Festival Zwolle Unlimited als Moederland

Zwolle – “Je veilig voelen, dat is het hoogste goed na primaire zaken als eten en drinken en een dak boven je hoofd. En dat geldt voor ieder mens.” Festivaldirecteur Rob Bults van Zwolle Unlimited hoorde het liedje Motherland van Natalie Merchand en besloot dat gegeven als thema aan het festival te koppelen.

  kos_11_1_van_1.jpg

“Laten wij van Zwolle Unlimited een plek maken waar je gewiegd kan worden in prachtige, kleurrijke verhalen en eerlijke muziek; in speels theater op straten en pleinen. En waar je kunt snuffelen aan boeken en kunt proeven van heerlijke gerechten. Zwolle Unlimited is een festival dat voor iedereen toegankelijk is. Om samen te proosten, te lachen en te dansen, samen te eten en te drinken en samen geraakt te worden, soms zelfs een traantje weg te pinken.” Het complete festivalprogramma en een download van het programmaboekje zijn te vinden op www.zwolleunlimited.nl.

 
Motherland, cradle me, close my eyes /Lullaby me to sleep / Keep me safe, lie with me /Stay beside me don’t go / Don’t you go.
 
Het thema Moederland is gebruikt als richting voor de keuze van vertellers, muzikanten, spoken word-artiesten en schrijvers. Het zijn allemaal performers die zich bezighouden met het authentieke, oorspronkelijke. Het is ook meegegeven aan de artiesten bij de keuze van hun verhalen, liedjes en voorstellingen. Daarnaast komt het thema tot uiting in de sfeer en de werkwijze van het festival. “Wij organiseren Zwolle Unlimited vanuit de wens, een drempelloos evenement te organiseren op basis van een nieuwe economische gedachte. Geven, gunnen en ruilen zijn termen die in het huidig economisch tij opnieuw worden uitgevonden. Zwolle Unlimited is geen gratis evenement. Het is een evenement waarvoor de prijzen van de voorstellingen en concerten niet zijn vastgelegd maar waarvoor het publiek na afloop van een show bepaalt wat het hem waard is geweest, niets meer maar ook niets minder”. 
 
Hieronder volgt het programma van Zwolle Unlimited, dat een fusiefestival is van Waterval Internationaal Vertelfestival, Straattheaterfestival Kunsten op Straat en de Zwolse Boekenmarkt. 
 
Rootsmuziek & Slow food 

Het Broerenkerkplein wordt vier dagen lang getransformeerd in het Smulerf: een walhalla voor fijnproevers en genieters van de goede dingen in het leven, met een centraal terras, hoofdpodium voor live muziek en allerlei heerlijkheden. Smaakvol, regionaal en biologisch zijn het credo op het Smulerf. Op donderdag is het Smulerf speciaal voor ondernemers opengesteld. Op zondag haken ook de bekende slowfood markt ´De Smaak van Zwolle´ aan en het Outdoor Food Festival. In de keuze voor de muziek die wordt gespeeld op het hoofdpodium van het Smulerf, is ´roots´ het credo. Een greep uit het muziekprogramma: Frisse folk van DWDD-band Tangarine, Tango nuevo-hit Tango Extremo, Balkan Chaotika van Amariszi,  3-FM Serious Talent Jeangu MacRooy & band, klezmer-gypsy van Les Cerveaux Lents, muzikale verhalen dwars door alle genres heen van Wende Snijders, opzwepende raï-rock-reggae van het Marokkaans-Nederlandse Kasba, de Zwolse helden van Harvest, vette blues van het Tiny Legs Tim Trio, honkende ska van Koos Busters, rap en akoestische folk/jazz/blues door Fakkelteit met Muppetstuff, vrolijke country-Americana-blues van Jick Munro & The Amazing Laserbeams, Songs from Odelien van Margriet Sjoerdsma & band, bluegrass van de Pine Needle Miners, rockabilly van Roy P-Cat & his V8-daddy’s, reggae-revolutie uit het oosten: Roots Rising en swinging 40-ties van Jumpin’ Jive. Op zondag werkt Zwolle Unlimited samen met de horeca ondernemers (HESZ) in het straatmuzikantenconcours DRAADloos op terrassen in de binnenstad, en met de finale op het Smulerf.
 
Epische vertellingen, spoken word en rap
Eigentijdse spoken word staat naast oeroude, epische vertellingen. Zo is er rap en spoken word van poëet, performer, psychonaut Dean Bowen, spoken word-artiesten Onias Landveld en Patrick Ribeiro, en van de Fakkelteit. Maar ook PlankenPoëzie is aanwezig in de Letterbrouwerij, met dichters en schrijvers. De Guyanees-Britse verteller TUUP met percussionist Jojo vertelt het Afrikaanse Cronicles of Crow Dog en Watta Mummer. Er zijn verhalen uit het Finse epos de Kalevala en het oude Ierland, door Nick Hennessey uit Groot-Brittannië. Er zijn vertellingen over de wrede godin Shiva uit de Indiase Mahabharata en over de Noorse god Loki, door Emily Hennessey, eveneens uit Groot-Brittannië. Bijzonder is de vertelling The kingdom of fire and clay, waarin de Iraans-Nederlandse verteller Sahand Sahebdivani en de Israëlisch-Nederlandse verteller Raphael Rodan in hun gezamenlijke strijd en geschiedenis duiken. Eveneens is er de muzikale documentairevertelling over twee vluchtelingen, Mijn hart woont elders, door Pauline Seebregts en Gottfrid van Eck. De Vlaamse Frank Degruyter vertelt 3x Shakespeare in een vurige snelvertaling en zijn landgenoot Frans Maas komt met de monoloog FIRS. De jonge vertellers uit de Talentstroom van De Verhalenboot staan op het Kinderplein met vertellingen van zelfgemaakte en bestaande sprookjes. Ook is er een bijzondere orkestrale vertelling over Bommen Berend, door Claudia van de Kerkhof en het oudste fanfareorkest van Groningen, De Bazuin, o.l.v. Pieter de Jong. Een mix van persoonlijk en traditionele Zuid-Afrikaanse verhalen door de Duits-Zuid-Afrikaanse Nikola Hübsch.
 
