Extra huisvesting voor asielzoekers in Zwolle

Zwolle – De COA heeft de gemeente Zwolle verzocht tijdelijke noodopvang te regelen voor 200 asielzoekers tot het moment dat het Asielzoekerscentrum eind 2017 wordt geopend. Wethouder Nelleke Vedelaar heeft dit op 8 juni toegelicht tijdens een ontmoeting met de pers. Het is op dit moment nog niet duidelijk waar deze 200 asielzoekers zullen worden gehuisvest, maar de gemeente onderzoekt of deze groep in één of meerdere nieuw te bouwen semipermanente woningen of omgebouwde kantoorpanden kan worden ondergebracht.

Zo gauw bekend is waar deze asielzoekers zullen worden gehuisvest zal, net zoals dat bij het AZC het geval was, door de gemeente een zorgvuldig proces worden gestart, waarbij ook buurtbewoners zullen worden betrokken. Hoewel de gemeente nog geen formeel verzoek van de rijksoverheid heeft gehad, is er daarnaast een reële kans dat er ook nog crisisopvang voor maximaal 300 vluchtelingen in de IJsselhallen moet worden geregeld. Vedelaar gaf aan dat de gemeente in principe bereid is hieraan mee te werken. Inmiddels is de gemeente hierover in gesprek met vertegenwoordigers uit Kamperpoort.

 
Daarnaast had de gemeente al opdracht in 2016 300 statushouders (asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd en aan wie een (tijdelijke) verblijfsvergunning is toegekend) te huisvesten. Tot en met mei zijn hebben 105 statushouders een woning toegewezen gekregen. “We lopen achter op de taakstelling,” aldus de wethouder en de druk om meer woonruimte te creëren wordt daarmee alleen maar groter. “Ook Zwollenaren die op de wachtlijst staan voor een huurwoning en inwoners die vanuit de zorg moeten overgaan naar reguliere huisvesting moeten woonruimte krijgen.” Het is de verwachting dat er ook in 2017 weer een nieuwe groep statushouders van dezelfde omvang gehuisvest zal moeten worden.
De druk op de sociale huurmarkt in Zwolle is hierdoor groot. Om deze druk te verminderen is de gemeente met de woningcorporaties overeengekomen het aantal sociale huurwoningen tot en met 2019 met 700 woningen te laten stijgen. 
 
Voor het realiseren van semipermanente woningen heeft de gemeente in overleg met vastgoedeigenaren en aanbieders van tijdelijke woonruimte in april 14 potentiële locaties vastgesteld. Hierbij moet met name gedacht worden aan leegstaande (kantoor)panden en braakliggende bouwgrond. Wethouder Vedelaar benadrukt dat de inzet van de gemeente groot is om snel meer woonruimte bij te bouwen voor zowel statushouders ( “dat zijn onze nieuwe Zwollenaren”) als Zwollenaren die op de wachtlijst voor een sociale huurwoning staan en inwoners die vanuit de zorg op zoek zijn naar reguliere woonruimte.  
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle
Artikel delen:
Reacties 6
 1. Logisch…200 mensen zouden toch ook probleemloos tijdelijk kunnen worden gehuisvest.

  Prima:

  De druk op de sociale huurmarkt in Zwolle is hierdoor groot. Om deze druk te verminderen is de gemeente met de woningcorporaties overeengekomen het aantal sociale huurwoningen tot en met 2019 met 700 woningen te laten stijgen.

  Tot slot vind ik dit ook aansprekend

  Voor het realiseren van semipermanente woningen heeft de gemeente in overleg met vastgoedeigenaren en aanbieders van tijdelijke woonruimte in april 14 potentiële locaties vastgesteld. Hierbij moet met name gedacht worden aan leegstaande (kantoor)panden en braakliggende bouwgrond. Wethouder Vedelaar benadrukt dat de inzet van de gemeente groot is om snel meer woonruimte bij te bouwen voor zowel statushouders ( ⤽dat zijn onze nieuwe Zwollenaren⤝) als Zwollenaren die op de wachtlijst voor een sociale huurwoning staan en inwoners die vanuit de zorg op zoek zijn naar reguliere woonruimte.  Maak melding

 2. Groot voorstander om voor tijdelijke opvang de vele leegstaande kantoor panden te gebruiken. Mochten de assielzoekers hier ooit vertrekken direct een prima optie voor de vele studenten/starters.


  Maak melding

 3. Het zit hem net in de passage:

  ‘Zo gauw bekend is waar deze asielzoekers zullen worden gehuisvest zal, net zoals dat bij het AZC het geval was, door de gemeente een zorgvuldig proces worden gestart, waarbij ook buurtbewoners zullen worden betrokken.’

  Dan krijg je precies het zelfde gevoel van omwonenden als bij het AZC: het is toch allemaal al beklonken. Met alle negatieve feedback/beeldvorming van dien.

  Leg nu open en transparant het vraagstuk op tafel van de stad (met beoogde zoeklocaties). En ga tezamen met de stad op zoek naar de oplossing(en).
  Geheid, er zal ook weerstand opkomen. Maar ik ben er ook van overtuigd dat uiteindelijk het besluit meer als een besluit van de stad kan worden gepresenteerd.


  Maak melding

 4. ”Leg nu open en transparant het vraagstuk op tafel van de stad (met beoogde zoeklocaties). En ga tezamen met de stad op zoek naar de oplossing(en).
  Geheid, er zal ook weerstand opkomen. Maar ik ben er ook van overtuigd dat uiteindelijk het besluit meer als een besluit van de stad kan worden gepresenteerd.”

  Ik lag me de billen van het lijf!
  Zo werkt de politiek nou eenmaal niet,dat is te makkelijk én levert hén
  te weinig op….


  Maak melding

 5. Zwartewaterallee, kruising Middelweg. 2 nieuwe kantoorpanden gebouwd jaren geleden. 1 heeft nog nooit iets ingezeten. Ik zeg: opgelost.


  Maak melding

 6. Goed idee, maar als dat pand van bijvoorbeeld een projectontwikkelaar is, zou ie wel eens de hoofdprijs kunnen vragen.
  Als medemenselijkheid wellicht minder belangrijk voor hem is dan zijn geldbuidel.


  Maak melding

Reageer