Verontwaardiging na bijstellen geluidsnorm

Zwolle – VVD Zwolle vraagt aan het College in Zwolle of het heeft kennisgenomen van het nieuwsbericht, dat er door een te lage geluidsnorm geen hoofdpodium tijdens het Stratenfestival gerealiseerd kan worden. De organisatie kan geen overeenstemming bereiken met de gemeente over het toegestane aantal decibels. In Zwolle brak na het bericht een golf van verontwaardiging uit. Veel inwoners laten op Weblog Zwolle weten dat de geluidsnorm nu veel tever naar beneden bijgesteld wordt, en dat daardoor er steeds minder festivals te beleven zullen zijn als het zo doorgaat met dit beleid.

stratenfestival.jpg 

De rechtbank stelde vorig jaar de actiegroep ‘Herrie uit de Stad’ in het gelijk die zegt hinder te hebben van de 85 Db die op het hoofdpodium wordt geproduceerd. Dit leidde ertoe dat vorig jaar vergunning werd afgegeven voor maximaal 76 Db in het park. Voor zowel het publiek als de artiesten werd dit een flop. De VVD wil verder weten waarom besloten werd tot het schrappen van het hoofdpodium op het Stratenfestival, en wat dit financieel betekent voor de exploitatie van het Stratenfestival. VVD: "Welke afspraken heeft het College gemaakt met de organisatie van het Stratenfestival, zodat deze domper volgend jaar voorkomen kan worden. En wanneer kan de gemeenteraad de uitwerking geluidsnormen in het kader van het evenementenbeleid verwachten, dat gemaakt moest worden nadat de rechter Zwolle landelijke geluidsnormen oplegde?". 

Artikel delen:
Reacties 63
 1. Ik ben met JolandaV eens dat de ondertoon in het bericht wel een duidelijke mening geeft.

  Echter, dat het gros van Zwolle blij is met de maatregel lijkt me onzin. Eerder denk ik dat het gros van Zwolle zich schaamt voor stadsgenoten die hun tijd besteden met het weren van festiviteiten in de stad en daar vrij ver voor willen gaan.


  Maak melding

 2. Ik denk dat het tijd is voor heldere, begrijpelijke en landelijk geldende normen. Dat gehakketak mag wel eens afgelopen zijn.


  Maak melding

 3. ik denk dat het eens tijd word om niet massaal op de christenunie te stemmen… manmanman. gaat al zo moeizaam met winkels open op zondag, en dan zorgen ze ook nog eens voor dit soort rare regels.


  Maak melding

 4. Wat een onzin zeg, alsof de ChristenUnie hier iets aan kan doen.
  Is een klus van een aantal buurtbewoners die zich vervelen, rechter heeft ze in het gelijk gesteld.
  Gemeenteraad Zwolle, bestaande uit meerdere partijen, moet daar dan iets mee.


  Maak melding

 5. Ik stel voor om die azijnzeikers uit de stad te gooien.Een hutje op de hei is wat voor dit soort volk.Je weet als je in de binnenstad gaat wonen,dat daar gemiddeld meer lawaai is dan in een wijk.Schande dat zo’n groepje azijnzeikers het verpest voor de burgers van Zwolle e.o. Maar tis weer de minderheid die het verpest voor de rest…Ik stel voor om hier in actie te komen tegen dit achterlijke besluit van de gemeente….:'(:'(:'(:'(:'(


  Maak melding

 6. Een paar x per jaar een festival…heel veel gezelligheid, leuke muziek voor de liefhebbers, veel PR voor de stad. Is dat teveel gevraagd..??

  Waarom gaan mensen midden in de stad wonen als ze niet tegen stadsgeluiden en festivalgeluiden kunnen? Dit hoort bij een stad.

  Voor de mensen die er last van hebben: ga op die dagen lekker uit de stad, logeer op de heide, in het bos, aan zee; ver weg van deze overlast.
  Of ga verhuizen, ver weg van deze “ellende”.:D  Maak melding

 7. Waarom doet de organisator niet voor de harde kern ”azijnzeikers”
  en doodklagers niet een hotelletje met een dagje dierentuin ofzo!
  Zodat de rest van de mensen hún gezeik niet aan hoeven te horen….

  Ik zeg:win win.8)


  Maak melding

 8. Eens dat de stad Zwolle klaar is met de CU. Waarom moet iedereen zich maar aanpassen aan de normen van een klein groepje? Nu de geluidsnorm is bijgesteld voor live muziek lijkt het me tijd worden dat de herrie van de kerkklokken ook maar eens moet stoppen op de zondagen.
  Tijd voor een nieuwe actiegroep?


