Aderlating voor Stratenfestival

Zwolle –  De zevenendertigste editie van het Stratenfestival, dit jaar op 19 augustus, moet qua omvang en inhoud fors inleveren. Het hoofdpodium op het Ter Pelkwijkpark komt noodgedwongen te vervallen. De organisatie kan geen overeenstemming bereiken met de gemeente over het toegestane aantal decibels. De rechtbank stelde vorig jaar de actiegroep ‘Herrie uit de Stad’ in het gelijk die zegt hinder te hebben van de 85 Db die op het hoofdpodium wordt geproduceerd. 
 
stratenfestival.jpg 
Dit leidde ertoe dat vorig jaar vergunning werd afgegeven voor maximaal 76 Db in het park. Voor zowel het publiek als de artiesten werd dit een flop. De helft van de vierduizend bezoekers haakte halverwege de avond af omdat zij nauwelijks iets hoorden van de muziek en de songs. Ook voor RADIONL, dat als partner bij het evenement optreedt en de artiesten levert, was dit een afknapper. RADIONL wilde dit jaar dan ook slechts meewerken wanneer er een vergunning komt voor een hoofdpodium waarbij minimaal 85 Db is toegestaan. De artiesten weigeren te komen wanneer de genoemde norm niet wordt toegestaan.

 
De organisatoren van het Stratenfestival hebben naarstig gezocht naar alternatieven maar de drie verschillende mogelijke locaties die werden onderzocht op haalbaarheid vielen om verschillende redenen af. Hoewel de gemeente altijd heeft gezegd ‘dat het wel goed zou komen’ blijkt dit dus nu niet het geval en moet worden afgezien van een hoofdpodium.
 
De meeste kermisexploitanten die van 12  tot en met 21 augustus op de Zwolse kermis staan zijn hels. Zij vrezen dat een groot deel van de vijftigduizend bezoekers op vrijdagavond niet naar de stad zal komen omdat het Stratenfestival deels is geamputeerd.
 
Voor de organisatoren van het Stratenfestival zijn de ontwikkelingen rond het hoofdpodium een deceptie. Zij spannen zich jaarlijks in om de Kermis, welke door de gemeente wordt georganiseerd, een extra impuls te geven. Daar komt veel bij kijken omdat de gehele binnenstad voor verkeer wordt afgesloten om voetgangers veilig langs de attracties en podia te kunnen laten flaneren en genieten.
 
Het hoofdpodium stond de afgelopen tien jaar probleemloos in het Ter Pelkwijkpark, een locatie aan de rand van de stad, direct aan de stadsgracht. De gemeente wil volgend jaar ruimte maken voor een hoofdpodium in het kermiscircuit. Voor dit jaar was dit niet meer mogelijk omdat de standplaatsen voor de kermisattracties eerder al zijn toegewezen.
Het festival is dit jaar noodgedwongen verkleind tot ongeveer zestien kleine podia in de stad, gekoppeld aan horecazaken. Omdat RADIONL geen medewerking kan verlenen zal de organisatie van het Stratenfestival veel publiciteit node moeten missen.
 
Artikel delen:
Reacties 62
 1. Bedankt HUDS! Het was niet mijn smaak van muziek al kon ik het goed horen.. Daarnaast die paar keer ”overlast” een stad hoort te leven toch?

  Ik kan het niet begijpen……


  Maak melding

 2. En dit allemaal door één gefrustreerde ex-bankier, die nadat hij ontslagen werd bij de bank zo dusdanig gefrustreerd is geraakt dat hij niemand anders ook een pleziertje gunt zo lang hij dat pleziertje zelf kan horen buiten in zijn tuin.

  Die vanuit zijn eigen ongelukkigheid niet weet wat hij met z’n vele geld moet doen en dan maar rechtszaken gaat aanspannen.

