Discussieavond over decentralisatie van zorg

Zwolle – Op dinsdag 7 juni organiseert de PvdA Zwolle in het regiokantoor aan het Diezerplein in Zwolle een discussieavond over de decentralisatie van zorg, jeugdhulp en werk.

Sinds 1 januari 2015 zijn Nederlandse gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, hulp bij het vinden van werk en het bieden van zorg aan ouderen en langdurig zieken. Door decentralisatie naar gemeentelijk niveau zouden zorg, werk en jeugdhulp meer persoonlijk worden, met minder regeltjes, snellere hulp en goedkopere zorg. Althans, dat was het ideaal, zegt de PvdA. Inmiddels zijn we in de praktijk meer dan een jaar verder. Hoe staat het met de decentralisatie van het sociale domein? Hebben we daadwerkelijk meer grip op ons leven? Is de regeldruk verminderd en krijgen Zwollenaren de op maat gesneden zorg die ze was beloofd? Of moeten we concluderen dat critici gelijk hebben als ze zeggen dat de transitie eigenlijk een ordinaire bezuiniging was, een sloopkogel door het huis van de verzorgingsstaat dat nota bene door sociaaldemocraten is opgebouwd?

Discussieavond
PvdA-voorzitter Edwin Broekman verwacht dat het een interessante avond wordt. Oud-journalist en PvdA-ideoloog Joop van den Berg leidt op 7 juni de discussie. Hij leidde acht jaar de Wiardi Beckmanstichting, de denktank van de partij, en was fractievoorzitter in de Eerste Kamer. 
 
“Iedereen heeft wel eens met de decentralisatie te maken gehad, of kent iemand die dat heeft gehad,” zegt Broekman. “Nu is de vraag, voldoet het nieuwe stelsel aan sociaaldemocratische waarden als vrijheid, gelijkheid en solidariteit, of worden burgers uitgeleverd aan de willekeur van het keukentafelgesprek?” 
 
Waar: Regiokantoor, Diezerplein 33

Wanneer: dinsdag 7 juni,
20:00. Inloop met koffie en thee vanaf 19:30
 
Opgave kan via zwolle.pvda@gmail.com en is wenselijk, want bij grote interesse wordt uitgeweken naar een andere locatie. 
 
Het wordt een dynamische discussie met ruimte voor beschouwing en kritiek. De PvdA hoopt u te zien op dinsdag 7 juni!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Discussieavond over decentralisatie van zorg”

  1. Het is toch nooit een geheim geweest dat dit een (harde) bezuinigingsmaatregel was? Wervende termen als ‘Meer voor minder’ zijn gangbaar.

  2. Ik heb 1 raadslid van de PVDA Zwolle proberen te spreken over dit onderwerp wat niet is gelukt en een ander raadslid wel kunnen spreken.

    De eerste belofte is nooit tot een beloofd gesprek gekomen en de tweede kwam langs.
    Mooie verhalen en doelstellingen maar op het beloofde vervolg zit ik nu nog te wachten..

    Als je problemen ervaart m.b.t. zorg en het grote doolhof waar je tegenaan loopt als je iemand nodig hebt dan heb ik heel goede ervaringen met de SP in Zwolle.
    Daar wordt naar je geluisterd, de weg gewezen en zo nodig ook directe actie voor je genomen.

    (ik heb er geen aandelen…)

  3. Er zijn in amper 2 jaar tijd 65.000 banen in de zorg verdwenen. Hoezo ⤽Nu is de vraag, voldoet het nieuwe stelsel aan sociaaldemocratische waarden als vrijheid, gelijkheid en solidariteit?” Lijkt me duidelijk. Echt een democratische discussie, zeker als die belegd wordt door één van de twee regeringspartijen die dit geregeld heeft. Bah!

  4. 12:10 uur NPO 1 Buitenhof met o.a.

    Nationale Ombudsman
    De grootscheepse operatie om talloze zorgtaken van het Rijk naar de gemeenten over te hevelen is inmiddels achter de rug. Grote vraag is hoe de gemeenten het in de ogen van de burgers doen. Daarover de Nationale Ombudsman: Reinier van Zutphen.

    * Herhaling maandag om 10.30 uur op NPO 2

  5. 40 % bezuiniging door Den Haag op taken WMO gemeenten houden 310 miljoen over en alles blijft hetzelfde? het rijk der fabels heeft er weer een bij.

  6. Het vertrouwen in de politiek is nogal gedaald, Zie de cijfers van bv. de PVDA.

    Veel beloven en weinig geven houdt geen stand..

  7. ⤽Iedereen heeft wel eens met de decentralisatie te maken gehad, of kent iemand die dat heeft gehad,⤝ zegt Broekman.

    Dat klopt. Mijn zus doet inmiddels precies hetzelfde zorgwerk, maar dan vanuit een uitkering. Worden door half het land uitgekotst en betiteld als uitkeringstrekkers dus altijd eigen schuld. Neem dat ook even mee 🙁

  8. Eigenlijk meer zorg nodig hebben, maar niet naar het Sociaal Wijkteam durven te gaan uit angst juist nog verder gekort te worden op de zorg.
    Dat was bij het CIZ al zo en is nu bij de gemeente nog sterker het geval.

  9. Nee, Riet. Ik ga niet naar de discussie-avond om medische redenen. Ik kan de zorg die ik daarvoor nodig heb niet meer krijgen door de bezuinigingen op de zorg.

Reacties zijn gesloten.