  Maak melding

 9. @BeverZuid vanwaar de kritiek op de CU in deze kwestie?

  De rechtbank stelde vorig jaar de actiegroep ??Herrie uit de Stad?? in het gelijk

  Daar heeft 1 poltieke partij weinig invloed op.


  Maak melding

 10. Door nog harder te roepen dat de CU ‘de schuldige partij’ is, bestaat de kans dat er meer mensen op deze partij gaan stemmen. Zij krijgen tenslotte iets voor elkaar wat betreft ‘de Herrie’ uit de stad. (als de CU daar al 100% invloed op heeft)

  Ik denk dat het tijd wordt voor een actiegroep die gaat kijken en onderzoeken waar festivals nog wel gehouden kunnen worden, ipv zeiken op het systeem of politiek. Er komt nu niet veel meer uit dan stront. Denk dan mee en zoek naar mogelijkheden voor een festival terrein!

  Jullie willen toch een feestje? nou.. doe er dan wat aan!

  locatie tips: zandafgraving in de Mastenbroek ofzo?? Wat dacht je van de loswal/kade tussen de 2 ijsselbruggen?? oude ijsselcentrale??  Maak melding

 11. Geluidsnorm zoveel Db, festival om zeep. Hier in huis schuif ik gewoon een eq knopje terug als er iets meetrilt wat mij stoort. Probleem opgelost 😮


  Maak melding

 12. Het heeft niks met christen unie te maken het gaat om de mensen de lopen te zeuren
  Van dat stomme comité herrie yit de stad. Dan moeten ze maar niet in een stad gaan wonen


  Maak melding

 13. Je kunt van HudS veel vinden, maar ze organiseren zich wel. Misschien moeten de tegenstanders dat ook maar eens doen? Bundel de krachten en laat een serieus tegengeluid horen.


  Maak melding

 14. Ik leg de oorspronkelijke schuld bij de Gemeente neer die toestemming gaf voor veel te harde festivals met diepe meedreunende baspartijen in het park. Daar kon niet alleen de binnenstad van meegenieten maar heel Zwolle en omgeving. Daarop zijn bewoners in verzet gekomen want de maat was helemaal zoek. De rechter heeft deze groep gelijk gegeven.
  Dat een klein festival met minder herrie ansich daar nu de klos van wordt is treurig. Ook nu is de maat zoek.


  Maak melding

 15. @RutgerS Dat is wat ik ook bedoel. HudS is succesvol. Nu het volk het een feestje wil nog. (maar die willen vaak alleen consumeren, ipv zich verzamelen en een tegengeluid geven.. slappe hap dus)

  :D:D:D:D:D:D:D:D


  Maak melding

 16. Zwolle wordt weer een groot dorp! Maar in een gemiddeld dorp kan vaak meer dus !
  Rij die azijnpissers van HudS maar op de platte kar door het dorp met pek en veren


  Maak melding

 17. Kan iemand mij uitleggen waarom de gemeente een vergunning afgeeft voor 76 Db terwijl 85 Db mag? Is dat omdat de organisatie zich vorig jaar niet aan de geluidsnorm heeft gehouden?


  Maak melding

 18. Snap het geschreeuw van de VVD niet. Deze partij is uiteindelijk de veroorzaker van dit probleem. Volgens deze partij kon het niet hard genoeg. Geen begrip voor omwonenden, geen ballen om zelf de geluidsnormen te normaliseren. Nee het advies van de verantwoordelijke VVD wethouder was simpel en duidelijk: als je het niet eens bent met het beleid ga je maar naar de rechter. En dit is nu precies wat gebeurt is. Niet HUDS, maar de VVD met zijn wethouder staan aan de basis van dit debacle.  Maak melding

 19. De gemeente mag een vergunning afgeven voor 85 db. Ze gaan maar tot 76 db.
  Of te wel de gemeente laat zich helemaal inpakken door een paar van de azijnpissers in de binnenstad die geen lawaai aan hun hoofd willen hebben. Waarschijnlijk allemaal vvd vriendjes van Meijer en daarom wordt er maar een beperkte vergunning afgegeven.
  En zwolle maar roepen dat ze zich zo graag willen profileren.