  Die wanneer je hem er openlijk op aanspreekt je een sneer geeft en je de rug toe keert. En die niet genoeg krijgt van z’n eigen vermeende gelijk, en nu alweer een volgend plan aan het beramen is.

  Gaan wij in Zwolle echt met zo’n iemand mee? Geven wij echt toe aan iemand die in zo’n spiraal van negativiteit zit en zichzelf permanent op #1 wenst te zetten?


  Maak melding

 3. Wordt het niet eens hoog tijd dat de organisatoren van evenementen een forse schadeclaim gaan neerleggen bij die zuupruimen van HUDS? Of dat ze gewoon de volumeknop eens voluit openzetten? Echt belachelijk wat die zeikerds voor elkaar gekregen hebben.


  Maak melding

 4. en volgend jaar is de kermis aan de beurt…? en het jaar daarop het bevrijdingsfestival…? en geven de Blauwvingerdagen ook niet veel overlast….? Er is nog genoeg werk voor HUDS…. 😛


  Maak melding

 5. tijdens het Stratenfestival met z’n allen één groot feest gaan maken in het Ter Pelkwijkpark… vinden de buurtbewoners ook vast wel gezellig… 8)


  Maak melding

 6. Wat een zuurpruimen en azijnzeikers wonen er toch in zwolle.schande dat dit soort mensen niet gewoon lekker in de polder gaan wonen.


  Maak melding

 7. Waar wonen die zeurpieten? Maak de adressen bekend en laten we ze wild toeterend nachtenlang wakker houden. Dan geven we ze een reden om te klagen. Stelletje geluid terroristen.


  Maak melding

 8. ‘Onze’ volleybalheld Reinder Nummerdor is een van de actievoerders. Hij stond destijds prominent op de lijst. Wat is nu je mening Reinder??


  Maak melding

 9. Waanzin….

  Deze 137 mensen (14x ter pelkwijkpark) verpesten een feestje voor duizenden mensen. Waar zijn ze in vredesnaam naar uit? Dat we met fakkels en hooivorken voor de deur gaan staan om ze de stad uit te jagen? Ik hoop op een hele warme zomer want dan vallen er vast een paar van die oudjes (26x J. van Neckstraat) om.


  Maak melding

 10. Vroeger lag de limiet op 105 dB. Door rechtszaken van HUDS is de afgelopen jaren de limiet op 85 dB gezet. Vorig jaar ging het mis doordat door rechtszaken van HUDS de limiet op… 76 dB kwam te liggen. Waar je met een paar pratende mensen op een veldje al gemakkelijk overheen komt.

  Geluid verdubbelt/halveert bij een verhoging/verlaging met 3 dB.
  Als 85 dB 100% is, dan is 82 dB 50% en dan is 79 dB dus 25%. En 76 dB is dan dus 12,5% wat dus neer komt op 1/8e van die 85 dB.

  Dit betekent dus, dat de volumeknop maar op 1/8e open mag van het minimum wat benodigd is om alle instrumenten in de juiste verhoudingen te kunnen versterken (wat 85 dB is, een drumstel op een podium kan onversterkt al meer produceren). 1/8e! Zodat iedereen met de pilsjes in de hand muisstil moet zijn en naar voren moet komen omdat het geluid halverwege gewoon weg is.
  En daar is de Gemeente Zwolle akkoord mee gegaan?


  Maak melding

 11. Wat een kleuter reacties hier. 76db is hard zat.
  HUDS bedankt voor jullie inzet, ik ben er erg blij mee en laat de kleuters maar zeuren.


  Maak melding

 12. Van zuurheid verbitterde egocentrische mensen die zich voor geen mm kunnen inleven. Ach, er is hier al wel een topic of 40 aan besteed. Elke keer met zeer veel reacties….95-99% vol onbegrip.

  Moet er echt een wet voor veranderd worden?

