Politie betreurt onterechte controle Typhoon

Zwolle – Op maandagmiddag 30 mei werd in Zwolle rapper Typhoon door twee agenten gecontroleerd. De agenten zagen de jongeman kort daarvoor rijden in een dure auto. Zij besloten de bestuurder te controleren omdat ze de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden. Toen de agenten zagen dat het om de bekende rapper ging, ontstond er een gesprek waarbij een politieman direct eerlijk heeft uitgelegd hoe hij tot het besluit om deze auto te controleren was gekomen.

auto_typhoon.jpg 

Kort na het incident deelde de rapper via social media over het gebeurde waarop de politie veel vragen kreeg. Er is direct samen met betrokken agenten teruggekeken naar het incident en de aanleiding van de controle. Districtschef Arjan Mengerink: ‘Dat vinden wij belangrijk want de politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit. Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen. De betrokken agenten waren zich zeer bewust van hun inschattingsfout en gaven dit ook direct ruiterlijk toe. Nu gaat het erom dat we ervan leren en dat gaan wij zeker doen. Typhoon kan rekenen op onze excuses’, sluit Mengerink af.

Artikel delen:
Reacties 98
 1. Ik zie het probleem niet helemaal. Uit de controle is gebleken dat er niets aan de hand was. Daar is een controle toch óók voor?


  ⚠️ Meld

 2. Gelezen:
  Hij werd per abuis aangezien voor “licht getint”? De agent in kwestie richtte zich op de groep die statistisch gezien de meeste boefjes huisvest. We worden allemaal wel eens aangehouden. En als je niks te verbergen hebt, is daar toch niets mis mee? Net als met fouilleren, ik vind dat een goede zaak. Of dat nu een witte, zwarte of gele persoon is. Of hebben we nu ineens allemaal een Sylvana-attitude?


  ⚠️ Meld

 3. De politie heeft gewoon zijn werk gedaan..simpel toch?

  Dit soort gasten is gewoon mediageil:o Na alle gedoe om Sylvana Simons nog een “BN-er” die om aandacht vraagt…

  Ga wat nuttigs doen joh>:(


  ⚠️ Meld

 4. Indien Typhoon blank was geweest en Gerrit vd Zande had geheten, dan had hij:
  * nooit voor de koning opgetreden
  * nooit een muzikale carriere kunnen bouwen bij vara festivals.

  Maar daar hoor je hem niet over en zo zal hij het ook nooit bekijken. Gewoon ontevreden dat hij geen kindje mocht maken met Anouk?


  ⚠️ Meld

 5. Is het met regelmaat aanhouden van een donkere mijnheer in een relatief grote/prijzige auto inderdaad een “dikke error” in onze samenleving, die te wijten is aan inherent “racisme / discriminatie /onderscheid” bij de politie en/of De Nederlander?

  Of mogen we onszelfs ook de vraag stellen of (en hoewel het natuurlijk triest is dat onschuldige mensen de dupe zijn van een vorm van kleursortering bij staandehoudingen) deze aanpak door de politie wellicht voortkomt uit een combinatie van een effectieve verdeling van de steeds beperktere inzetbaarheid van de Nationale Politie en een bij het korps aanwezige kennis van de (misdaad-) statistieken, waarin (jonge) mannen met een donkere huidskleur vaak oververtegenwoordigd zijn en waardoor zogenaamde vooroordelen dat eigenlijk niet zijn omdat ze (deels) te schragen zijn met statistische feiten?

  Kortom: ligt de waarheid niet iets meer in het genuanceerde midden dan de heer Typhoon doet voorkomen? Of zijn we tegenwoordig al racisten als we die vraag ?berhaupt te berde brengen?

  Ter ondersteuning van mijn verhaal:

  Politie.nl >gezochte daders getint
  https://www.politie.nl/zoek?query=getint&from=&to=&geoquery=&distance=5.0&o=relevantie

  Politie.nl >gezochte daders lichtgetint >
  https://www.politie.nl/zoek?query=getint&from=&to=&geoquery=&distance=5.0&o=relevantie

  Helft Marokkaanse jongens in aanraking met politie
  http://www.volkskrant.nl/leven/helft-marokkaanse-jongens-in-aanraking-met-politie~a1002064/

  CBS Cijfers
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80316NED&D1=a&D2=0&D3=0-2,4-5,l&D4=0-1,5&D5=0&D6=a&HDR=T,G4,G1,G5&STB=G3,G2&VW=T


  ⚠️ Meld

 6. Gaat de politie nu bij iedere “onterechte” staande houding van een gekleurd iemand in de media extra door het stof en op de knieën uitgebreid excuses aanbieden, sorry, sorry, sorry?
  Sorry hoor, maar uit de vele misdaadstatistieken blijkt wel degelijk dat gekleurde personen veelvuldig(er) betrokken zijn bij criminele activiteiten. Is het dan zo raar dat bepaalde situaties dan ook bepaalde acties uitlokken? Of moeten we al deze al dan niet gekleurde criminelen dan maar lekker laten lopen? Dan kunnen ze het politieapparaat ook wel opdoeken.


