Opening Vondelingenkamer Isala Zwolle

Zwolle – Woensdagmorgen is in ziekenhuis Isala te Zwolle een vondelingenkamer officieel geopend. Nadat vorig jaar op 4 november bekend werd dat Isala als eerste ziekenhuis ter wereld het initiatief heeft genomen om een Vondelingenkamer te bouwen, heeft dit onderwerp enorm veel aandacht gegenereerd.

Als eerste ziekenhuis ter wereld is Isala er in Zwolle in geslaagd een kamer te realiseren waar een wanhopige moeder anoniem om hulp kan vragen. Een team van professionals staat klaar om te allen tijde steun, troost en hulp te bieden, aan moeder en/of pasgeborene. De Vondelingenkamer is samen met Stichting Beschermde Wieg gerealiseerd. Op woensdagochtend was de opening in het bijzijn van ervaringsdeskundige Annemarie van der Laan-Sheldon, oprichtster van de Stichting Beschermde Wieg Barbara Muller, en gynaecoloog en voorzitter van de Isala medische staf Harm de Haan.

De vondelingenkamers zijn ingericht met een ledikantje, een tafeltje en een stoel. Moeders kunnen anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten. Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. Ook het meewerken aan het te vondeling leggen van een baby is verboden. De vondelingenkamers die tot nu toe bij vrijwilligers thuis werden gerealiseerd, worden vooralsnog gedoogd door de officier van justitie.

Artikel delen: