Huidskleur bij staandehouding niet bepalend

Zwolle – De staandehouding van de bekende rapper Typhoon roept de vraag op of etnisch profileren een structureel probleem is bij de politie. Het komt voor, maar is allesbehalve schering en inslag, zegt korpschef Erik Akerboom in een eerste reactie. Akerboom begrijpt maar al te goed dat Nederlanders met een niet-blanke huidskleur zich miskend voelen als de politie hen in hun beleving volstrekt ten onrechte staande houdt: ‘Zeker wanneer het hen vaker overkomt. Dit probleem beperkt zich bepaald niet tot de relatie tussen politie en burgers. De ervaring van discriminatie doet zich in allerlei maatschappelijke situaties voor.’

Korpschef Akerboom: ‘Ons uitgangspunt is dat de politie alle mensen in ons land gelijkwaardig behandelt. Al vanaf de politieopleiding, waar het vak Multicultureel Vakmanschap een vast onderdeel is, doen wij er alles aan om politiemensen te doordringen van deze kernwaarde die essentieel is voor de legitimiteit van de politie. Dit onderwerp staat onophoudelijk op onze agenda en wij stimuleren medewerkers om elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag. Ook onze leidinggevenden, dus van beneden naar boven en omgekeerd.’

Striktere criteria
‘Uitsluitend op grond van vooroordelen handelen, valt in geen enkel opzicht te tolereren’, zegt de korpschef stellig. ‘Ik heb echter niet de illusie dat alle 65.000 politiemensen helemaal vrij zijn van vooringenomenheid. Onderscheid maken op grond van vooroordelen gebeurt in de hele maatschappij. Ook wij ontkomen daar niet aan, maar dat gebruik ik beslist niet als excuus. Voor ons gelden nu eenmaal striktere criteria dan elders in de samenleving.’
Extra alert
Akerboom wijst erop dat de aard van het politiewerk echter met zich meebrengt dat agenten extra alert moeten zijn op voorvallen en gedragingen die afwijken van het gangbare. ‘Denk hierbij aan aspecten zoals locatie, tijdstip, de combinatie van leeftijd en voertuig en uiterlijke kenmerken van personen. Iemands huidskleur of afkomst kan daarbij eveneens een overweging zijn, maar nooit de doorslaggevende factor.’
Gedegen politiewerk
Wat mensen die door de politie worden aangesproken of staande gehouden mogelijk ervaren als etnisch profileren, kan volgens korpschef Akerboom dus gewoon gedegen en verantwoord politiewerk zijn: ‘Politiemensen staan voortdurend voor de lastige uitdaging om het verschil te zien zonder onderscheid te maken. Vaak moeten zij in een fractie van een seconde handelen op basis van een vermoeden dat zij pas in een later stadium kunnen verifiëren. Zij lopen daarbij altijd het risico dat zij inschattingsfouten maken. Dat hoort ook bij het vak. Hier in alle openheid met burgers over praten, bevordert wederzijds begrip. Openstaan voor kritiek en begrijpen hoe burgers ons optreden ervaren, draagt er bovendien aan bij dat wij als politie voortdurend leren van ons handelen.’

Artikel delen:
Reacties 43
 1. We zien ze bij ons ook wel eens voorbij rijden, jonge marrokaanse jongens met glimmend adidas trainingspak aan in een veel te dure audi of mercedes van minstens een ton. En eerlijk is eerlijk, in 99% van de gevallen zijn dit geen CEO’s of DGA’s van een of ander goed lopend bedrijf. Vindt het dan ook vreselijk politiek correct om over zo’n aanhouding van typhoon moeilijk te gaan doen.


  ⚠️ Meld

 2. Goed stuk, bovenstaand artikel. Weblog Zwolle, bedankt voor het hoor- en wederhoor.

  Tevens heb ik aansluitend op bovenstaand artikel nog een mooie follow-up. Hierin worden o.a. benoemd: etnisch profileren, etnisch revancheren, etnisch delegeren, etnisch construeren, etnisch etaleren, etnisch discussiëren, etnisch profiteren, etnisch prevaleren, etnisch declareren, etnisch eroderen, etnisch assimileren, etnisch componeren, etnisch imiteren, etnisch irriteren, etnisch attaqueren, etnisch panikeren en etnisch amuseren. Link: http://tinyurl.com/etniciteit


  ⚠️ Meld

 3. Benieuwd hoe de verguisde minister van de Steur hier de rol van Typhoon ziet

  De rapper Typhoon gaat meewerken aan de opleiding van de politie. Hij gaat in op een verzoek daartoe van minister Van der Steur, zo heeft hij bekendgemaakt op zijn Instagram-account.  ⚠️ Meld

 4. Niet werkende jonge Marokkanen met een nieuwe Mercedes valt zeker op. Niet alleen op de weg maar ook waar ze wonen.


  ⚠️ Meld

 5. Ik zag gisteren de foto van Typhoon bijna bladvullend op het voorblad van ons plaatselijk dagblad staan, het mankeerde er alleen nog aan dat er geen traan in zijn ooghoek zat. Ook de minister legt dit voorvalletje onder een vergrootglas, terwijl de politie eigenlijk gewoon handelde op basis van dagelijkse praktijk ervaringen. Op deze manier creëren de media en de minister er gewoon weer een martelaar bij.
  Wat worden we toch een raar overspannen landje.


  ⚠️ Meld

 6. De Sensator, is helaas al ernstig vaak gebleken. Zag em ook liggen en vond het niet de moeite waard em aan te raken. Waar is toch die Zwolsche Courant mét Appie Happie, Gert van Dijk en bijvoorbeeld “Over de vleugels” van Bert Dijkstra….helaas naar de TeleTroepToeTerT gegaan.

  Op het andere draadje linkte ik gister om 19:12

  Iedereen heeft ook een mening over het topic onderwerp:

  De chef

  De betreffend minister

  De andere betreffend minister

  De politiek

  (Zo’n beetje) alle media.

  Met onder elke naam een link.

  Dit blijft een vreemd land inderdaad. Onder dekking van de vrijheid van meningsuiting mag geprovoceerd/uitgedaagd en beledigd worden. Is het ene hokje uitgemest, dan verpulveren we gewoon het ander toch….we zijn toch met veul en we tolereren nixxx meer.

  Een welvaartsziekte. altijd wijzen; niet beseffend dat als je wijst, er 3 vingers naar je eigen ego wijzen. Vooral de boel lekker blijven opnaaien, uitvergroten en opblazen. Zoveel mogelijk anderen proberen te besmetten. Helemaal als je dan zelf sterker overkomt in je sociale kringetje. Hebben we gelijk de belangrijkste persoon…”IK”.


  ⚠️ Meld

 7. @Dick, tja we zitten hier in dit landje ondertussen ook veel te dicht op elkaars lip. dan ga je je gauw irriteren aan een ander he? De snelwegen slibben dicht, in de trein moet je vaak staan, voor een ziekenhuisopname sta je weken op de wachtlijst en nieuwe huizen worden ondertussen al vaak in de uiterwaarden van de rivieren gebouwd.


  ⚠️ Meld

 8. Infrastructureel en v.w.b. bijvoorbeeld ziekenhuisopnamen klopt dat zeker. Zal alleen nog maar heftiger worden. De steden slippen inderdaad dicht. Ook daar worden weer veel mensen beter van. Zoals projectontwikkelaars ten koste, van de stedelingen (in dit voorbeeld). Je irriteert elkaar makkelijk, bijvoorbeeld over lawaai/geluid en “Rijdende rechter-dingetjes”. Men lijkt niets meer van elkaar te kunnen hebben. Ook omdat het soms nut lijkt de hebben de rechter te raadplegen.
  Toch is er nog wel veel ruimte. De laatste jaren heb ik dat bijvoorbeeld in NW-Overijssel, Drenthe en Zeeland ervaren. Dat bouwen in uiterwaarden is zeker waar en dan moeten ze later weer uitgekocht worden om wettelijke regelingen als “Ruimte voor Rivieren”. Ook zijn er steden met andere problemen.
  Zo siepelt alle economische waarde langzaam uit Meppel.
  Denk dat onze reputatie in het buitenland niet bijzonder goed is.
  Al weten velen het met een grote mond wel zo te brengen.
  We zouden eens wat bescheidener en dankbaarder moeten zijn.
  Maar vrees dat de geest uit de fles is.


  ⚠️ Meld

 9. De politie heeft toe gegeven dat ze op basis van zijn huidskleur hem staande hebben gehouden. Hoe zou jij het vinden om op basis van bijvoorbeeld jouw haarkleur aangehouden te worden omdat er toevallig een meerderheid met dezelfde haarkleur crimineel is?

  Ik ben ook echt een voorstander om de crimineeltjes er tussen uit te halen maar ik vind het nogal kwalijk dat het dan weer op deze manier moet. Helaas verpesten de slechten het weer voor de goede mensen.  ⚠️ Meld

 10. De politie zwicht voor linkse media ophef. Natuurlijk gaat oom agent niet aan het werk met idee van laten we elk voorbij komend persoon met tintje aanhouden.