  ⚠️ Meld

 7. Wat een rare opmerking, Femmy. Typhoon is populair omdat hij kennelijk goede muziek maakt en festivalweides plat speelt. Niets meer en niets minder.

  De politie is wel hypocriet, want ze doen dit al jaren en zullen het nog jaren blijven doen. Alleen omdat het nu om een BN’er gaat zeggen ze sorry. Lekker schijnheilig. Kies dan een van de twee: nooit controleren of altijd controleren en niet sorry zeggen.


  ⚠️ Meld

 8. Kijk uit wat je zegt Rutger want het is helaas zo ver gekomen in dit land dat wanneer je hier iets over zegt ten gunste van de donkere medemens er niet meer normaal gereageerd kan worden.


  ⚠️ Meld

 9. Femmy,

  Je suggereerd dus dat hij alleen succesvol dankzij zijn kleur is? Zoiets zou alleen mogelijk zijn
  als er minder, minder, minder racistische internet helden in Nederland zouden leven..

  Typhoon kwam als vmbo student op Het Carolus Clusius College en ging hier met Gynasium af.
  Meneer is vervolgens universitair geschoold en daarop succesvol in de muziek geworden.
  Ik kan mij daarnaast niet voorstellen dat hij met uitverkochte Ziggodomes warmloopt voor een
  Gratis optreden voor een koning en/of vara festivals..

  – Editted –  ⚠️ Meld

 10. @Rutger

  Er zijn genoeg andere bands en acts die net zo goed of misschien zelfs beter zijn dan Typhoon. Omdat zij niet passen in de multi culti regenboog en de bijbehorende subsidie worden zij niet uitgenodigd.

  Het MOET verbinden, het MOET diverser, het MOET altijd over huidskleur gaan en de bijbehorende slachtofferrol of slavernij verleden.

  Het festivalpubliek programmeert niet Typhoon, dat doen de bonzen wel. Meer diversiteit is subsidie van de overheid en EU.

  Ik en vele met mij zijn klaar met deze zeurpieten.


  ⚠️ Meld

 11. Kijk, dat is een inhoudelijke reactie 🙂 😀 Misschien heb je wel een beetje gelijk – dat weet ik niet – maar je kunt mensen niet voor de gek houden. Als ze het niet mooi vinden kopen ze geen album en gaan ze niet uit hun plaat op 5 mei.

  Wat Typhoon ook mee heeft is de knuffelfactor, net als Ali B. Hij is gewoon aardig en toegankelijk en dan gaan er deuren voor je op. Dat zegt niets over de kwaliteit van zijn muziek, maar zo werkt het in de wereld.

  Ik snap in dit geval wel dat hij pissed is als je staande wordt gehouden omdat je een grote auto rijdt. Helemaal als het vaker gebeurt. Ik las net over een donkere Rotterdam die om die reden maar een kleinere auto heeft gekocht. Dat is de omgekeerde wereld. Hou dan iedereen met een grote auto staande.


  ⚠️ Meld

 12. Dus even; de politie moet bijvoorbeeld een oud omaatje van 90 met een rollator even wantrouwend benaderen als een groep hangjongeren in gangsta-outfit die elkaar geld en dubieuze pakjes overhandigen? Dat lijkt me erg onpraktisch.


  ⚠️ Meld

 13. Nee. Ze moeten toegeven dat ze (etnisch) profileren en achter die keuze staan, of ermee stoppen. Nu eenmalig sorry zeggen omdat het om een BN’er gaat is hypocriet.  ⚠️ Meld

 14. Lijkt mij ontzettend frustrerend voor hem, maar de discussie van oa Femmy is nog triester. Typhoon heeft ziggodome meermaals uitverkocht gekregen. Dat haal je niet met opgedrongen muziek.


  ⚠️ Meld

 15. Verder doelt Femmy met name op het bevrijdingsfestival. Misschien moet jij je toch wat meer in dit festival verdiepen?


  ⚠️ Meld

 16. Mijn vriendin (blank, blond, blauwe ogen) werd 25 jaar geleden , toen was ze begin twintig was , al regelmatig staande gehouden als ze in de dikke BMW van haar vader reed, met de vraag hoe komt zo’n jonge vrouw aan zo’n dikke auto.
  De politie heeft haar nooit excuses aangeboden!!!!  ⚠️ Meld

 17. Discussie van niks. Ik ken ook een aantal blanke jongens van rond de 20 die regelmatig aangehouden worden in de grote bak van pa. Waarom? Omdat ze opvallen bij de politie. Hoor je niemand over.
  Nu gaat het om een bekend, gekleurd iemand en is het gelijk discriminatie.
  Zo langzaamaan mag er niets meer om de schijn maar op te wekken dat we niet discrimineren.
  En dat is nu ook het probleem met de zwarte piet discussie. Ik denk dat het veel mensen niet uitmaakt of piet groen, geel, zwart, blauw of blank is. Wat velen, waaronder ik, een probleem mee hebben is dat zielige calimero gedrag om je gelijk te halen.
  En wat gebeurt er vervolgens? Er ontstaat nu een groep, waaronder ik niet overigens, die zich juist af gaat zetten tegen onze gekleurde medemens. Discriminatie gaat nu juist vaker voorkomen ben ik bang.

