100ste Vierdaagse begint in Zwolle

Zwolle – Op zaterdag 9 juli 2016 begint het ‘voorprogramma’ van de 100ste Vierdaagse van Nijmegen. Op die dag starten in Zwolle en in de elf andere provinciehoofdsteden de ‘Stertochten’, etappewandelingen naar Nijmegen. Iedereen kan een etappe meelopen. Op deze manier kunnen ook wandelaars die niet meedoen aan de Vierdaagse toch een stukje van de jubileumactiviteiten meebeleven.

Vanuit Zwolle is de tocht naar Nijmegen 169 kilometer lang. Voor ervaren wandelaars geen probleem. Maar ook provinciegenoten die van een kortere wandeling willen genieten, kunnen zich inschrijven voor een deel van de Stertocht. Bijvoorbeeld voor de eerste etappe op zaterdag 9 juli, die extra feestelijk is. Dit deel van de Stertocht is 25 km en loopt van Zwolle via Hattem weer terug naar Zwolle. Stertocht-marsleider Dick Achterkamp: “De deelnemers aan de eerste etappe worden vanaf 9:00 uur ontvangen in het provinciehuis. Daar krijgen we van de Commissaris van de Koning onze provincievlag overhandigd. Die moeten we wandelend naar Nijmegen brengen, waar alle provincies op zondag 17 juli hun vlag meedragen in een grote Parade. Die Parade is de officiële opening van de jubileumweek van de 100ste Vierdaagse. Er lopen daar meer dan 80 nationaliteiten met hun eigen vlag mee. Wie wil daar nou niet bij zijn?”

Dick benadrukt dat alle twaalf provincies meedoen, omdat het in heel Nederland prachtig wandelen is. “Daarom hebben we samen met de Vierdaagse en de Koninklijke Wandel Bond Nederland deze Stertochten georganiseerd. We vertrekken allemaal op hetzelfde tijdstip, zaterdagochtend om 10:00 uur precies. Elke provincie bepaalt zijn eigen route, met korte of langere etappes, van 9 tot 17 juli. Wie een of meer etappes wil meelopen, kan zich inschrijven tot 6 juni via www.kwbn.nl/pagina/wandelaars/stertochten/inschrijven. Het kost slechts 5 euro, en daarvoor krijg je een T-shirt met de Overijsselse vlag erop en een unieke medaille.”
Artikel delen: