Informatieavond over thorium

Zwolle – Op dinsdagavond 24 mei bent u van harte welkom in het Provinciehuis in Zwolle op een gratis toegankelijke informatieavond over thorium als nieuwe bron van schone energie. Volgens VVD-Statenlid Yvonne Koolhaas is thorium een kansrijke grondstof om schone energie mee op te wekken.

Op de avond presenteren de deskundigen Theo Wolters en Markus Schmid hun visie op de mogelijkheden die thorium kan bieden, waarna zij onder leiding van Jan Medendorp met elkaar in debat gaan. De avond wordt afgesloten met een netwerkborrel. Voor de opwekking van schone en duurzame energie zet ons land sterk in op wind en zon. Maar als er al draagvlak voor is, moet er nog steeds veel subsidie naar windmolens en blijft het uitzicht een pijnpunt. Met voldoende draagvlak en subsidie dragen ook zonnecollectoren bij aan het halen van de doelstellingen, vastgesteld tijdens de klimaattop in Parijs in 2015. We moeten alleen wel versnellen. Verder kijken dan de afgesproken doelstelling voor 2020 en daarbij innovaties een kans of een boost geven. Hiervoor heeft de provincie Overijssel een innovatiefonds, de middelen daarin dienen uitsluitend dat doel.

De grondstof thorium is in overvloed te vinden op meerdere plaatsen in de wereld. Zo bevat 1 kilo aardkorst gemiddeld 10 milligram thorium, wat net zoveel energie kan leveren als 25 liter benzine. Of in de Nederlandse bodem veel thorium zit is niet bekend, er is nog nooit naar gezocht. Het Amelandse strand bevat in ieder geval wel veel thorium en in Suriname is het een afvalproduct van de bauxietmijnbouw. Er wordt elk jaar zelfs veel meer thorium geproduceerd als afvalproduct van de mijnbouw dan nodig zou zijn voor de wereldbehoefte aan energie.
 Thoriumgesmoltenzoutreactoren kunnen met de bekende voorrad de hele wereld duizenden jaren van elektriciteit voorzien, met een proces dat geheel anders is dan wat er in bestaande kernreactoren plaatsvindt. Thoriumcentrales produceren veel minder afval dan de vertrouwde, op verrijkt uranium werkende centrales. Wat er aan rest is bovendien na 300 jaar al onschadelijk, terwijl een deel van het afval van uraniumcentrales wel een miljoen jaar gevaarlijk blijft. De kans op ongelukken zoals in Fukushima of Chernobyl is bovendien nul.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Ik heb twee keer het artikel gelezen, maar ik zie geen locatie. Klopt dat?

  ========

  Klopt, dat was de organisatie vergeten te melden.
  Locatie: provinciehuis


  ⚠️ Meld

 2. En ook dit is weer een wensdroom van de VVD !
  Zal wel met de komende verkiezingen te maken hebben.
  Even Googlen op internet met de zoekterm ’thorium energie’, en je vindt heel veel argumenten tegen het gebruik van thorium als kernbrandstof.
  Zoals de volgende links :
  https://wisenederland.nl/kernenergie/thorium
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Thoriumreactor
  http://climategate.nl/2011/06/13/thorium-kernenergie-zonder-de-
  nadelen/
  http://www.scientias.nl/energiewinning-uit-thorium-duurt-nog-zeker-
  20-jaar/
  Enzovoort…


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.