  Moet je dan alles maar slikken als je je gediscrimineerd voelt?
  NEE, en dat maakt deze discussie dus lastig. Ik kan namelijk niet voelen wat iemand anders voelt. Dus wellicht bagataliseer ik het discriminatie probleem, omdat ik er nog nooit mee in aanraking ben gekomen.


  ⚠️ Meld

 18. @Passant,

  Ik ben het met je eens, maar ik denk dat de schuld van de verharding bij beide kampen ligt.
  ⤽Piet moet weg⤝ ipv ⤽ik neem liever geen deel aan dit feest⤝ daarnaast zijn
  als die van Femmy 77 die met name bedoeld zijn om mensen te beledigen
  en hun mond te snoeren doodnormaal geworden.

  Juist doordat een grote groep medelanders Marrokanen, Polen, pieten en Vluchtelingen
  continu aangrijpen om in de naam van het Vaderland haat en verderf te verspreiden. Is er
  langzaam maar zeker dankzij een langdurige campagne op social media een splitsing in de samenleving ontstaan.

  Er is minder ruimte voor de gouden middenweg omdat je dan al gauw te ⤽Links⤝ of te ⤽Rechts⤝ bent.  ⚠️ Meld

 19. @indozwolle:
  Eens en daardoor houdt de “gouden middenweg” groep zich gedeisd en wordt het debet alleen maar harder gevoerd


  ⚠️ Meld

 20. Goed te lezen dat de politie ook de hand in eigen boezem steekt als zij een foutje maakt. Ook dit is een voorbeeldfunctie. #leerzaam


  ⚠️ Meld

 21. Dus als ik het goed begrijp zien de huilebalken liever een topic over dramatische oplospercentages. En bijkomend, allerlei gevolgen van een onveiligere samenleving.


  ⚠️ Meld

 22. Denk niet wit. Denk niet zwart. Denk niet zwart-wit.

  En dat geldt voor zwarten en witten en alle kleuren er tussenin.


  ⚠️ Meld

 23. Ik betreur het dat bepaalde groepen zichzelf een profiel geven.

  Wat ik niet betreur is dat de politie haar werk doet.


  ⚠️ Meld

 24. Femmy, je zwetst, Typhoon is een held en rolmodel voor heel veel mensen in onze samenleving en heeft daar succes mee. Dat gun ik hem van harte! Je rare reacties zijn nauwelijks serieus te nemen, het is triest dat hij onterecht is aangehouden, alleen maar omdat hij een kleurtje heeft, al vind ik de “racisme-kaart” wel erg snel getrokken. Doet niets af aan wat hij nu al voor onze samenleving betekent, een echte verbinder! Goed dat de politie snel excuses heeft gemaakt, terecht!


  ⚠️ Meld

 25. Maar het ergste van dit alles: een Mitsubishi Outlander wordt door bijna alle media klakkeloos weggezet als een chique, dure auto. :'(


  ⚠️ Meld

 26. 9 van de 10 keer is het wel een goede aanhouding van meneer
  getint en te -grooote- auto

  wat een zielig mannetje die typoon
  gelijk weer bla bla racisme  ⚠️ Meld

 27. Typhoon is inderdaad duidelijk een verbinder, een rolmodel, een positief multitalent. Zo is hij spreker, geeft hij lezingen, is hij motivator en… enorm populair.
  Heb begrip voor het gevoel dat mensen hebben die, om reden van vooroordelen, onevenredig vaak worden benaderd door gezag. Het moet zo’n beetje overkomen als discriminatie.

  Al is deze politie-actie natuurlijk veel ernstiger Slachtoffer politiekogel Schiedam had geen wapen bij zich

  Iedereen heeft ook een mening over het topic onderwerp:

  De chef

  De betreffend minister

  De andere betreffend minister

  De politiek

  (Zo’n beetje) alle media.  ⚠️ Meld

 28. @leonardo

  het is triest dat hij onterecht is aangehouden, alleen maar omdat hij een kleurtje heeft, al vind ik de “racisme-kaart” wel erg snel 

  Hij is ook helemaal niet aangehouden (=gearresteerd), meneer is staande gehouden bij een controle.  ⚠️ Meld

 29. @ Ruud: “Goed te lezen dat de politie ook de hand in eigen boezem steekt als zij een foutje maakt.”???

  Volgens mij doet de politie hier haar werk uitstekend!  ⚠️ Meld

 30. Even een klein weetje: de politie mag helemaal niet etnisch profileren. Mag niet, verboden, niet toegestaan, tegen de regels! Het is triest dat het toch gebeurt, en dat het slachtoffer een bekende Nederlander moet zijn voordat er iets tegen gedaan wordt. Niettemin: er gebeurt nu wel iets. Dank je wel Typhoon, je hebt Nederland weer een beetje beter gemaakt, in tegenstelling tot al die bleke kaaskoppen die vinden dat jij vanwege je huidskleur wel aan de kant gezet mag worden.


