Zwolse theaters presenteert positieve resultaten

Zwolle – Zwolse theaters heeft in theaterseizoen 15/16 wederom een stijging van de bezoekersaantallen gerealiseerd. Naar verwachting zijn er aan het einde van dit theaterseizoen tenminste 1.000 kaarten meer verkocht dan in seizoen 14/15. Ook het aantal voorstellingen in Theater de Spiegel en Schouwburg Odeon is gestegen.

Margreet Wieringa (directeur Zwolse theaters): ‘Cultuur is zo belangrijk voor de stad, we zijn trots dat de Zwollenaren maar ook de regio ons in grote getale weet te vinden. De toekomst van de theaters is verbonden met de toekomst van de stad. En daar doen we het voor’. Naar aanleiding van de cijfers van de VSCD over 2015 (Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties) presenteert ook Zwolse theaters tussentijds de resultaten. De VSCD constateert dat de aangesloten theaters meer dan ooit in staat blijken om met minder subsidie toch meer voorstellingen te programmeren, een stijgend aantal bezoekers te trekken en de zaalbezetting te verhogen.

Een landelijke stijging van 13% van het aantal bezoeken per voorstelling in 2015 ten opzichte van 2014 én een stijging van de gemiddelde zaalbezetting  van 69% naar 72%, met volgens de VSCD als oorzaak een bredere en intensievere programmering en multifunctionaliteit van de gebouwen onder andere als oorzaken van de stijging. Zwolse theaters programmeerde 425 voorstellingen (seizoen 14/15: 379) en verkocht 130.000 kaarten (seizoen 14/15: 128.897). De meeste kaarten werden verkocht voor de voorstelling De Tweeling, maar liefst 5.452 stuks. De snelst uitverkochte voorstelling was Bert Visscher. Steeds meer bezoekers bestellen hun kaarten online, dit was 53% en is gestegen naar 69%.
 
Vanochtend presenteerde de Volkskrant de Theater enquête 2016: Theater De Spiegel staat op nummer zes in het rijtje beste theaters van Nederland volgens gezelschappen en artiesten. De Volkskrant: “De Spiegel Zwolle: ‘Elke kleedkamer heeft een natte cel. Kantine en toneel zijn fijn. Algehele beleving is prettig. De artiestenfoyer is van een grote schoonheid.’" Zwolse theaters is blij met de positieve waardering van de artiesten en gezelschappen.
 
Het theaterseizoen is nog niet ten einde: in Theater de Spiegel spelen nog tot juni grote voorstellingen als Intouchables en We want more! en de musical over Herman Brood, Chez Brood. In Schouwburg Odeon speelt onder andere nog de productie Menthol, een samenwerking tussen Stichting 4Oost (theaters Hengelo, Enschede, Deventer en Zwolle) en het Zwolse culturele broeinest en theatergezelschap The Young Ones.  Wieringa: ‘Het is en blijft hard werken, voor iedereen. Voor de producenten, alle medewerkers, de artiesten: maar we doen het voor u, voor ons publiek en voor de stad’. 

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Een stad met een hart behoort diverse vormen van cultuur in haar gelederen te bezitten. Dit geeft een stad leven, sfeer en gezelligheid.


    ⚠️ Meld

  2. Heel goed van die Margreet Wieringa om landelijke cijfers te combineren met de cijfers van de Zwolse theaters! dan kan ze een lekker positief verhaal verkopen, terwijl uit de genoemde aantallen hier op de site blijkt dat het dus niet goed gaat met de Spiegel en Odeon. (12% meer voorstellingen en slecht 1000 bezoekers extra). Dat verklaart misschien ook waarom de Spiegel en Odeon zoveel geld tekort komen!


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.