Bezwaar tegen attentiemast bij foodcourt

Zwolle – Het ontwerpbestemmingsplan Foodcourt De Vrolijkheid heeft met ingang van 11 februari 2016 tot en met 23 maart 2016 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen in het informatiecentrum van het stadskantoor aan het Lubeckplein te Zwolle. Gelijktijdig is, gebruikmakend van de coördinatieregeling uit de Wro, een omgevingsvergunning voor de bouw van het foodcourt ter inzage gelegd. Deze terinzagelegging met de vermelding van de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken, is op woensdag 10 februari 2016 gepubliceerd in de Staatscourant en in het Gemeenteblad. Tevens was het ontwerpbestemmingsplan digitaal te bekijken.

foodcourt_zwolle.jpg 

Tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn drie schriftelijke zienswijzen naar voren gebracht door: 1. 49 omwonenden (35 adressen) aan de Haarbeek, Hofbeek en Eerbeek. 2. 18 omwonenden (18 adressen) aan de Glanerbeek, Aapark en Gaasp 3. franchisenemer Mc Donalds Zwolle-Noord . Zienswijze 1 en 2 zijn tevens gericht tegen de ontwerpomgevingsvergunning. De zienswijze richt zich tegen de komst van de attentiemast nabij het Foodcourt De vrolijkheid. Reclamanten zijn van mening dat onvoldoende is gekeken naar alternatieve, minder hinder veroorzakende locaties voor de attentiemast en dat niet is gezocht naar mogelijkheden om de hinder te verminderen en/of te compenseren. Op 6 juni a.s. besluit de gemeenteraad over het plan.

Het college kan zich voorstellen dat plaatsing van een hoge attentiemast bezorgdheid oproept van omwonenden. Het college draagt zorg voor een juiste afweging van belangen en daartoe behoren eveneens de belangen van omwonenden. Het initiatief is getoetst aan de Beleidsvisie Attentiemasten en past binnen deze kaders. In de toelichting van het bestemmingsplan is een beeldeffectrapportage opgenomen.

Volgens het college heeft er een juiste afweging plaatsgevonden tussen belangen van de initiatiefnemer (namelijk het genereren van attentiewaarde middels de mast), de belangen van omwonenden (het voorkomen van zo veel mogelijk hinder) en de gevolgen voor natuur, veiligheid en landschap.

College: “Wij zijn, in tegenstelling tot wat reclamant beweert, van mening dat voldoende locaties en alternatieven zijn onderzocht. In de Beleidsvisie Attentiemasten is, ondersteund door visualisaties, een uitgebreid locatieonderzoek gedaan naar op welke locaties en in welke gebieden in Zwolle medewerking verleend zou kunnen worden aan initiatieven voor attentiemasten en daartoe behoort ook het gebied waar de in het bestemmingsplan geplande attentiemast zou komen te staan. Ook in de bij het bestemmingsplan gevoegde beeldeffectrapportage zijn verschillende alternatieven uitgewerkt”.

Het college is zich ervan bewust dat de attentiemast zichtbaar kan zijn vanuit enkele woningen aan de Haarbeek, Hofbeek en Eerbeek. “We zijn van mening dat er, mede in relatie tot de afstand van deze woningen tot aan de mast (tussen de 700 en 900 meter), een juiste balans is gevonden tussen de gewenste attentiewaarde en de verwachte gevolgen vanwege (verlies aan) uitzicht en mogelijke lichthinder”.

Artikel delen:
Reacties 23
 1. Bezwaren ingediend door bewoners van buurten die de mast straks niet eens kunnen zien , wat een onzin zeg.

  Schiet nou maar op met de bouw en de sloop van de vrolijkheid want ik vind het zoals het er nu bij ligt gigantisch lelijk met al dat onzinnige vanda-lisme graffiti erop. Zelfs de bloemen liggen er nog te verrotten , inbraken zijn er geweest en polen hebben zich er gehuisvest.

  Stop met bezwaar maken en laat de concurrentie van de McD. maar komen.

 2. tuurlijk maakt de mc bezwaar, maar zoals te lezen is niet tegen de mast. Dan zouden ze ook hun eigen mast moeten afbreken. Zo snugger zijn ze wel. Nee ze protesteren tegen de grote stromen auto’s die daarheen gaan rijden, waardoor de enkeling die nog naar mc komt in de file zal staan. En klagende omwonenden, heeft dat nou werkelijk zin gehad met de reclame zuil bij de manege? Nee want dat ding staat er toch gewoon. Dat zal aan de andere kant van de snelweg niet veel anders zijn.

 3. En ga je even ‘in zijn schoenen staan’ dan krijg je wellicht meer begrip. Miljoenen investeren, verantwoordelijk voor vele banen, altijd alle kak over je heen krijgen van zgn. Mc. tegenstanders.
  Wees eens trots op de ondernemers in Zwolle. Iets verder denken dan beperkt denken maakt de wereld (Zwolle) beter.
  Zwolle heeft deze mensen nodig en ze bieden ook nog eens veel werkgelegenheid!!!

 4. Ik denk dat een Burger King, KFC en Subway bij elkaar wel iets meer werkgelegenheid geeft dan één enkele McDonalds.

  Daarnaast ligt die McDonalds nog wel aardig verscholen en denk ik niet dat het veel rustiger er zal worden wanneer er een duidelijke foodcourt komt te liggen op die plek.

  Laat maar komen, dit is wat een (middelgrote) stad gewoon nodig heeft om mee te blijven doen.