  ⚠️ Meld

 31. Ik ben blank, man en 40 jaar. Nog nooit ben ik aan de kant van de weg gezet door de politie voor een controle. Nog nooit ben ik op straat aangesproken door de politie of door beveiliging gevolgd in een winkel.

  Ik kan mij dus ook niet voorstellen hoe het moet zijn om elke dag van je leven geconfronteerd te worden met de vooroordelen van een ander.

  Typhoon (en veel anderen) wel.
  Zonder vergelijkbare ervaringen moet je nalaten een oordeel te hebben.  ⚠️ Meld

 32. Misschien moeten ze uitkeringstrekkers ook maar preventief aanhouden en vragen waar ze die auto van betaald hebben. Niet van de uitkering want daar kunnen ze bijna niet van leven zeggen ze zelf altijd.


  ⚠️ Meld

 33. ik vind dit een heel goed initiatief van Typhoon. Het gebeurt nog dikwijls dat ik word uitgemaakt voor ‘kaaskop’ en ‘ongelovige hond’ wanneer ik in de randstad op locatie bij een klant aan het werk ben.
  Alleen maar vanwege mijn blanke kleur en vanwege het feit dat ik geen baard heb.

  Ik hoop dat Typhoon de discriminatie en het racisme richting ons blanken een halt toe kan roepen, zodat ook de kaaskoppen, de vrouwen, de homo’s en de Joodse Nederlanders niet meer bang hoeven te zijn. Ik vrees alleen dat dat niet is wat de PvdA voor ogen heeft.


  ⚠️ Meld

 34. Politie en discriminatie bestaat al veel langer en niet alleen wanneer mensen een kleurtje hebben. Toen ik vroeger als tiener destijds op een maandagochtend de Diezerstraat in fietste, fietste 10 meter een meisje van zo’n beetje mijn leeftijd voor mij. Ik kreeg een bekeuring en zij werd zelfs niet eens staande gehouden en mocht gewoon doorrijden door diezelfde Diezerstraat.


  ⚠️ Meld

 35. @Riet Pluim:
  Mensen met bepaalde kenmerken zijn zeer sterk vertegenwoordigd in statistieken en dagelijkse praktijk. Het is in het belang van elk goedwillend persoon dat de politie daar naar handelt. Volgens mij is oom agent de laatste die je dat kwalijk moet nemen.

  Je zal als agent maar een BN-er aanhouden van het type huilracist

  😮


  ⚠️ Meld

 36. Als ze zijn kenteken even door zgn anpr gegooid hadden konden ze zien dat hij een bekend café in Zwolle heeft en zijn naam. Of lease maar gewoon domme aktie.

  Oh die zeikerd over uitkeringstrekkers ga eens ….. Slaat nergens over wat je telkens aanhaalt. Obsessie van he? Oh nee ik werk hoor eigen ltd


  ⚠️ Meld

 37. Links Zwolle, lezen jullie even mee?

  Het zijn vaak jonge drugsrunners die andere jongeren aan de soft en harddrugs helpen. Dat gaat van kwaad tot erger, De grens tussen lichte en zware criminaliteit vervaagt meer en meer. De Pvda wil overlast en criminaliteit uit de buurt en jongeren in de klas.

  Hoe gaan we dat doen?

  2. Effectief en tijdig ingrijpen: hele jonge jongens met BMW??s, dat kan niet:
  a. Een jongere moet kunnen uitleggen hoe hij aan een dure auto komt. Als zijn bezit niet overeenkomt met zijn inkomen (belastinggegevens) , moet dat kunnen worden afgepakt. Daar is geen strafrecht voor nodig. Dat kan via de patseraanpak of gewoon een inbeslagname en belastingaanslag met fikse boete.
  b. Meld de jonge patser anoniem: bling bling types met dure auto??s, horloges etc en geen baan moet je kunnen melden. Ook andere signalen moet je kunnen melden zodat politie en andere instanties vroeger en dus effectiever kunnen ingrijpen en jonge (potentiële) criminelen op de huid kan zitten. Dit is een enorme hulp voor leraren, jongerenwerkers en anderen in de omgeving van jongeren die vermoeden dat er iets niet klopt, maar niet weten waar te signaleren.

  http://www.pvda.nl/berichten/2011/05/Maak-einde-aan-drugscarriere-jeugd

  Prima plan, toch?

  Of toch niet?

  De PvdA heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het staande houdenvan rapper Typhoon. De politie in Zwolle haalde Glenn de Randamie, zoals de rapper heet, van de weg omdat een agent zijn nieuwe auto niet bij hem vond passen.
  PvdA-fractieleider Samsom zegt dat er sprake is van een structureel probleem. “Etnisch profileren komt nu eenmaal voor, ook bij de politie. Dit is geen eenmalige misser van een individuele politieman. Racisme en discriminatie zitten hardnekkig diep in de samenleving.”

  Volgens GroenLinks-leider Klaver valt de destructieve kracht van racisme niet te onderschatten. Hij schrijft op Facebook: “Wat me misschien wel het meest raakt aan het bericht van Typhoon is dat hij zegt: de eerste stap naar verandering is benoemen. Hij heeft gelijk. Geen incident zou stilzwijgend voorbij moeten gaan. Racisme en discriminatie horen niet bij Nederland!”

