Rodetorenplein nieuw hart Zwolse Grachtenrace

Zwolle – De Zwolse Grachtenrace, waar op 18 juni ruim 50 roeisloepen aan mee doen, heeft een nieuwe locatie voor start en finish: het Rodetorenplein. Eerder was het hart van de wedstrijd te vinden bij het Kerkbrugje. Het plein aan het water biedt meer ruimte voor roeiers en publiek van de mooiste grachtenwedstrijd van Nederland.

De plek waar het koninklijk gezin op Koningsdag de gracht op ging, wordt ook de plek waar op 18 juni honderden roeiers aan boord stappen van hun sloepen. Het Rodetorenplein is, als evenementenplein aan het water, ideaal voor de organisatie. De nieuwe locatie is beter voor de sloeproeiers en voor het publiek. "Waar het Kerkburgje al snel vol was met toeschouwers, is dat op het plein geen probleem. Iedereen is van harte welkom om het spektakel van dichtbij te komen bekijken", zegt Marije van de Bor namens de organisatie. Logistiek was het een uitdaging om de tientallen sloepen, die per kraan in het water worden getild, dwars door de stad naar het Kerkbrugje te krijgen en terug. Dat wordt makkelijker, want het Rodetorenplein is vlakbij onze kraanlocatie aan het Zwarte Water."

Een maand voor de race hebben zich ruim 50 teams ingeschreven, uit heel Nederland komen sloepen naar Zwolle voor een prachtig gevecht op het water. "Zwolle is populair onder de roeiers", zegt Van de Bor. "We hebben de mooiste gracht van Nederland, het publiek, de bochten en de ruimte van het Zwarte Water – je snapt waarom de Zwolse Grachtenrace zo geliefd is onder sloeproeiers." Bovendien is de race onderdeel van het gloednieuwe Grachten Klassement, waarvoor ook de wedstrijden van Utrecht en Amsterdam meetellen.

Het parcours voert over ruim 15 kilometer: enkele rondjes om de oude binnenstad en een paar kilometer op het Zwarte Water. Keerpunt is de Mastenbroekenbrug bij Stadshagen. De start is in twee groepen: dames om 11.00 uur, heren om 14.00 uur. De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van sloeproeivereniging Hattem Roeit, waarvan de meeste leden uit Zwolle komen. Ook de ‘buren’ uit Kampen, Deventer en Zwartsluis doen meestal mee. De organisatie vraagt om de sloepen op zaterdag 18 juni niet in het vaarwater te zitten. De sloepen komen met kracht voorbij en gaan niet eenvoudig uit de weg. Eigenaren van bootjes in de gracht wordt gevraagd hun vaartuig goed opzij te leggen. Recreanten op het water wordt gevraagd ruim baan te geven aan de wedstrijd.

Artikel delen: