije tijd naar de winkel zien te krijgen. Dat is op zaterdag en zondag!
  In provinciehoofdsteden als bv. Arnhem, Utrecht, Groningen hebben ze dat goed gezien, iedere zondag koopzondag. De middenstand hebben daar een goede omzet en er is weinig leegstand in de stad.”  ⚠️ Meld

 21. @els: familie van Sylvana Simons?
  Ze reageerd net als jij als iemand kritiek geeft. Als ze in een restaurant de kleinste biefstuk krijgt dan komt dat door haar huidskleur.
  Bij alle zinnen die ze zegt krijg je de vermelding dat ze diep gekwetst is en nu wordt ze ook nog medewerkster van de anti Holland partij,….pffff.
  Mensen ‘schrijven’ hier niet om te winnen of om hun zin te krijgen maar gewoon om een mening te geven!
  Stoppen met jezelf zielig te vinden maakt het leven veel fijner!, succes er mee @els.


  ⚠️ Meld

 22. Van RD.NL:

  Om zich heen ziet hij partijgenoten echter steeds vaker worstelen met de koopzondag. Toch was ook Kleijer verbaasd toen vorige week bekend werd dat in Zwolle de beide CU-wethouders én de fractie in de gemeenteraad het college volgden in het besluit om het aantal koopzondagen voor winkels op te krikken van twaalf naar vijftien en de zondagsopening voor supermarkten (van 13 tot 17 uur) vrij te geven. ⤸Mijn eerste gevoel was: Wat gebeurt hier? In nota bene de ChristenUniehoofdstad van Nederland, waar we twee wethouders hebben en acht raadszetels, gaan we akkoord met een ruimere zondagsopening! Het argument leek bovendien vooral te zijn geweest om aan te sluiten bij de diversiteit in de samenleving. Ik las niets over de pijn die dit besluit doet.⤝

  Zie http://www.refdag.nl/nieuws/economie/niet_marchanderen_met_de_zondagsrust_1_993498

  Bij CU lijkt men een beetje in de war te zijn: hoe kan men Zwolle als “de ChristenUniehoofdstad van Nederland” zien terwijl CU er slechts 8 van de 39 raadszetels bezet en Christelijke partijen minder dan een derde van de raad uitmaken? Het gedrocht dat rondom zondagsopenstelling is opgezet zal altijd voor discussie zorgen want Zwolle is (ondanks zijn geschiedenis) anno 2016 geen kerkelijke stad meer.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.