  Ja hoor, Tyfoon heeft een kleurtje DUS racisme.

  :D:D:o:o


  ⚠️ Meld

 38. Wat ik me nog steeds afvraag is of het nu echt discriminatie is. Zo ja, heeft de politie dan ook wat uit te leggen en excuses te maken als:
  – Er een voetbalwedstrijd is en ik daar loop met mijn voetbalshirt aan en men mij preventief fouillieert omdat ik een hooligan ben? Er is daar toch ook niets aan de hand? Puur op basis van problemen uit het verleden en de daarbij horende statistieken.
  – Ik een vrouw zou zijn die bij een festival haar tas moet laten controleren, terwijl mannen van alles mee kunnen nemen onder hun jas.
  – Random checks op vliegvelden worden ook subjectief gekozen

  Oftewel, valt dit nu onder discriminatie of racisme? Volgens mij heeft het veel meer te maken met kansberekening.  ⚠️ Meld

 39. Toen ik half 20 was reed ik een nieuwe (lease) Audi. Ben toen ook wel eens aangehouden waarbij gevraagd werd naar mijn papieren en wat ik voor werk deed. Ik ervaarde dat als een compliment. En niet als leeftijdsdiscriminatie. Het is maar net welke betekenis je eraan geeft.


  ⚠️ Meld

 40. Racisten vinden altijd dat ze heel goede redenen hebben om te discrimineren. En dan gaan ze huilen als je ze een racist noemt, omdat ze vinden dat ze heel goede redenen hebben om te discrimineren, en discriminatie met een reden is geen discriminatie, toch?

  Het kan best zijn dat donkere mensen oververtegenwoordigd zijn in de misdaad. Dat betekent nog niet dat je zomaar iedere donkere Nederlander in een grote auto staande mag houden. Etnisch profileren is niet voor niets verboden.

  Mogen we alsjeblieft van de politie verwachten dat ze zich aan de wet houdt?


  ⚠️ Meld

 41. P.S. De agent, zijn collega en zijn leidinggevende geven nota bene zelf toe dat het niet door de beugel kan. Als je het van hun niet aanneemt, van wie dan nog wel?


  ⚠️ Meld

 42. Tja, Riet, die buigen lekker mee op de links verontwaardigde racisme tsunami.

  Het kan best zijn dat donkere mensen oververtegenwoordigd zijn in de misdaad. Dat betekent nog niet dat je zomaar iedere donkere Nederlander in een grote auto staande mag houden. Etnisch profileren is niet voor niets verboden.

  Misdaad preventief voorkomen en bestraffen op basis van statistische gegevens vind ik een prima zaak. Daarnaast: als je niets te verbergen hebt is er toch niets aan de hand? Waarom al dat krampachtige gedoe? Mijn koffers worden op Schiphol ook gescand en soms word ik er ook uitgepikt als ik naar het stadion ga. Nou en? Moet ik dan huilie huilie doen omdat ik man ben ipv vrouw? Of in de VS roepen dat ik me gediscrimineerd voel omdat ik Hollander ben? Om je kapot te schamen!


  ⚠️ Meld

 43. De commotie en het selectief interpreteren en accentueren van wetten, rechten en plichten wel, Riet. Tyfoon, de anti-Zwarte Piet beweging, Sylvana, Humberto Tan , tjongetjonge, wanneer hebben ze genoeg aandacht?


  ⚠️ Meld

 44. observatie bij alcoholcontrole afgelopen zaterdag: auto’s met mannelijke bestuurders werden staande gehouden, vrouwelijke bestuurders mochten over het algemeen doorrijden.

  Controle op bijstandsfraude zal ook vaker worden gedaan in achterstandswijken dan in villawijken.


  ⚠️ Meld

 45. Bericht door edje038, op 1 juni 2016 9:30
  Toen ik half 20 was reed ik een nieuwe (lease) Audi. Ben toen ook wel eens aangehouden waarbij gevraagd werd naar mijn papieren en wat ik voor werk deed.

  “Wel eens aangehouden” Bij jou zal dat stoppen wanneer je ouder bent, het gaat pas irritant worden wanneer je elke week een verantwoording moet afleggen aan oom agent, vraag het mensen uit Rotterdam.


  ⚠️ Meld

 46. De gemiddelde Rotterdammer begrijpt heel goed waarom de politie gerichte controles verricht. En als het onterecht is, tja, de tol van de roem. Waarom steeds weer de slachtofferrol kiezen en doen alsof je de Zwarte Piet krijgt toegespeeld8)?


  ⚠️ Meld

 47. Eigenlijk verontrustend dat mensenrechten en democratie blijkbaar een links thema zijn. Je zou verwachten dat iedereen, van links tot rechts en van boven naar beneden, erachter zou staan. Nou ja, we weten dat er sinds twee decennia een ander rechts in opkomst is.


  ⚠️ Meld

 48. edje038: Racisme sells

  Het is te hopen dat ze nog tijd vinden achter hun bureau vandaan komen om jonge gassies in dikke bakken aan te houden.