Kinderplein 

Kinderen kunnen hun creativiteit kwijt in een keur aan activiteiten op het Kinderplein van Zwolle Unlimited. Ze kunnen met z’n allen schilderen op grote platen en op een echte Mini, of ze kunnen bouwen met bamboe en elastiek. Ook is er de kans om reusachtige zeepbellen te blazen of een percussieworkshop te volgen. Er is acrobatiek en ze kunnen een verhaal tekenen aan de hand van het thema Moederland. Er zijn doorlopend sprookjes en andere verhalen te beluisteren zoals de Bremer stadsmuzikanten, Hans en de draak, De drie musketiers, Vuurverhalen, De grote zwaan, Liegpeuk, Robin Hood, een hilarische familievertelling over een Italiaanse ijsverkoper. Ook is er de prentenboekvertelling Over Eensteen en de diefstal van de kleur, met bijbehorende expositie in Waanders In de Broeren. Hilarisch is de Brulrace op driewielers in het staartje van de Diezerstraat. Hoe harder de kinderen brullen, hoe sneller de driewielers rijden. Met een speciaal kinderbandje hebben kinderen onbeperkt toegang tot bijna alle kinderactiviteiten.
 
Straattheater

Internationale straattheaterartiesten en installaties sieren de straten en pleinen van het Zwolse stadscentrum. Muzikaal circus van Sur Mesure uit België, een installatie met dansvoorstelling van het Belgische Theater Tol, hedendaags circus en luchtacrobatiek van Circo Pitanga uit Zwitserland, begaafd poppenspel van het Spaanse Minusmal, de koning van papier van Meandertaal, de lijkwagen met de Dood achter het stuur, in de voorstelling Rouwkost van Garage TDI, de wereldpremière van circustheatergezelschap Compagnie (Reve)2 uit Frankrijk, Heart of Darkness van Project Wildeman, De installatie-voorstelling de Gedachtentafel van Willemijn Schellekens, die tot stand kwam in samenwerking met Oerol en festival La Strada in Bremen. 
 
Workshops

Een impuls voor het zelf vertellen en schrijven: op de zaterdag- en zondagochtend 4 en 5 juni zijn er workshops schrijven, vertellen, dichten en spoken word.  Bijvoorbeeld: De R van ritme door vertelambassadeur 2016 Eric Borrias, Poëzie op het podium door de Zwolse Stadsdichter Marieke van Bolderen, Levensechte dialogen schrijven door docent Schrijversvakschool Groningen/Zwolle Merel Bruning, Levendige dialogen vertellen, door directeur van de Vertelacademie Raymond den Boestert, Verhalen improviseren en vertellen door verteller, clown en theaterpedagoog Rainer Kreuz en Spoken word maken en voordragen door spoken word-artiest Onias Landveld. 
Boekenmarkt 
De monumentale Thorbeckegracht is zondag 5 juni van 11.00 tot 17.00 uur het decor van de Zwolse Boekenmarkt. De Zwolse Boekenmarkt is één van de drie pijlers onder festival Zwolle Unlimited. Lezers en verzamelaars hebben steevast de eerste zondag van juni de kans om te schatgraven in een lange rij van kramen met exclusieve drukwerken. Behalve boeken, worden er op deze markt ook prenten, oude folders, tijdschriften en schoolplaten verkocht. Dit jaar viert de stad het 25e jubileum van de Boekenmarkt. In samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en Architectenbureau 19 Het Atelier wordt daarom aan de Thorbeckegracht een pop-up museum gerealiseerd met een expositie over Zwolle in de jaren ’50 en ’60. 
 
Vinylmarkt 

Zwolle Unlimited organiseert dit jaar voor het eerst de Vinylmarkt Zwolle. Vinylverkopers en vinylliefhebbers vinden elkaar ‘Aan de Stadsmuur’, het straatje grenzend aan het festivalterrein. Met duizenden platen om in te grasduinen. Van jazz tot pop, jungle, soul, country en hiphop tot blues en vuige funk. Met de mogelijkheid om platen af te luisteren of je oogst te bewonderen op het naastgelegen Smulerf van Zwolle Unlimited. Zaterdag 4 juni van 12.00 tot 20.00 uur kunnen liefhebbers van ‘het echte werk’ hier terecht om op zoek te gaan naar die ene plaat.
 
Cultuureducatiefestival Woest

In samenwerking met Stadkamer Zwolle biedt Zwolle Unlimited in de week voorafgaand aan het festival het Cultuureducatiefestival Woest aan (30 mei t/m 3 juni). Leerlingen van het voorgezet onderwijs komen vijf dagen lang genieten van voorstellingen, concerten en workshops op het festivalterrein. Scholen kunnen zich nog aanmelden. Meer informatie over Woest is te vinden op www.festivalwoest.nl 
 
Festival Zwolle Unlimited, vrijdag 3 juni tot en met zondag 5 juni. Het programma staat op de website en daar is ook het programmaboekje te downloaden: www.zwolleunlimited.nl Een papieren versie van het programmaboekje is tijdens de festivalweek verkrijgbaar bij Waanders, De Grote Kerk, de kassa-informatiepunten. Het boekje wordt ook verspreid in de Zwolse horeca. 

Artikel delen: