Zwolle is Solar City 2016

Zwolle – Zwolle is uitgeroepen tot Solar City 2016. Volgens de jury heeft Zwolle een hoge ambitie voor duurzaamheid en in het bijzonder voor het toepassen van zonne-energie. De gemeente Zwolle is volgens de jury een voorbeeld op het gebied van gemeentelijk energiebeleid. Ze is daadkrachtig en laat een duidelijk beleid zien. Haar beleid voor zonne-energie is pragmatisch stimulerend voor haar inwoners en heeft tot langdurige resultaten geleid. Deze ingrediënten zijn volgens de jury de randvoorwaarden voor een succesvolle ontwikkeling van een duurzame gemeente.

solar_city_zwolle.jpg 

"Deze prijs is een compliment voor alle Zwollenaren die de afgelopen jaren investeerden in zonne-energie. Samen gewonnen dus. Echt Zwols!", aldus wethouder duurzaamheid Filip van As. De jury vond verder dat er binnen de gemeente Zwolle zijn over een breed scala opvallend veel projecten gestart en door hun laagdrempelige karakter met succes gerealiseerd. Een andere, en belangrijke, succesfactor is de betrokkenheid van bewonersgroepen en lokale organisaties in de ontwikkeling van projecten. Met deze organisatorische inpassing van het beleid in de stad, administratie en stimulering laat Zwolle zich van haar beste kant zien.

Sterk hierin is de wijze waarop de gemeente een grote groep actieve partijen in Zwolle effectief ondersteund. Daarnaast toont een eigen gemeentelijke subsidieregeling de aanpakkracht van deze gemeente. Blauwvinger Energie, Verbeter en Bespaar, de verduurzaming van sociale huur het zijn maar drie voorbeelden van de duurzaamheidsprojecten binnen de gemeente grenzen.
 
Hoge ambitie
De jury concludeert dat de gemeente een hoge ambitie voor verduurzaming heeft en in het bijzonder voor de toepassing van zonne-energie, en is in staat om deze ambitie te vertalen in resultaten. De jury meent echter dat, ondanks de hoge overall beoordeling, op het gebied van zonnewarmte een verbetering mogelijk is. De jury roept de gemeente Zwolle op om ook voor zonnewarmte een actief beleid te ontwikkelen.
Aan de verkiezing Solar city 2016 kon worden deelgenomen door alle Nederlandse gemeenten. De twee anderen genomineerde gemeenten waren Wageningen en Hardenberg.
De jury bestond uit vertegenwoordigers van Klimaatverbond, Holland Solar, RVO Nederland, Vereniging Eigen Huis, Stichting Monitoring Zonnestroom, Solar Energy Application Centre en Solar Magazine.    

Artikel delen:

Reageer