  Googlend komt dit toch ook tevoorschijn:
  Voor de detailhandel zijn de volgende onderwerpen in de APV van belang:
  …. geluidsoverlast

  Het blijft ongelooflijk dat een paar mensen die willens en wetens ergens zijn gaan wonen, het plezier voor héél velen voortdurend weten te bederven.

  Vrogger ging dat gewoon met PEC en veren
  >:(


  Maak melding

 13. Stelletje idioten. Maken alles kapot hier in de binnenstad. Ga dan niet in t centrum wonen. Pppfff geen woorden voor ??????????????????


  Maak melding

 14. De machtswellustelingen uit oa. het Maagjesbolwerk hebben hun zin en Zwolle wordt weer een paar decennia terug in de tijd geworpen.
  Ongelofelijk dat er duizenden mensen de dupe worden van tientallen zeikerds.
  Zo werkt de democratie in Nederland.
  B&W slaap zacht.


  Maak melding

 15. Wie zijn “Herrie uit de Stad” nou dan?
  Je zou toch verwachten dat de rechter ze ontoerekeningsvatbaar zou verklaren als je zonder geluid in een stad wil wonen?  Maak melding

 16. Dit gaat niet meer om zware overlast binnen de perken houden maar een stad lam leggen. Daar kan ik zelfs als neutrale toeschouwer geen sympathie voor opbrengen. Welke tegenacties kan ik steunen?


  Maak melding

 17. @Jeanine valt het je niet op dat je de eerste bent tegen zoveel anderen? Heb je nou echt een plaat voor je kop? Is vroeger al je snoep afgepakt?? omdat je een ander een plezier niet wilt gunnen??

  Zoals ik al aangaf is het niet mijn smaak muziek, ik vind het verschikkelijk!! maar als een ander zijn plezier erin heeft.. waarom zou ik het ze moeten ontnemen? Ik vind het nogal egoistisch!!


  Maak melding

 18. Ik ben voor een wekelijkse geweldloze lawaaiactie op zaterdagavond 20.30 uur in het betreffende park. Potten, pannen en fluitjes mee!


  Maak melding

 19. Ik ben bang dat er binnenkort glasgerinkel volgt dat meer lawaai maakt dan 76db, een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid mag soms best
  Ik ben echt tegen geweld, maar als je dit soort acties start, weet je wat de consequenties zouden kunnen zijn


  Maak melding

 20. Op de kamperpoorterbrug is het breed en groot zat en is toch afgesloten voor het verkeer en sluit mooi aan in de binnenstad dus plaats het daar en dan met 85 decibel


  Maak melding

 21. Op het Stratenfestival met sterioinstallaties gaan staan voor de klagerts om dan maar op die manier hun avond te verpesten. Tjonge tjonge, wat een vreselijk groepje gefrustreerde bejaarden zijn dat!


  Maak melding

 22. wat een vreemde reacties op een legitieme actie van een buurt die voor het eigen welzijn opkomt. Kun je niet tegen je verlies, ‘trotse zwollenaar’/Mariane/Danny S. en andere rafelranders? Het is toch te gek v woorden dat je als bewoners de decibellen moet trotseren die de organisatie nopen om oordoppen uit te delen aan festivalbezoekers? Om gehoorschade te voorkomen? Lachwekkend! Goeie actie! Stop de festivallisering van de binnensteden in NL.


  Maak melding

 23. Ik vind het treurig. Zo wordt de stad steen voor steen afgebroken. Zal me trouwens niets verbazen wanneer onder de HUDS sympathisanten veel CU stemmers zitten… Overigens snap ik niet dat de gemeente en de Zwolse horeca de “bamboe” techniek toepassen; meeveren, maar niets veranderen. Die “oorlogskas” voor processen zou toch niet zo groot moeten zijn denk ik zo. Het stratenfestival is een jaarlijks festijn, waar heel veel mensen in de stad 1 avond plezier aan beleven. De belangen van deze avond gaan boven het belang uit van max. 137 zure, maar schijnbaar machtige mensen. Dat de gemeente hieraan toegeeft, is treurig en onbegrijpbaar!


