Zwerven langs Zwolse wateren

Zwolle – Zondag 5 juni organiseert het IVN Zwolle, een fietsexcursie langs Zwolse wateren. De tocht is ongeveer 25 km lang en duurt 3 – 3 ½ uur. Het Zwarte Water, de Vecht en de vele waterkolken die in een lang verleden na overstromingen van beide rivieren zijn ontstaan, maar nu als het ware in het landschap vervlochten zijn, geven het gebied een heel eigen sfeer.

fietstocht_zwarte_water.png 

Het Zwarte Water, in oude documenten ook wel "Ons Water" genoemd, baant zich slingerend een weg naar wat in vroegere tijden de Zuiderzee was. De rivier wordt gevoed door Sallandse Weteringen en bij Genne komt het water van de Vecht er bij. De Vecht en het Zwarte Water hadden en hebben voor Zwolle een heel belangrijke rol bij de waterbeheersing voor het behoud van "droge voeten" in de stad, maar ook het behoud van natuurwaarden als kievitsbloem en natte graslanden.

Tijdens de tocht fietsen we via het Rademakerszijl en de brug bij Hasselt naar het Streukelerzijl, waar het Waterschap Groot Salland de scepter zwaait en zorgt voor de waterbeheersing in het gebied.  Vandaar wordt de weg vervolgd via de Gennerdijk met vele kolken en prachtige vergezichten, kleine boerderijtjes, bloeiende weidevelden en rietkragen. De veerman van het unieke voetveer bij Haerst helpt, bij niet al te hoog water, de deelnemers over de Vecht ( € 0,60 p.p. ). Vervolgens rijden we  via de Agnietenplas nog een mooi pad langs diverse kolken , het Westerveldse bos en het Zwarte Water en  komen we na ongeveer 3 uur weer  terug bij de startplaats. 
 
Neem eventueel een verrekijker mee en iets te eten en te drinken voor onderweg.
 
Start: 14.00 uur bij Wijkboerderij De Klooienberg.
 
Aan deelname zijn in principe geen kosten verbonden , behalve de kosten van het voetveer.
Een vrijwillige bijdrage voor het IVN wordt op prijs gesteld.
Voor informatie over het IVN Zwolle , zie www.ivnzwolle.nl

Artikel delen:

Reageer