Gevaar van koolmonoxide vergiftiging aangepakt

Zwolle – In 2014 en 2015 heeft deltaWonen nagenoeg alle open verbrandingstoestellen versneld uit haar huurwoningen verwijderd. Begin 2014 constateerde deltaWonen dat in ongeveer 10 procent van haar sociale huurwoningen nog een open verbrandingstoestel zat. Open verbrandingstoestellen, zoals: keukengeisers, gashaarden en oudere cv-ketels, veroorzaken een hoog gezondheidsrisico. Eén belangrijk gezondheidsrisico is het oplopen van een koolmonoxide vergiftiging. deltaWonen heeft er daarom voor gekozen om deze open verbrandingstoestellen versneld in al haar huurwoningen te vervangen.

Bijna 1300 keukengeisers, gashaarden en oude cv-ketels verwijderd
Begin 2014 startte deltaWonen met het vervangen van alle keukengeisers, gashaarden en oude cv ketels. Inmiddels zijn bij alle sociale huurwoningen van deltaWonen de open verbrandingstoestellen vervangen door een cv installatie, een gesloten geiser of een eigentijdse cv ketel die aanzienlijk minder risico oplevert als het gaat om koolmonoxide vergiftiging. In totaal gaat het om bijna 1300 open verbrandingstoestellen, die zijn vervangen. Sjoerd Quint, adjunct-directeur van deltaWonen: " Bij ons staan veiligheid en een gezond woon- en leef klimaat voor onze huurders hoog in het vaandel. Ik ben er dan ook trots op dat wij als voorloper onder de woningcorporaties in Nederland er voor hebben gezorgd dat nagenoeg alle open verbrandingstoestellen uit onze huurwoningen zijn verdwenen. "

Koolmonoxide vergiftiging
Open verbrandingstoestellen zijn verouderde toestellen die hun verbrandingslucht halen uit de ruimte waarin het toestel staat of hangt. Als de woning niet goed geventileerd wordt of het toestel slecht onderhouden is, kan dat gevaarlijke situaties opleveren doordat er koolmonoxide vrijkomt. Jaarlijks overlijden ten minste elf personen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging en belanden 150 mensen in het ziekenhuis door zo’n vergiftiging.

Open verbrandingstoestellen in Nederlandse sociale huurwoningen
Op dit moment hebben nog ongeveer 100.000 van de sociale huurwoningen in Nederland een open bad- of keukengeiser. Zo’n 25.000 sociale huurwoningen beschikken nog over een gasboiler. Het aantal van deze open toestellen neemt steeds verder af, omdat lokaal verwarmde woningen bij mutatie vaak centrale verwarming krijgen en omdat oudere typen CV-ketels aan het eind zijn van hun levensduur. Daarnaast kiezen veel corporaties ervoor om hun open toestellen versneld te vervangen.

Over deltaWonen
DeltaWonen is een actieve corporatie met bezit in de gemeenten Zwolle, Kampen en Oldebroek; twee steden en een landelijke gemeente. In het werkgebied van deltaWonen wonen ongeveer 200.000 mensen. Van deze 200.000 mensen wonen er circa 40.000 in onze 15.000 woningen. DeltaWonen biedt nu en in de toekomst woon- en leefkwaliteit, in het bijzonder voor mensen die dat niet zelf kunnen realiseren. Duurzaamheid is voor deltaWonen één van de belangrijkste thema’s.

 

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Mooi om te lezen, al met al een top prestatie van de Zwolse woningcorporaties, Sjapoo.

  Typisch is wel dat de meeste CO doden niet komen door open verbrandingstoestellen.

  M.a.w. door deze actie is het “CO gevaar” nog niet weg.

  Meer hierover kunt u lezen in het rapport van de Onderzoekraad voor Veiligheid (OvV) wat in het najaar van 2015 uitkwam.
  (http://www.onderzoeksraad.nl/nl/onderzoek/2040/koolmonoxide-onderschat-en-onbegrepen-gevaar)

  Hier wordt dit verschijnsel uitvoerig beschreven.

  We moeten dus ook op nieuwe installaties heel kritisch zijn als het gaat om veiligheid voor bewoners.


  ⚠️ Meld

 2. Dan wil he niet mee maken hoe de cv ketel word vervangen Wat is dat toen slecht gegaan Totaal geen communicatie Hopelijk is het voor de andere huurders beter afgelopen


  ⚠️ Meld

 3. Inderdaad heel wijs van deltaWonen om alle open toestellen te vervangen door gesloten toestellen. Maar ook bij deze gesloten toestellen blijft het gevaar van koolmonoxide bestaan.

  Steeds meer corporaties plaatsen derhalve de Elbes CO-STOP. Dit is een speciale koolmonoxidemelder die bij het detecteren van het giftige gas direct de ketel uitschakelt. Misschien ook een idee voor deltaWonen?

  http://www.co-stop.com.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.