  Maak melding

 24. Ach meneer Muijs. U wonende in Nijmegen komt ons hier in Zwolle de les lezen? 😉

  Over les gesproken: heeft u toen u in 1995 in Den Bosch de opleiding Multimediaal Presenteren heeft gedaan, niet geleerd hoe belangrijk het is om tijdens het overbrengen van een boodschap via audio en/of video de ontvangende partij via zo veel mogelijk zintuigen te bereiken, om de ontvangende partij uw boodschap te laten beleven?
  Over zo’n zelfde beleving hebben we het hier ook.

  En dat niet alleen, als ex- algemeen directeur van een kunstproductiebedrijf zou u beter moeten weten.

  En wat ging er in u om toen u in 2001 het KPN-gebouw in Rotterdam (Kop van Zuid) met lichtbeelden heeft vervuild? Hoeveel mensen bent u bewust en onbewust met die lichtvervuiling tot last geweest?

  Nee, u als docent tekenen kunt beter gewoon uw ding blijven doen, veilig in uw stille huis midden in het uiterst stille centrum van Nijmegen.


  Maak melding

 25. Dat ze in Zwolle hier ook aan meedoen. Zielige mensen die alleen maar zeiken om het zeiken.
  Hornbach, kfc, wythmenerplas, en nu dit weer. Gatver. Verhuis lekker naar een land waar je buurman 2 kilometer verderop woont.
  Zelf woon ik bij park de weezenlanden en als dat dan 3 keer per jaar muziek is wat ik thuis kan horen. Nou nou. Dan denk ik alleen maar, wat geweldig dat ik zo dicht bij iets geweldigs won.  Maak melding

 26. Hmm vreemd. Ik woon aan het Wezenlandenpark, hiervoor heb ik vlak bij de IJsselhallen gewoond. 1-2 dagen in het jaar zit er dus een festival naast me. Dit heeft me nooit echt gestoord.

  Ik kan me haast niet voorstellen dat deze personen naast ieder festival in Zwolle wonen (6-7 in het JAAR?).

  Zelfs al is dit het geval: dan snap ik het nog niet. Ben je altijd thuis? Heb je er zo veel last van dat je leven ondragelijk is? Moet er daarom duizenden mensen last hebben van jouw probleem? Moet de stad zijn imago en daarmee 100.000-en euro’s omzet mislopen?


  Maak melding

 27. Ik ben voor een verplichte IQ test van de mensen achter HUDS.
  En dat komt dan hier ook nog zeggen, “geweldig”?
  Achterlijke mensen zijn het, maar goed Zwolle is dan ook een dorp!
  Waar zelfs 1 x per jaar een feestje niet mag.
  Saaie stad is het geworden, is het gek dat de winkels leegstaan hier.
  Ga vooral zo door.
  Betreffende house en trance party’s, die had men vroeger IN de IJsselhallen, dat is ook nog een optie!
  Maar toen stond de Jehova ook voor de deuren met verhalen over de duivel enzo…

  ;D


  Maak melding

 28. alle herrie de stad uit. prima.
  stentor:
  APELDOORN – Het geluidsniveau bij evenementen in de Apeldoorn moet omlaag. De gemeente wil nieuwe regels. Het doel is vooral de overlast door muziek voor omwonenden in te dammen.
  Een evenement in het centrum van de stad mag maximaal 80 decibel aan geluid produceren, staat in de concept-regels. Er kan nog door belanghebbenden op worden gereageerd waardoor de regels nog kunnen worden aangepast.

  Voor plekken waar vaker dan vier keer per jaar een evenement wordt gehouden, heeft de gemeente ‘locatieprofielen’ gemaakt. Hierin staat wat wel en niet kan qua evenementen op die plek. Dan kan het zijn dat er toch nog wordt afgeweken van die nieuwe norm van maximaal 80 decibel.

