PvdA kritisch over sloop Harculo

Zwolle – “Op zijn zachtst gezegd merkwaardig.” Dat is de mening van de PvdA in Zwolle en Overijssel over de gang van zaken rond de afbraak van de IJsselcentrale. De provincie heeft een sloopvergunning voor de oude elektriciteitscentrale afgegeven. Eind van de zomer moet de sloopkogel door het gebouw gaan. En dat terwijl de gemeente Zwolle in 2013 nog overwoog om de IJsselcentrale tot monument te bestempelen.

centrale_harculo_.jpg 

De Overijsselse PvdA-fractie vraagt zich af of de provincie de bouwkundige waarde van de karakteristieke IJsselcentrale wel goed heeft ingeschat. “De centrale is een enorm markant gebouw,” stelt PvdA-Statenlid Hans Nooter. “Of je hem nu mooi vindt of niet, de IJsselcentrale is absoluut één van de herkenningspunten van Zwolle. Ik wil van de provincie weten of die typerende waarde een rol heeft gespeeld bij de verlening van de sloopvergunning.”

“In 2002 sloten Zwolle, de provincie en Electrabel nog een intentieverklaring voor herbenutting van het Harculocomplex,” zegt Zwols PvdA-raadslid Frankwin Mussche. “Daarin werd het belang om de centrale als voormalig industrieel complex herkenbaar te houden nog eens onderstreept. Die verklaring en dat voornemen lijken nu te zijn vergeten. Het steekt dat zo’n markant Zwols gebouw zomaar en zonder discussie wordt afgebroken.”
Overijssel moet voorzichtig omgaan met haar industriële erfgoed, vindt ook Nooter. “De sloop van de IJsselcentrale moet op zijn minst onderwerp van gesprek tussen Zwolle en de provincie zijn. Ik verwacht dat de provincie snel duidelijkheid geeft over de gang van zaken, in ieder geval voor de verleende vergunning onherroepelijk wordt.”
Artikel delen:
Reacties 16
 1. Toen de centrale gebouwd werd protesteerde men omdat er horizonvervuiling was.
  Nu het gebouwd wordt gesloopt is het weer niet goed
  Gewoon slopen dus


  ⚠️ Meld

 2. Stel de provincie maakt hier een monument van, wie gaat dit dan betalen? Kan me namelijk niet voorstellen dat Engie hier even de portemonnee voor gaat trekken. Ik ben zeker voor behoud maar dan moet er wel een duidelijk plan achter liggen.

  Het is een totaal andere situatie dan bijvoorbeeld een oude windmolen in de binnenstad. Het is een enorm complex en daar hangen veel kosten aan vast, snap best dat dit gebouw daarom plat moet want het heeft geen functie meer.


  ⚠️ Meld

 3. Hoeveel asbest zou er totaal in het pand en de installaties zitten?
  Bij sloop is dat voor rekening van de huidige eigenaar en bij behoud wordt het weer een gemeenschappelijk probleem.

  Het cruisschip SS. Rotterdam is ook behouden.
  De begroting kwam uit op 3 miljoen.
  Vooral door de iets tegenvallende vracht blauw asbest is het ietsje opgelopen: Ruim 240 miljoen..  ⚠️ Meld

 4. Voor iedere Zwollenaar en zeker voor iedereen die uit Zwolle-Zuid komt, is dit na de Peperbus, een groot baken en herkenningspunt. Het is dan natuurlijk jammer als dit verdwijnt, want verder heeft Zwolle-Zuid niet echt een duidelijke ‘marker’.

  Aan de andere kant is het natuurlijk wel duidelijk dat wanneer hier niemand instapt om het commercieel uit te buiten, dat het bijhouden van zo’n enorm gebouw behoorlijk wat geld en energie (ha-ha) kost en dan is de keuze wel te billijken voor sloop.