  ⚠️ Meld

 11. De rapper Typhoon gaat meewerken aan de opleiding van zijn mede buitenlanders… o nee, dat staat er niet, Maar het lijkt me wel een stuk zinvoller. En die Minister van de Steur is niet van deze wereld. Weg ermee!


  ⚠️ Meld

 12. Charles
  De rapper Typhoon gaat meewerken aan de opleiding van zijn mede buitenlanders…

  Hij is in Zwolle geboren trouwens.


  ⚠️ Meld

 13. Hoe zou jij het vinden om op basis van bijvoorbeeld jouw haarkleur aangehouden te worden omdat er toevallig een meerderheid met dezelfde haarkleur crimineel is?

  Ik zou daar wel begrip voor hebben. Ik zou dan namelijk, net als Typhoon, al snel duidelijk kunnen maken dat er bij mij niets aan de hand is.


  ⚠️ Meld

 14. Het meest ernstige is dat een hele grote groep blanke Nederlanders niet eens inzien dat er hier een probleem is. En dat ze vervolgens in hun reactie op dit onderwerp zelf vaak ook racistische opmerkingen maken.


  ⚠️ Meld

 15. @els Nee, in ’t Harde.
  @Plantje, dat geloof ik niet. Je zou je waarschijnlijk roterergen wanneer je in een jaar 5x wordt aangehouden vanwege je uiterlijk in combi met je auto. Je niet ergeren in die situatie (niets fouts doen, wel aangehouden worden) is een niet-menselijke reactie. Daarnaast is het punt dat donkere mensen niet alleen vaer door politie eruit gepikt worden, maar dat ze dat ook op andere plekken overkomt (douane, winkel etc). Wanneer je elke week minimaal 1x meemaakt dat er anders op je wordt gereageerd vanwege je kleurtje, dan doet dat wat met je. Dat geeft niet het gevoel dat je ‘erbij hoort’ om het maar eens zwak uit te drukken. En wanneer een grote groep mensen dat ook nog eens rechtvaardigt door te roepen dat het terecht is, omdat andere mensen met een kleurtje vaker crimineel zijn, dan wordt dat gevoel versterkt. Waarom zou je je niet-crimineel gedragen wanneer er en masse verondersteld wordt dat je wel crimineel zult zijn?


  ⚠️ Meld

 16. @Ach, ik ben het volledig met u eens dat we in Nederland met discriminatie te maken hebben. Bijvoorbeeld bij het aannemen van personeel. Niet alleen op etnische gronden, maar ook op leeftijd, geslacht, enz.
  Het feit dat ik het niet eens ben om in dit geval de discriminatiekaart te trekken, maakt mij blijkbaar een blanke racist? Het is blijkbaar makkelijk te roepen, zonder mensen te kennen. Is dit dan ook een vorm van discriminatie? En maak je je met je opmerking dan zelf ook schuldig aan een racistische opmerking? Of in dit geval dan weer niet. Ik raak verward.

  Mijn mening is dat het logisch is dat de politie op grond van “verdachte” omstandigheden handelt. Een jonge jongen (ongeacht huidskleur) met een dure uto onder zijn kont, is opmerkelijk. Zoals eerder gemeld ken ik een aantal jongens van rond de 20 die ook met regelmaat aan de kant gezet worden. Je kent ze vast, blank, petje op. Mogen in de grote leasebak van pa rijden, maar toch vallen ze op. En nee, dat is dan niet maar één keer gebeurd.

  Tenslotte, zoals al eerder aangegeven in andere posts, ik heb nog nooit het gevoel gehad gediscrimineerd te worden, hoewel het vast voorgekomen is. Kan dus ook echt niet voelen wat een gediscrimineerd iemand voelt en wat dat met je doet. Dat maakt de discussie ook lastig.


  ⚠️ Meld

 17. Klopt, passant. De politie handelt rationeel. Het effect op de persoon in kwestie is echter ook begrijpelijk, zeker in combi met andere ervaringen.


  ⚠️ Meld

 18. Dan geloof je het niet, Joris.

  Ik vind het terecht dat de politie bepaalde mensen waarbij “het plaatje niet klopt” aan de kant zet. Dat moet inderdaad ongeacht huidskleur zijn.

  Waarom zou je je niet-crimineel gedragen wanneer er en masse verondersteld wordt dat je wel crimineel zult zijn?