  Evenementen die buiten het centrum van de stad of dorpen worden gehouden, moeten nog stiller zijn. Voor evenementen in het buitengebied en aan de randen van de stad en dorpen gaat de grens nóg iets verder omlaag:D:D


  Maak melding

 29. Het geluidsniveau in de binnenstad is door de rechter aangepast. Maar geldt dat niet voor de groenvoorziening? Vanaf vanmorgen 5.00 uur een herrie in de stad omdat er blijkbaar wat aan de bermen gedaan moet worden. Ik ga dan toch liever voor een feest in de avonduren >:(


  Maak melding

 30. 😮 willem muijs; rafelranders? En stop de festivalisering? Heb je gewoon een hekel aan mensen? Hoeveel mensen hebben gehoorbeschadiging opgelopen door het geluid van bijvoorbeeld een stratenfestival?
  Toch geen familie van de befaamde visboer in Stadshagen?
  Anders moet ik maar eens met Dirk gaan praten, dat ie zijn verdwaasde familielid tot de orde roept.


  Maak melding

 31. Een niet-politiek clubje dat ongehoord veel invloed heeft op het beleid van de gemeente Zwolle, ongelofelijk dat dit college zijn oren laat hangen naar deze gefrustreerde binnenstadbewoners.


  Maak melding

 32. Ik stel voor om festivals in het vervolg te houden op het terrein tussen stadshagen en westenholte. Heeft vast niemand last van.


  Maak melding

 33. Sjonge jonge jonge wat is het toch wat. Stelletje zeikstralen.
  Eerst in de binnenstad gaan wonen 3n dan lopen mauwen over herrie.
  Net zoiets als jaren terug, eerst naast de Bierton/ Jufferenwal gaan won3n en dan lopen zeiken dat er lawaai is. DAT WEET je toch?? Ga er dan niet wonen.
  Kan me daar echt pissig over maken>:(>:(>:(>:(


  Maak melding

 34. Ik stel voor om de festivals gewoon op de oorspronkelijke plek te blijven houden en dat iedereen eens kapt met dat kinderachtige gezeik. Stelletje kleuters!


  Maak melding

 35. Jammer dat zo’n kleine groep klagers de boel kan verzieken voor duizenden bezoekers en muziekliefhebbers. Het doet me wat denken aan de hetze tegen Zwarte Piet, waarbij miljoenen mensen de oren moeten laten hangen naar een kleine groep verbeten actievoerders die niet van ophouden weten.

  Persoonlijk snap ik niet waarom je in het centrum van een grote stad gaat wonen als je niet tegen geluid van evenementen kunt. Ga fijn ergens buitenaf wonen of plan een dagje uit. Mijn inmiddels overleden oom en tante woonden in het centrum van een dorp in de regio. Het jaarlijkse dorpsfeest met kermis en feesttent was dicht bij hun huis. Hun oplossing? Elk jaar tijdens het dorpsfeest gingen ze op vakantie.

  Leven en laten leven.


  Maak melding

 36. Helemaal eens met Nora, trouwens, over de groenvoorziening en gemeentelijke werkzaamheden. Dan is geluidsoverlast ineens geen enkel probleem. Laatst waren ze hier voor dag en dauw met veel kabaal bezig om het gras op een rotonde machinaal te maaien.

  En een paar jaar geleden waren ze hier ’s nachts vier dagen achter elkaar met asfalteringswerkzaamheden bezig. Vlak voor een gebouw waar tientallen werkende mensen wonen die de volgende ochtend weer naar hun werk moeten.


  Maak melding

 37. >:(:o:'( Dit festival is maar 1x per jaar. Wat een gedoe, zo jaagt men al dit soort evenementen de stad uit. De winkels verdwijnen zo langzamerhand ook al, het gaat goed zo…….dus niet.:'(:o>:(


  Maak melding

Reageer