  En iedereen die zegt dat we ‘dikmakers’ niet moeten stimuleren in de stad; het zijn de mensen zelf die besluiten er heen te gaan, de bedrijven voorzien in een vraag die er blijkbaar is. Zelf kom ik hooguit 2 keer per jaar bij een McDonalds of iets dergelijks, maar ik vind het goed dat het er is.

 5. Er mag best wel eens een wetswijziging komen die dergelijke bezwaarprocedures minder eenvoudig maakt. Kijk naar Hornbach; die proberen al drie jaar in Zwolle te komen, maar door telkens een nieuw bezwaar in te dienen wordt dat steeds maar weer uitgesteld. Dat is natuurlijk nooit de bedoeling van dergelijke bezwaarschriften. Van tafel vegen die bezwaren en bouwen. Als je ziet hoe dat pand er nu bij ligt word je ook niet vrolijk en het zou voor zowel de Zwolse economie als werkgelegenheid gewoon een enorme boost zijn. Verder zal vrijwel niemand die mast daadwerkelijk kunnen zien vanuit z’n woning. Gezanik om het zaniken.

 6. @Daniel: Van tafel vegen die bezwaren en bouwen; wellicht handig om in China te gaan wonen want daar gaat dat zo en voel je je blijkbaar beter thuis!

 7. @Daniel: niemand kan die mast zien? Er zijn namelijk nogal veel bezwaarschriften afkomstig uit de Pieter Steynstraat en die kijken er echt wel op uit. Die staan pakweg 50 meter van de geplande locatie.

  Lekker kort door de bocht dus.

 8. Persoonlijk vind ik dat dit gewoon bij een foodcourt hoort zo’n mast, indertijd is er ook heel lang gesteggel geweest over de McDonalds mast, die daarop is aangepast. Een beetje aanpassing is altijd goed en meedenken met de bewoners ook maar je kunt niet alles verbieden omdat dit nou eenmaal bij een stad hoort. Ik kijk trouwens al uit naar KFC in Zwolle, in Amsterdam gaan we er altijd speciaal even langs voor de krokante kip 😉

 9. En iedereen die zegt dat we ‘dikmakers’ niet moeten stimuleren in de stad; het zijn de mensen zelf die besluiten er heen te gaan, de bedrijven voorzien in een vraag die er blijkbaar is.

  Dat is een andere discussie inderdaad. Deze Amerikaanse praktijken van in your face manier reclame maken voor ziekmakend vreten vind ik persoonlijk wel erg ver gaan, al past het binnen de heersende norm.

  Ik voel wel wat voor een vergelijkbaar beleid als tabak. En wel hierom.
  http://www.npo.nl/3doc-fed-up/26-05-2016/KN_1681183?ns_source=npo-shortener&ns_linkname=3doc-fed-up-26-05

 10. @Juul
  Ik voel me prima thuis in Zwolle, het zit er jammer genoeg alleen zo bom en bomvol mensen die graag voor ánderen willen beslissen wat ze wel en niet moeten doen, en mensen die dermate weinig hebben om voor te leven dat ze hun dagen doorbrengen met eeuwig gejammer, geklaag en gemekker. Mensen die liever in 1917 hadden blijven leven in plaats van met de tijd mee te gaan. Misschien kun jij beter op het platteland gaan wonen, in een hutje op de hei? ’t is maar een idee 🙂 Ik ga keihard in je gezicht lachen zodra die mast er staat en het foodcourt open is. Beloofd 🙂

 11. @aapotheek

  De mensen die de mast in de verte zien (en dat is meer dan 50 meter trouwens) hebben een fucking snelweg voor hun deur waar ze kennelijk óók geen hinder van hebben. Vervelend hoor; innovatie.

 12. Goeie zaak dit bezwaar. Met de foodcourt zelf heb ik niet perse een probleem maar die mast hoeft wat mij betreft niet. Horizonvervuiling hebben we al genoeg en deze vorm van horizonvervuiling lijkt me totaal onnodig: de snackers weten toch wel waar ze moeten zijn.

 13. Geen probleem met die mast en de foodcourt. Ik woon er om de hoek en de mast van MC Donalds kan ik zien vanuit mijn huis maar daar stoor ik mij totaal niet aan. De afstand tot mijn huis zal circa 450 meter zijn.

  Waar ik mij wel aan stoor is met het zwerfafval dat dit veroorzaakt. Van MC Donalds lopen er regelmatig mensen met papierprikkers omdat bezoekers na het vreten gewoon alles uit het raam van de auto flikkeren! Dat toont een mentaliteit aan van een varken. Ruim je eigen shit op en gooi het gewoon in een vuilnisbak!!

 14. Er zullen voor- en tegenstanders zijn van de “obesitasboulevard” op De Vrolijkheid die met valide, goedbedoelde, maatschappelijk-georiënteerde, zelfbelang-vertegenwoordigende én zinnige argumenten hun mening zullen onderbouwen. Datzelfde geldt voor die mast. Voor een partij als de gemeente of een rechter geen gemakkelijke taak om uitspraak te doen in deze.

  Ikzelf zal ongetwijfeld wel eens wat halen daaro, maar voor een goeie portie friet en snacks zal ik nog altijd naar Alberto’s in de Vechtstraat gaan.

 15. Laten we hopen dat door de komst van dit hele gebeuren de McDonald’s geen klanten meer krijgt.
  Altijd chagrijnige mensen daar die een simpele bestelling nog niet kunnen aflezen waardoor er altijd wel iets mist. Dan nog eens die zogenaamde heerlijke patat waarvan het lijkt alsof het in de magnetron heeft gezeten. Vieze troep

 16. En in de gezondsheidszorg mogen ze het toenemend aantal patiënten met obesitas gaan behandelen….Welkom in vreetschuur Zwolle.

Reageer