  Ah…ok…dus niemand was crimineel, maar ze zijn het geworden doordat iedereen ze voor crimineel aan zag? En dat is begrijpelijk? 🙂


  ⚠️ Meld

 19. Ah…ok…dus niemand was crimineel, maar ze zijn het geworden doordat iedereen ze voor crimineel aan zag

  Zit toch wat in.
  Iemand aan de kant zetten heeft het voordeel dat je misschien een misdrijf op het spoor komt. Het nadeel is dat het iemand gaat irriteren als hij voor de vijfde keer wordt aangehouden. Dan moet je wel afwegen of het voordeel groter is dan het nadeel.


  ⚠️ Meld

 20. @Plantje Iemand die regelmatig wordt behandeld als winkeldief, autodief etc. raakt geergerd. Het geeft een rotgevoel. Wanneer het eenmalig is, kun je het plaatsen (te jong, dure auto), maar wanneer het vaker gebeurt, wordt het anders. Heel bijzonder dat jij dat zou blijven begrijpen wanneer je wekelijks iets in die geest zou ervaren. De meeste mensen worden het een keer zat, maar jij kennelijk niet.  ⚠️ Meld

 21. Minipogrom tegen “ongelovige hoer” op basisschool

  Meneer (Nederlander) wordt verliefd op mevrouw (Tunesisch). Mevrouw verhuist naar Nederland, leert Nederlands, maakt Nederlandse kindertjes. Ze komt echter uit een moslimland en een aantal moslimmoekes op school vindt het niet kunnen dat ze zonder hoofddoek en met kortrok zomaar de kinderen van school waagt te halen, want dan ben je volgens de regels van de kamelenhandelaar een hoer. Op geheel islamitische wijze werd dit middels klapjes te kennen gegeven: een Somalische kalifaatpinguïn viel haar aan op het schoolplein. Het schoolbestuur weigert echter op te treden tegen het fascistische sociale controle van de eenvrouwsshariapatrouille en vraagt de echtelieden om maar vooral geen aangifte te doen, want dat zou de zaak alleen maar op scherp zetten en de tegenstellingen vergroten. Collaboratie, lafheid en buigen voor islamitisch geweld, nu ook bij u op de basisschool. De school probeerde nog een doofpotje, maar smile, basisschool De Wiekslag (“Trots op jezelf, in een school die trots is op jou!” – een slogan waar de juf nog eens goed moet naar gaan kijken), je staat op GeenStijl. Aangrijpend haatverhaal hieronder, capitulatiebrief van de school incluis.

  Beste redactie,

  Ik ben boos!
  Boos op het systeem van knuffel-discriminatie tegen onze medelanders.
  Als er ergens gediscrimineerd wordt, dan is het wel door diegenen die zeggen gediscrimineerd te zijn.

  Ik ben Nederlander van geboorte, mijn vrouw komt uit Tunesië, we zijn al 14 jaar samen en onze kinderen zijn in de leeftijd van 1 tot 13 jaar. Ondanks dat mijn vrouw volledig is geïntegreerd, zeer goed Nederlands spreekt, evenals onze kinderen, worden wij regelmatig gediscrimineerd. Echter niet door de autochtone bevolking, maar door mensen die zelf niet van oorsprong uit NL komen.

  Ik dacht goed te doen door onze kinderen naar de voor ruim 10 miljoen euro nieuw gebouwde basisschool in de wijk te sturen. Het is echter voor sommige ouders onbestaanbaar dat een moslimvrouw getrouwd is met een ongelovige niet-moslim Nederlander.

  Mijn vrouw is de ogen van veel ouders ‘haram’, dat betekent ‘onrein’ omdat zij geen hoofddoek draagt en onze kinderen zijn varkensvlees-etende-bastaards. Deze vorm van discriminatie gaat zover dat mijn vrouw recent op het schoolplein van onze kinderen is aangevallen door een ‘andersdenkende’ Somalische vrouw die pretendeert moslim te zijn.
  Mijn vrouw werd uitgemaakt voor ‘vieze ongelovige hoer met je hoerige mini-rok’ en nog een hele rits aan liefkozende verwensingen, waarna een handgemeen ontstond. Mijn vrouw is absoluut niet bang uitgevallen en heeft de Somalische medelander even laten kennismaken met de ‘Arabische Lente’ en haar laten voelen wat je allemaal met een hoofddoek kunt doen.