  Ga als vervangende bezigheid bijvoorbeeld de verzekering van je auto lastig vallen. Dan kan de politie ook weer aan het werk.  ⚠️ Meld

 49. Bericht door edje038, op 1 juni 2016 10:02

  …Misdaad preventief voorkomen en bestraffen op basis van statistische gegevens vind ik een prima zaak….

  Maar hoe weet je dat je er misdaden mee voorkomt? Ben bang dar de statistieken je op dit punt in de steek zullen laten. Een misdaad die niet gepleegd is valt lastig te registreren.
  En wat bedoel je precies met bestraffen op basis van statistische gegevens?


  ⚠️ Meld

 50. @pieterg – Gelijke behandeling is een democratisch principe. Het is nota bene het eerste artikel van onze Grondwet.

  @Peace – Je hebt een veel te beperkte opvatting van veiligheid. Hoe veilig ben je als je zomaar aangehouden kunt worden? Sterker nog, als de staat mensen aanwijst die jou zonder concrete verdenking mogen aanhouden, en je daar niks tegen kunt doen? Veiligheid is óók een links thema. Rechts gebruikt veiligheid alleen als excuus om onze vrijheden te beknotten. Blanke VVD’ers en PVV’ers weten heus wel dat zij van etnisch profileren nooit slachtoffer zullen worden.


  ⚠️ Meld

 51. Maar hoe weet je dat je er misdaden mee voorkomt? Ben bang dar de statistieken je op dit punt in de steek zullen laten. Een misdaad die niet gepleegd is valt lastig te registreren.
  En wat bedoel je precies met bestraffen op basis van statistische gegevens

  Preventief controleren levert geregeld informatie op waarmee justitie verder kan. Net zoiets als beschonken achter het stuur gaan zitten: je hebt nog geen ongeluk veroorzaakt, maar toch krijg je een bon. Is dat ook discriminatie? Of gebaseerd op ervaringscijfers? En de statistieken wijzen nu eenmaal uit dat bepaalde bevolkingsgroepen nogal oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Je kunt die feiten negeren omdat je bang bent voor Sylvana en consorten, of proberen de veiligheid van mensen te vergroten. ’t Is maar net waar je de prioriteit legt. En nogmaals, als je niets te verbergen hebt, waarom dan moeilijk doen?


  ⚠️ Meld

 52. Blanke VVD’ers en PVV’ers weten heus wel dat zij van etnisch profileren nooit slachtoffer zullen worden.

  Leuke stelling, Riet. Vraag: WAAROM worden blanken minder etnisch geprofileerd? Iets met oorzaak en gevolg?


  ⚠️ Meld

 53. Hoe zou de politie volgens jou moeten werken Riet? Het lijkt mij namelijk nogal onpraktisch als de politie ten aller tijde blind willekeurig mensen aan de kant zou zetten. Roeren waar het stinkt.  ⚠️ Meld

 54. Worden blanken minder geprofileerd (heb etnisch bewust weggelaten)? Of hebben blanken minder moeite met de controle die uitgevoerd wordt?
  Waarheid ligt vast in het midden.

  Laten we de politie ook aanklagen omdat ze bijna nooit een alcoholcontrole doen op dinsdagmiddag 13:30 uur, maar altijd in het weekend als de kans op drank in het verkeer groter is…..

  Of als ze iemand met een bivakmuts op staande houden, maar dat oude vrouwtje met die rollator niet…..

  Als ik de weg over steek kijk ik naar links en rechts, waarom? Daar loopt ik het meeste risico op andere verkeersdeelnemers. Neemt niet weg dat er ook een vliegtuig naar beneden kan vallen. Dus om de schijn op te houden, moet ik ook altijd even naar boven kijken?

  Wijken waar meer overlast is, hebben ook meer politie inzet. Is dit ook discriminatie?

  En zo zijn er nog meer metaforen en voorbeelden te bedenken.


  ⚠️ Meld

 55. Je ziet op tv wel eens zakkenrollers opsporingteams. Die letten extra goed op Oostblok types. Vreemd he. En je hoort er niemand over janken.


  ⚠️ Meld

 56. Bericht door edje038, op 1 juni 2016 16:34

  Preventief controleren levert geregeld informatie op waarmee justitie verder kan.

  Dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn omdat de controles zich baseren op de intuïtieve en vage vermoedens van de agent. Als gevolg hebben agenten – het gaat vaak om onderbuikgevoelens – onvoldoende wettelijke gronden voor een aanhouding.

  Net zoiets als beschonken achter het stuur gaan zitten: je hebt nog geen ongeluk veroorzaakt, maar toch krijg je een bon. Is dat ook discriminatie?

  Nee, beschonken achter het stuur zitten is al een misdaad opzichzelf.