  ⚠️ Meld

 5. Het zal nooit haalbaar zijn, maar het zou toch wel een belachelijk goeie locatie zijn voor airsoft en paintball. Dan heb je direct de mooiste en meest unieke locatie van Nederland. Daarmee ga je ook echt wel airsofters en paintballers uit het buitenland mee aantrekken.

  Het gebouw en de grond eromheen is eigenlijk gewoon perfect voor vele soorten van adventure activiteiten, op 1 minpunt na. Het gebouw is gewoon zo belachelijk groot dat het voor geen enkele partij haalbaar is.

  Gewoon alle ruiten intikken, deuren eruit en de natuur z’n gang laten gaan. Moet je eens zien wat een interessante fauna binnen de kortste keren het gebouw als thuis gaat beschouwen.


  ⚠️ Meld

 6. Uiteraard ment de PvdA zich weer in zeer triviale zaken. Typsich; altijd overal tegen zijn. Is er een beslissing zonder de PvdA genomen? dan zijn ze TEGEN.

  Sloop dit bloedlelijke, vuile & vervuilende gebouw. Het is een doorn in het oog in het verder zo groene en mooie IJssel uiterwaarden gebied.

  Mensen die dit pand zo mooi vinden; maak er een paar mooie foto’s van en hang ze ergens in je woning. Kun je er nog iedere dag naar kijken.  ⚠️ Meld

 7. maak er appartementen van en verhuur die voor een periode van minimaal 50 jaar en je hebt zo de kosten van de sanering terug
  😀  ⚠️ Meld

 8. @bigge,

  De afgelopen jaren trainde het leger en de politie meerdere malen op dit terrein, echt een toplocatie. Los van airsoft en paintball zie ik de grote ruimtes ook geschikt zijn voor tijdelijke evenementen of kunst exposities maar zoals je al zegt het is gewoon een te groot complex wat nooit rendabel zal worden. Dat er een natuurgebied (uiterwaarde) naast ligt helpt ook niet mee om het commercieel aantrekkelijk te maken.


  ⚠️ Meld

 9. ” Is er een beslissing zonder de PvdA genomen? dan zijn ze TEGEN. ”

  dit is best een lastige zin…
  is het antwoord op de vraag “Ja” … dan zijn ze (PvdA) tegen. (maar dan maakt het niet uit, want er is dan dus een beslissing genomen zonder de PvdA.

  is het antwoord op de vraag ‘nee’….dan betekent het dat er “niet een beslissing is genomen zonder de PvdA”, maar dat er dus wel besloten is met de PvdA. (zeg maar, via een democratisch proces)

  Bert B.: interpreteer ik dit zo juist ? Zo ja, wat is uw punt ? Zo nee, idem ?


  ⚠️ Meld

 10. Prachtgebouw 😀 een echte Zwolse landmark aan de IJssel 😀
  Zonde dat deze gesloopt gaat worden. Ik hoop dat er voor die tijd nog een mogelijkheid zal zijn om de centrale te bezoeken!


  ⚠️ Meld

 11. De politiek wordt gelukkig toch nog wakker. Maar ik vrees dat het al te laat is: de manier waarop er gecommuniceerd wordt over de sloopplannen doen het lijken alsof alles al in kannen en kruiken is. Ontzettend zonde want het is zo’n mooi gezichtsbepalend gebouw voor de stad. En er zijn ook weinig van dit soort klassiek vormgegeven centrales meer over: misschien zelfs geen een meer (behalve deze dan).


  ⚠️ Meld

 12. Eind van de zomer is al heel snel. Liever gisteren dan vandaag 😀

  Bericht door Bert B., op 26 mei 2016 10:31
  Sloop dit bloedlelijke, vuile & vervuilende gebouw. Het is een doorn in het oog in het verder zo groene en mooie IJssel uiterwaarden gebied.

  -amen


  ⚠️ Meld

 13. Alhoewel ik in het algemeen geen fan ben van fabrieksgebouwen maak ik voor Harculo graag een uitzondering. Het is een mooi gebouw en inmiddels ook een uniek gebouw. En dus zeker een beeldbepalend gebouw voor de stad.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.