Primeur poëzieroute in Zwolle

Zwolle – Vanaf vrijdag 27 mei heeft Zwolle voor het eerst een tijdelijke poëzieroute onder de naam Tuinpoëzie. Met zo’n twintig poëzie-vitrinekasten is een route gemaakt van gedichten in de voortuinen van huizen in de straten rondom Park Eekhout. De gedichten, die nog niet eerder zijn gepubliceerd, gaan over Zwolle.

Onder de dichters bevinden zich de jonge Dichter des Vaderlands Maaike Rijntjes, Rodaan al Galidi, de huidige stadsdichter Marieke van Bolderen, eerdere stadsdichters, leden van het Zwols Dichterscollectief en enkele andere Zwollenaren. De gedichten worden getoond in houten vitrinekasten die zijn gemaakt door medewerkers van RIBW en Frion in houtbewerkingsplaats het Schuurtje van Zuid.

Vrijdagmiddag 27 mei is er een openingsmoment in Park Eekhout, ter hoogte van Theeschenkerij Eekhout.
Op zondag 29 mei om 15.00 uur (tijdens Parkpret) en donderdag 2 juni om 20.00 uur vindt er vanuit Park Eekhout een poëzie-wandeling (van circa 13.00 uur) plaats voor belangstellenden. De aanwezige dichters zullen dan hun eigen gedicht voordragen. Welkom aan iedereen!
 
Dit is een initiatief van Zwolle Zien, in samenwerking met het Zwols Dichterscollectief en Stadkamer.
 
Zwolle Zien
Zwolle Zien is een nieuw burgerinitiatief dat momenten van verrassing, verwondering, verdieping, verstilling wil creëren in en om de binnenstad door poëzie zichtbaar te maken in de publieke ruimte. De poëzie heeft een relatie met Zwolle doordat ze over Zwolle gaat of van Zwollenaren afkomstig is.
 
Initiatiefnemers zijn poëzieliefhebber Gerdien Rots en dichter Trijntje Gosker, die hopen dat er veel mensen zullen genieten van Tuinpoëzie, het eerste project van Zwolle Zien.
 
“Het is al jaren een droom van mij om poëzie in de stad te brengen,” aldus Gerdien Rots. “Dichtregels kunnen vaak kernachtig iets bij je raken, een emotie, een observatie. Naast al het werk dat ik als gemeenteraadslid mag doen in de stad, is het erg leuk om nu vanuit mijn hobby iets toe te voegen.”
 
“In mijn poëzie verras ik mensen met gedachten die je op een ander spoor zetten,” vertelt Trijntje Gosker. “Ik hou ervan om mensen op een andere manier naar iets te laten kijken. Concreet gebeurt dat in de picto poëzie waarin ik alleen picto’s gebruik. Zo’n pictogedicht is opgenomen in de route.”
 
Verdere projecten van Zwolle Zien
Het is de bedoeling om in de toekomst meer gedichten, dichtregels en citaten al dan niet tijdelijk zichtbaar te maken in de stad. Onder meer in de publicatieborden bij het gemeentehuis zullen vanaf vrijdag 27 mei regelmatig gedichten te lezen zijn. Zie verder de website: www.zwollezien.nl
 
Informatie
Voor meer informatie: contact@zwollezien.nl

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.