  Maak melding

 20. en maar zeiken over wie de schuld nu weer krijgt…
  ipv een oplossing. Maar die komt er niet, want dan kan er niet meer gezeken worden.;)


  Maak melding

 21. ik weet al waar ik heen ga,daar kan het, en wel in een dorp die bekent staat om zijn godsdienst.

  RIJSSEN – Het programma van het Lucky Rocks Metalfest op 8 oktober is rond.
  Eerder was al bekend dat de Duitse thrashmetalband Destruction het hardrockfestijn afsluit. Naast Destruction waren ook Flotsam And Jetsam uit de VS, Enforcer uit Zweden en het Braziliaanse Nervosa al bevestigd.

  Het programma wordt gecompleteerd met de Nederlandse metalbands Izegrim, Thanatos, Cirith Gorgor, Killing Cult Society, Asgrauw en Disquiet. Vooral namen die zich met extreme metal bezighouden. Zo oogst met name Izegrim de laatste jaren flink wat succes. Thanatos is ook geen onbekende naam, want de groep is al bezig sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. Cirith Gorgor is eveneens geen klein bandje. Dit blackmetalgezelschap stond begin deze eeuw enige tijd onder contract bij de destijds grote Franse platenmaatschappij Osmose Records. Beruchte Scandinavische namen als Immortal, Marduk en Enslaved stonden daar in dezelfde periode op de loonlijst.


  Maak melding

 22. De methaancarbonzuururineerders op dit blog moeten eens ophouden met hun gezeur over “azijnpissers”. Het doet mijn sympathie voor hun zaak niet toenemen.


  Maak melding

 23. Volgens mij heeft de CU hier vrij weinig mee te maken. Hoorde eens een CU wethouder hierover praten en die klaagde ook al over deze (kleine) groep zeikers.

  Daarnaast zijn het beslissingen van rechters die hiervoor zorgen (en is het grootste deel van HUDS VVD stemmer gezien het vermogen;-) )


  Maak melding

 24. Maakt 85 db of 76 db nou zoveel uit? Ik lees dat dit ‘een flop’ was, maar ik kan me niet voorstellen dat je de muziek met 76 db niet meer goed kunt horen.
  Was iemand bij deze ‘flop’?


  Maak melding

 25. 75 decibel: Elektrische mixer, koffiemolen (70-80 dB), druk restaurant (70-85 dB), F16A straaljager op 3000 m hoogte (74 dB)

  Oftewel 1 keer schreeuwen in een druk restaurant en je zit er al overheen. Op een open veld draagt dat geluid nooit tot iemand achterin het veld.

  85 decibel valt onder het kopje hinderlijk.
  Handzaag, mixer met ijs (83 dB), foodprocessor (80-90 dB), F16A straaljager op 1500 m hoogte, geluid van vliegtuig door de geluidsbarri?re (80-89 dB)

  Dus ja daar zit een enorm verschil in.


  Maak melding

 26. Het hoofdpodium keert volgend jaar weer gewoon terug, maar dan op het Rode Torenplein. ⤽Dit jaar was dat niet meer mogelijk, omdat de standplaatsen voor de kermisattracties eerder al zijn toegewezen.⤝
  Gelukkig kan het daar wel
  8)


  Maak melding

 27. 90 decibel is gejuich bij een sportevenement. Straks gaan ze PEC nog aan banden leggen! We zijn om de 2 weken blijkbaar in overtreding als de norm op 85 ligt

  😮 OL? OL? PEE EEE CEE OL?! 😮


  Maak melding

 28. @Geenidee en @Drama,

  Is een beetje van deze tijd he? Ongefundeerd roepen en verwachten dat een ‘probleem’ zich daarmee oplost. Zet nou eerst eens alle feiten op een rij. RadioNL heeft zich teruggetrokken, daar heeft de CU niets mee te maken.

  Als alle voorstanders nou eens met de pet rondgaan en een advocaat benaderen? Als het allemaal niet deugd en er sprake is van vriendjespolitiek schiet die er zo gaten in.