  De schooldirectie en de politie hebben dit incident totaal verkeerd ingeschat en maken zich meer zorgen over hun eigen reputatie dan over het aanpakken van dit sluimerende probleem in de samenleving.
  Mijn vrouw probeert al ruim een week om aangifte te doen, maar dit wordt telkens uitgesteld. Zij krijgt zelfs het advies om helemaal geen aangifte te doen om zodoende de rust te bewaren. Ja, ze zou zelfs in de cel kunnen belanden werd haar verteld.
  Daarnaast heeft zij een ronduit suggestieve brief van de school ontvangen waarin staat dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Dit zou zijn vastgesteld door de schooldirectie en de politie.

  Er zijn zeker 10 getuigen die de matpartij hebben gezien en de scheldkannonade hebben aangehoord. Die getuigen krijgen de kans niet eens om gehoord te worden.
  De school doet er m.i. echt alles aan om de zaak in de doofpot te stoppen om vooral het imago van een zwarte school niet te schaden.

  Want discriminatie door ‘moslims’ bestaat helemaal niet……

  In de bijlage vinden jullie de brief die ik richtte aan de school en aan de wethouder onderwijs.
  Ik vind het nodig dat jullie hier kennis van nemen,

  Met vriendelijke groet,

  Floor

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/06/minipogrom_tegen_ongelovige_ho.html#more

  Kijk, dit is nou iets om stampij over te maken. Een verhaal uit duizenden. Daar hoor je ze niet over. Welke deug BN-er pakt dit verhaal op?  ⚠️ Meld

 22. Tja, we hebben wel een in alle opzichten gekleurde maatschappij gecreëerd he? Heet dit nu “multiculturele samenleving”?  ⚠️ Meld

 23. Bericht door joris2, op 2 juni 2016 18:38

  @Plantje Iemand die regelmatig wordt behandeld als winkeldief, autodief etc. raakt geergerd. Het geeft een rotgevoel. Wanneer het eenmalig is, kun je het plaatsen (te jong, dure auto), maar wanneer het vaker gebeurt, wordt het anders. Heel bijzonder dat jij dat zou blijven begrijpen wanneer je wekelijks iets in die geest zou ervaren. De meeste mensen worden het een keer zat, maar jij kennelijk niet.

  Nope. Zo’n discussie is dezelfde als meer camera’s op straat voor meer veiligheid.
  Je bent in je eerdere reactie ook al van een paar keer per jaar naar wekelijks gegaan. Ik denk dat dat ook nog wel een verschil maakt: hoe vaak dat gebeurt.


  ⚠️ Meld

 24. @Kufar, mijn mening inzake dit topic zal ondertussen duidelijk zijn, ik vind niet dat hier de discriminatiekaart getrokken moet worden.
  Echter vind ik jouw bericht ook zéér suggestief. Geenstijl bedrijft geen journalistiek, ik weiger dan ook te geloven dat het bericht recht doet aan de gehele situatie.
  Is er wat voorgevallen? Vast. Heeft dit met moslims te maken? Ongetwijfeld. Wordt dit door Geenstijl enorm op geblazen? Bijna zeker. Erg makkelijk om de schuld te leggen bij de school en de politie.

  Zolang er mensen zijn die alles wat op Geenstijl staat voor waarheid aannemen, zullen de problemen alleen maar groter worden en escaleren ben ik bang. Hoor en wederhoor kennen ze daar in ieder geval niet.

  Waarom hebben andere nieuwssites dit bericht niet overgenomen? Waarschijnlijk omdat die allemaal links zijn, want dat is vaak de gebruikte redenatie als het verhaal niet verteld wordt zoals men het wil horen.
  Mijn mening is dat het verhaal twee kanten heeft en ik vertrouw op onze rechtsstaat, totdat onafhankelijk bewezen wordt dat die niet functioneert.


  ⚠️ Meld

 25. Snap er ook echt niks van dat een donker uitziend iemand in een dure auto meteen verdacht wordt van iets. Vraag me werkelijk af hoe dat nou komt!


  ⚠️ Meld

 26. Dat is een goeie dick! Ik zou het een goede zaak vinden als er meer licht en donker getinten ons politiekorps komen versterken. Dan kunnen we nog meer Zwarte Pieten uitdelen. :D:D:D


  ⚠️ Meld

 27. Graag voor je opgezocht Assie 😉
  De zwarte pieten discussie is ook een kleurrijke discussie…zouden we er meer van moeten hebben.

  Mijn Zwarte Piet van de dag, gaat naar voormalig directeur W.J. Rave van Driezorg. Waarmee hij nipt Joris Demmink en Sepp Blatter (die wel elke dag de Zwarte Piet van de dag kan krijgen) verslaat.

  Oeps, toch niet zo kleurrijk:
  Allemaal blanke welvaartslichamen…zal wel toeval zijn 😮


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.