  En de statistieken wijzen nu eenmaal uit dat bepaalde bevolkingsgroepen nogal oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit

  Ja, maar etnisch profileren is ineffectief. In plaats van zich te richten op individuele, specifieke en concrete daders focust de politie zich op ??groepen.’ Met robuust ??informatiegestuurd politiewerk?? heeft deze werkwijze weinig van doen. Sterker nog, het is lui politiewerk. Waarom zou je agenten nog opleiden als je klaarblijkelijk kunt volstaan met algemene statistieken? Deze gegevens zijn operationeel nietszeggend en onbehulpzaam, omdat ze nauwelijks een zinvol onderscheid aanbrengen in de werkelijkheid. Wanneer de politie gaat vissen met een te groot net, neemt de kans op zogenoemde ??vals positieven?? aanzienlijk toe. Hierdoor worden onschuldige burgers gecontroleerd die een vijandigheid ontwikkelen tegen de politieorganisatie.

  Etnisch profileren is ook ineffectief omdat de politie een ??methodologisch probleem?? heeft. Laten we eens wél aannemen dat niet klasse en opleidingsniveau, maar etniciteit doorslaggevend is voor een criminele carri?re. Hoe herken je dan in vredesnaam een Marokkaanse Nederlander? Omdat het hier om een lichamelijke, en dus biologische taxatie gaat, worden er expliciet raciale categorieën en ideeën in het leven geroepen. Een ??Marokkaan?? ziet er dus kennelijk op ??een bepaalde manier?? uit. Onwerkbaar, want de fysiologische variatie binnen etnische categorieën is te groot.  ⚠️ Meld

 57. Een marokkaanse nederlander is eenvoudig te herkennen. Als je wilt oefenen: http://www.opsporingverzocht.nl.

  Dat moet zelfs te doen zijn voor de Correspondent en Joop, ook al blijven die graag krampachtig vasthouden aan ‘de nuance’, ‘de dialoog’, ‘het theedrinken’ en ‘elkaar begrijpen’. Ben blij dat de politie soms wat daadkrachtiger is.


  ⚠️ Meld

 58. @Peace

  Dat doe ik al automatisch wanneer ik op drukke dagen door de binnenstad loop. En wanneer je goed om je heen kijkt, zie je namelijk veel Oostblokkers met name vooral uit Bulgarije en Roemenië.


  ⚠️ Meld

 59. Etnisch profileren: voetballer Kenneth Vermeer is controles zat

  Terwijl de discussie over etnisch profileren ?? naar aanleiding van het staande houden van rapper Typhoon ?? doorgaat, komt er steeds meer aan het licht over de bevooroordeelde werkwijze van de politie en staan burgers op scherp. Zo ook Feyenoord voetballer Kenneth Vermeer die volgens eigen zeggen ??voor de zoveelste keer wordt aangehouden?? terwijl hij gewoon in zijn auto rondrijdt. Dit keer besloten hij en zijn medepassagier het incident op film vast te leggen.

  In het filmpje ?? gedeeld door instituut Ninsee (over NL-verleden) op Facebook ?? zie je hoe Vermeer staande wordt gehouden omdat, stelt de politieagent, hij in een ??te opvallende auto rijdt??. De voetballer is het duidelijk zat om zich telkens te moeten verantwoorden vanwege de auto waar hij in rijdt als donkere man zijnde.  ⚠️ Meld

 60. 😮 Was je erbij Hans, of is het filmpje gemanipuleerd en/of is Vermeer helemaal niet verontwaardigd en is het een “gewoon doorlopen menschen-etje”?


  ⚠️ Meld

 61. 🙂 Zoals verwacht heeft Hans die wijsheid waarschijnlijk van de Stijllozen….Moest ie wel even tussen de Vrijdagse-“ondeugende links” doorgluren 😉


  ⚠️ Meld

 62. Zo donker waren die ramen niet. Ik heb ook zulke getinte ramen en wordt nooit aangehouden.
  Dat ethnische profileren valt niet te ontkennen. Dat doen ze al jaren. Een collega van mij klaagde daar ook altijd over. En ik werk al vier jaar niet meer. Zo lang is dit al gaande.


  ⚠️ Meld

 63. Begrijp ik goed dat de politie ook enthnische profilering hanteert voor getinte autoruiten?:)
  Overigens wel eens met Dick: de voorruit en voorste zijruiten kunnen natuurlijk nooit “geblindeerd” zijn. Ze moeten minimaal 50% licht doorlaten. Waren ze wel geblindeerd, dan is dat een reden voor aanhouding, want dat is verboden.


  ⚠️ Meld

 64. Dick, kijk het filmpje dan zie je wat er gebeurt, heel vervelend voor Vermeer, maar meteen maar weer racisme roepen gaat mij te ver. Die agenten doen hun werk, meer niet. Ik drink nooit alcohol, maar ook ik moet blazen bij een alcoholcontrole. Ik maak me nooit schuldig aan hooligan-gedrag, maar wordt wel gefouilleerd voor ik bv. De Kuip betreed. Allemaal door wangedrag van een minderheid, het zij zo.


  ⚠️ Meld

 65. Ik heb de oplossing voor je Kenneth. Hij staat hier voor de deur geparkeerd. Doe mij je bak maar, dan mogen ze mij elke dag aanhouden.


