Kinderen vieren Sint Maarten in Zwolle

In drie Zwolse wijken werd er zaterdagavond al een Sint Maartenoptocht voor de kinderen georganiseerd. In de andere wijken van Zwolle worden de kinderen individueel op zondagavond verwacht.


De start van de optocht in Westenholte…

De naamdag van Sint Maarten wordt meestal op 11 november gevierd, maar omdat het dit jaar op een zondag valt besloten de wijken Assendorp / Pierik, Stadshagen en Westenholte op zaterdagavond een optocht te organiseren. Honderden kinderen waren daarbij aanwezig. Vandaag en morgen gaan ze langs de deuren, om na het zingen van een liedje iets lekkers te ontvangen.

Bekende liedjes:

Sint Maarten, Sint Maarten de koeien hebben staarten de meisjes hebben rokjes aan daar komt Sint Maarten aan. Hier woont juffrouw Kikkerbil die ons nooit iets geven wil hier woont meneer Apenkop die eet alles zelf op. Elf november is de dag dat mijn lichtje dat mijn lichtje elf november is de dag dat mijn lichtje branden mag.

Artikel delen:
Reacties 21
 1. en ik maar denken: 11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag…

  vreemd toch dat ze dan op 10 november langs de deur gaan… daar snap ik echt helemaal niks van.


  Maak melding

 2. Ja, maar i.p.v. dat ze dan één dag binnen Nederland of in elk geval Zwolle aanhouden….
  Hoorde ook van iemand dat het in Elburg op maandag is dat de kinderen langskomen, ook i.v.m. de zondagvieringen.


  Maak melding

 3. nou belachelijk allemaal dat ze de dagen gaan veranderen , dit brengt alleen maar verwarring , ik hoorde van mijn moeder net dat er gister al kinderen langs de deur kwamen en dacht dus dat ik niet meer met mn kids kon gaan , gelukkig las ik net dat het op zaterdag en zondag is maar wat een gedoe allemaal kunnen ze het niet gewoon laten zoals het is op 11 november en ik snap het probleem ook niet sint maarten is een christelijk feest dus waarom zouden christenen op zondag de deur niet openen voor een feest wat christelijk is ????  Maak melding

 4. Kerst is wel een christelijk feest, Sint Maarten niet echt meer:

  In Nederland wordt het Sint-Maartenfeest niet alleen door katholieken maar ook door protestanten en ongelovigen gevierd, meestal zonder achterliggende katholieke gedachten

  Wat op Wikipedia staat is natuurlijk helemaal waar ;D

  Maar serieus: ik denk wel dat dit eens waar kon zijn.
  Kerst is nog een officiële christelijke feestdag (de geboorte van Christus wordt herdacht) en dus gewoon op de dag zelf gevierd. Dit in tegenstelling tot Sint Maarten, welke geen officiële christelijke feestdag is.


  Maak melding

 5. En welke ook niet landelijk gevierd wordt. Sterker nog: tot een paar jaar geleden had ik er zelfs nog nooit van gehoord (ben dus ook niet katholiek 😉 ) en nu blijkt dat het hier in Zwolle ook pas een paar jaar is dat het in de hele stad gevierd wordt. Weet niet zeker of het in bepaalde wijken of buurten toen wel gebeurde.

  Kortom: wat mij betreft vieren ze het helemaal niet. Heb het zelf ook als kind niet gemist… Maar ja ik was dan ook niet zo’n (gewoon) snoeperd… 😉

  Heb trouwens gisteravond nog wel een jongetje wat aan-de-deur-manieren bijgebracht (als dat heeft geholpen dan):

  Jongen belt om 21:00 uur met een groepje aan (ouder blijft op de stoep staan een eindje verder) en zingt niet met het groepje mee maar er dwars doorheen een ander liedje. Dus wanneer de kids klaar zijn zeg ik dat de jongen niet zo netjes was door niet me te zingen met de rest (“ken het liedje niet,” zegt ie) en dat ze de volgende keer niet zo laat nog moeten komen i.v.m. mijn kleine dochters die al lang op bed liggen.

  Jongen reageert brutaal met “dokters?” met een smoel waar je echt terplekke sla-neigingen van krijgt, ik wel in elk geval, maar weet ze natuurlijk wel te onderdrukken).

  Dus ik heb de deur dichtgegooid.

  Nou hopen dat ie van de rest van de groep een flinke veeg uit de pan krijgt dat hij het voor hen heeft verpest en dat ze niet meer met hem mee willen de volgende keer, anders maakt het volgens mij op dit typje nog geen indruk ook.


  Maak melding

 6. Nee hoor marianne, dan zingen ze gewoon het andere zinnetje

  Hier woont juffrouw Kikkerbil die ons nooit iets geven wil hier woont meneer Apenkop die eet alles zelf op.

  ;D
  Maar ff serieus: volgens mij wordt hierboven ook wat anders door elkaar gegooid: zowel de protestanten, NLhervormden en katholieken zijn bij mijn weten christelijk. OK, tis detail, maar toch… 😉


  Maak melding

 7. Ik heb ook verspreid over 2 dagen kinderen aan de deur gehad.
  Van mij had het ook gewoon op zondag gemogen. Al begrijp ik het wel dat de mensen die naar de kerk gaan op zondag de zondagrust graag willen bewaren.
  Koopzondag hoeven ze niet naar toe als ze het niet willen. Sint Maarten wordt ze gewoon door de “strot” geduwd. Laten ze het dan alleen landelijk verschuiven en niet zoals het nu gaat.
  Nu moest ik 2 dagen op rij de trap op en af. Iets wat geen pretje is als traplopen pijnlijk is.


  Maak melding

 8. @me: het mag voor jou een detail zijn, maar daar zijn de geloofsgroepen het niet mee eens. voor een gereformeerde is het katholicisme een compleet andere wereld. en dat heeft de geschiedenis maar al te vaak bewezen..


  Maak melding

 9. @Wilma:
  Als ik jou was had ik dan gewoon de bel uitgezet op één vande twee dagen…

  @Me:
  Ze doen maar, getuigt alleen maar van het gebrek aan opvoeding om zoiets te zingen 😛
  Maar dat is dan ook de enige groep met kids die niks hebben gekregen dus zodra ze van andere kinderen horen wat wij gaven hebben ze wel spijt 😉

  OT:
  ‘Protestants christelijk’ en ‘christelijk’ daar zit het ‘verschil’. Katholiek valt wel onder het christelijke (volgelingen van Christus) maar niet onder protestants.
  En wat betreft de ene groepering die de andere niet accepteert: dat is helaas ook een gevolg van de financiën die er niet zijn (waar men het voor over heeft en niet binnen de kerk) of ze samen door één deur kunnen. Helaas heeft daardoor de bloeiende gemeenschap in Stadshagen niet meer de gelegenheid om samen te kerken…


  Maak melding

 10. leuk onderwerp, ik ben katholiek maar ken het sint maarten niet. Wij gingen verkleed en zingend langs de deuren met de foekepot, op de dinsdag van carnaval.

  Wij werden zaterdag ook verrast door sint maarten gangers, we hadden er ook nooit aangedacht en er wordt in ons huis niet gesnoept, dus niets uit de delen! De keuze om de deurbel eraf te doen werd gewaardeerd met hard kloppen op onze ramen. We hadden natuurlijk de deur kunnen openen en ze zonder snoepje een liedje kunnen laten zingen, maar ook dat was waarschijnlijk niet in goede aarde gevallen.  Maak melding

Reageer