Keuken van Zuid kookt al vijf jaar

Zwolle – De Keuken van Zuid is vijf jaar geleden van start gegaan als een buurtrestaurant voor de inwoners van Zwolle Zuid en daarom was er donderdag 19 mei reden voor een jubileumfeestje in wijkcentrum De Pol. Destijds hebben Frion en RIBW Groep Overijssel het initiatief genomen en inmiddels zijn er in meer wijken van Zwolle vergelijkbare wijkrestaurants opgezet.

dscf4110.jpg

Foto’s: Hennie Vrielink 

In Zuid kunnen buurtbewoners elkaar elke veertien dagen op de donderdagen in de even weken ontmoeten voor een lekkere en betaalbare maaltijd. In de oneven weken op de woensdagen kan er ook in wijkcentrum De Pol worden gegeten en deze maaltijden worden georganiseerd onder supervisie van stichting WijZ, met een kookteam onder enthousiaste aanvoering van Pietie Meindertsma.

dscf4113.jpg

dscf4114.jpg 

Tijdens de jubileumviering was de restaurantruimte in het wijkcentrum afgezet met een lint en wethouder Nelleke Vedelaar knipte dit lint door samen met Henk Junte, lid van het kookteam. Wethouder Vedelaar: “Vijf jaar geleden was een buurtrestaurant hartstikke nieuw en nu zien we in de stad mooie plekken ontstaan waar mensen samen iets met anderen doen.” Ze gaf een groot compliment aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maken.
 
De gasten van het wijkrestaurant hadden al een feestelijk drankje kunnen drinken met een lekker hapje, maar toen het lint was verbroken zocht iedereen gelijk een plekje aan één van de gedekte tafels. Sommige bezoekers komen al vanaf het begin. Begeleider Paul Heitbrink van RIBW benadrukt dat er twee doelgroepen kunnen worden onderscheiden: bezoekers en het kookteam dat niet alleen bestaat uit vrijwilligers, maar ook cliënten van Frion of RIBW, die hier leren om te werken in een team en verantwoordelijkheid krijgen voor een bepaalde taak. “Een werk- en leeromgeving voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” 
Paul Heitbrink begeleidt deze activiteit samen met Jannien Roos van Frion. Jannien wil een gastvrije plek bieden waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. “Nu staat er een goedlopend wijkrestaurant en daarmee bewijst de Keuken van Zuid haar bestaansrecht.”
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Dat zijn leuke initiatieven, waarbij met name mensen die alleen zijn uit hun isolement kunnen komen en sociale contacten kunnen opdoen.


    ⚠️ Meld

  2. Time flies…Al weer vijf jaar geleden dat we dit hebben opgestart. Het begon met flyeren voor het stadsbudget. 35.000 euro daarmee binnengehaald en konden we starten. Met o.a. Vanuit de Ribw: Henny Geurts , Chris Boven, Paul Heitbrink, Henk van der Meer en Franciske van den Dobbelsteen…..Wie nog meer?


    ⚠️ Meld

  3. Nu vijf jaar later zijn nog steeds veel vrijwilligers/buurtbewoners/begeleiders betrokken en actief. Complimenten hiervoor!


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.