  ⚠️ Meld

 66. Wat voor een auto rijdt die gast dan? Hij stelt dat hij dagelijks wordt aangehouden. Gebeurt dat met iedereen die een dure auto tijdt? ben ik even blij met mijn middenklasser.:)


  ⚠️ Meld

 67. Die collega waar ik het over had reed in een gewone Golf en niet eens zo’n hele nieuwe.
  Maar ja, misschien verzon hij het ook wel als smoes voor dat hij weer eens te laat was. (Het blijven wél Surinamers hé :))


  ⚠️ Meld

 68. 🙁 Jammer dat nog steeds enkele hardnekken doen of hun neus bloed.
  Probleem? IK heb geen probleem… er is ook geen probleem.
  Ok, gelukkig heeft iedereen ook het recht op eigen interpreteren van beeld, tekst en geluid.


  ⚠️ Meld

 69. Die vadsige (bank)directeuren, dubieuze notarissen, zwartgeld-witwassers, mensensmokkelaars, pooiers, handelaren in kinderporno, verkeerd afgeslagen politici, foute bestuurders van woondingen, projectontwikkelaars, tussenpersonen, gekleurde broeken, witte boorden-criminelen, effectenhandelaren, wit-snuivers, buurmannen (eigenlijk wel vaak mannen)……stinken zo; die ruik je van ver.

  Ze zitten in allerlei auto’s, ze zijn zelfs per fiets gesignaleerd. Dat nog niet. Wel op een Holleeder-fiets.


  ⚠️ Meld

 70. jij hebt daar altijd een fijne neus voor gehad. ik kan me voorstellen dat je nog één doelgroep vergeten bent: de elkaar gedogende, nietspresterende ambtenaren.


  ⚠️ Meld

 71. Typisch, een neger aanhouden is discriminatie en misschien zelfs rascisme. Alle bankdirecteuren, effectenhandelaren of ambtenaren over één kam scheren is gewoon gezellig babbelen op het weblog.

  Er zou een bericht moeten komen tegen asielzoekers. Dezelfde vaak wereldvreemde lui staan op achterste benen, want onbeschoft of de discriminatie of rascisme kaart wordt weer getrokken.

  Heel typisch allemaal….


  ⚠️ Meld

 72. @kuffar Als die ramen geblindeerd waren had hij een bekeuring gehad en een verbod om verder te rijden, dus dat was niet aan de hand.

  @Annetjuh Zoals ik al schreef: dit is niet van de laatste tijd. Dit is al jaren aan de hand.

  Er liggen honderden aangiftes in de la waar men niks mee doet om dat men daar “geen tijd” voor heeft. Als men echt boeven wil vangen lijkt het me efficiënter om die aangiftes aan te pakken in plaats van op de wilde gok automobilisten aan de kant te zetten.


  ⚠️ Meld

 73. Het woord racisme ligt inderdaad voor in de mond bij velen. Niettemin valt niet te ontkennen dat het bestaat en voorkomt, ook in Nederland. Het valt me op dat mensen die in hun uitlatingen weinig blijk geven van inlevingsvermogen voor donkere landgenoten, het meeste moeite hebben met het woord.
  Neem nu Fenna64 die het woord ‘neger’ gebruikt, en die als ze niet helemaal wereldvreemd is, moet weten dat veel donkere Nederlanders zich daaraan storen. Misschien vindt ze dat onzin en lichtgeraakt. In dat geval kan dit citaat van Wiki het wellicht voor haar duiden:

  Volgens het Woordenboek der Nederlandse Taal komt het woord in het Nederlands voor het eerst voor in 1644 [1], verwijzend naar de lading van een slavenschip. Hetzelfde woordenboek vertelt dat het woord neger tot de Nederlandse afschaffing van de slavernij in 1863 zwarte slaaf als betekenis had.

  En als dat niet zo is, dan misschien de wijze uitspraak van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis die aanbeveelt het woord ‘neger’ niet meer te gebruiken, 

  want wie ben jij om te beoordelen dat een ander van die term geen last mag hebben?  ⚠️ Meld

 74. Tuurlijk dame, als een blank persoon het heeft over negers dan is het discriminerend. Negers mogen elkaar wel zo noemen of het hebben over een blanke. Of witte superieuriteit zoals Typhoon het ook noemt.

  Slavernij instituut werkt ook maar één kant op. Nergens lees je over de twee miljoen blanke slaven die aan afrikanen en arabieren werden verkocht van de 16e tot de 18e eeuw.

  Ook zo genoten trouwens van de marathon? Jammer dat Erik Negerman 22ste is geworden en niet tweede zoals vorig jaar vind je ook niet?  ⚠️ Meld

 75. want wie ben jij om te beoordelen dat een ander van die term geen last mag hebben?

  Iemand met weinig inlevingsvermogen? Iemand die overtuigd is van het eigen gelijk? Iemand die er plezier aan beleeft anderen te kwetsen? Iemand die segregatie nastreeft?
  Ik weet het niet en hou het maar op het eerste.


  ⚠️ Meld

 76. Hou jij het maar op het eerste. Precies ook mijn punt, ben je het ergens niet mee eens dan ben je gelijk een racist, discriminator of iemand met weinig inlevingsvermogen. Typerend voor de linkse wereldvreemde extremist.

  Als het aan jou ligt, zou Erik Negerman niet eens mee mogen doen aan de marathon vanwege zijn naam. Toch?  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.