  P.S. Ik ben overigens neutraal, voor ik zure reacties krijg. En ik ga nooit naar het Stratenfestival 😉


  Maak melding

 29. Op 11 mei 2016 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in het hoger beroep tegen Hardshock 2013. Citaat uit de uitspraak:

  7.3. Het vorenstaande neemt niet weg dat de rechtbank naar het oordeel van de Afdeling met juistheid heeft geoordeeld dat het college onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de aan de omgevingsvergunning verbonden maximale geluidsgrenswaarden van 85 dB(A)/95 dB(C) noodzakelijk zijn, gelet op de belangen van Hardshock afgewogen tegen de belangen van [partij]. Daarbij is van belang dat het college ter zitting heeft verklaard dat het zich kan vinden in het verbinden van maximale grenswaarden aan de omgevingsvergunning van 75 dB(A)/90 dB(C) en de raad van Zwolle bij besluit van 29 juni 2015 de maximale grenswaarden voor grootschalige evenementen in het bestemmingsplan “Wijthmenerplas” eveneens heeft vastgesteld op 75 dB(A) en 90 dB(C). Daarbij heeft de raad de mogelijkheid het toegestane geluidsniveau te verhogen uit het plan verwijderd.

  Hardshock heeft ter zitting toegelicht dat de aan de omgevingsvergunning verbonden maximale grenswaarden van belang zijn voor de muziekbeleving van de bezoekers. Volgens het besluit op bezwaar zijn de grenswaarden als neergelegd in de Nota Evenementen waarbij wordt uitgegaan van een maximale gevelbelasting van 75 dB(A) bij een gevelwering van 25 dB(A) tijdens het festival waarvoor vergunning is aangevraagd evenwel niet overschreden. Gesteld noch gebleken is dat dit negatieve gevolgen heeft gehad voor voormelde muziekbeleving. Het ter zitting door Hardshock gevoerde betoog dat de in de vergunning neergelegde maximale grenswaarden niet lager kunnen, omdat anders bij een ongunstige windrichting of windsnelheid het risico bestaat dat die zouden worden overschreden, leidt niet tot een ander oordeel. Hardshock heeft niet aannemelijk gemaakt dat de richting of snelheid van de wind zodanige gevolgen heeft voor het geluidsniveau dat het noodzakelijk is om maximale grenswaarden van 85 dB(A)/95 dB(C) aan de omgevingsvergunning te verbinden. Verder leiden de conclusies van het door het college overgelegde rapport van DGMR de Afdeling evenmin tot een ander oordeel.

  In gewone mensentaal staat hier dat (1) het college en raad zich inmiddels hebben neergelegd bij max 75dB op de gevels van de omliggende woningen en (2) dat de feitelijke geluidsbelasting van het Hardshockfestival in 2013 feitelijk niet boven de norm van 75dB uitkwam.
  Als dat zo is en als 2013 nog een ‘gewoon’ festival was waar de bezoekers niet bij wegliepen, dan begrijp ik het eigenlijk niet waarom het nu niet meer kan. Kan iemand dat uitleggen?
  Persoonlijk vind ik het doodzonde dat Zwolle de naam die ze heeft opgebouwd als festivalstad, nu in rap tempo verliest. Zelf ben ik geen liefhebber van dit soort festivals, maar ik geniet er wel van dat anderen er plezier aan beleven. Het geeft de stad een bruisende uitstraling. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de mensen van de ‘hippe’ jaren 60-generatie die zich er altijd op lieten voorstaan dat zij Nederland hebben bevrijd van de “spruitjeslucht” na hun pensionering gewoon doorgaan met wat ze altijd hebben gedaan: de macht grijpen, houden en uitbouwen. Nu met een flinke hoeveelheid geld op zak om via rechtzaken hun zin door te drijven.  Maak melding

 30. RADIONL wilde dit jaar dan ook slechts meewerken wanneer er een vergunning komt voor een hoofdpodium waarbij minimaal 85 Db is toegestaan. De artiesten weigeren te komen wanneer de genoemde norm niet wordt toegestaan.

  @zwols :Het hoofdpodium keert volgend jaar weer gewoon terug, maar dan op het Rode Torenplein. Dit jaar was dat niet meer mogelijk, omdat de standplaatsen voor de kermisattracties eerder al zijn toegewezen.⤝
  Gelukkig kan het daar wel.

  Wat kan daar wel dan, 85Db????  Maak melding

 31. @admin, kan er misschien een poll komen op de website? Er zijn blijkbaar mensen die twijfelen aan de zin: “golf van verontwaardiging”. Laten we de feiten maar even spreken.


  Maak melding

 32. Ook op het Roodetoreplein geldt volgend jaar natuurlijk een limiet van 75db, dus waarom zou Radio dan wel komen?

  En hou ergerlijk dan rekening mee dat de bewoners van de nog op te leveren appartementen De Stelling ook nog bezwaar kunnen maken!

  Dus het lijkt mij het verstandigste om te kappen met lawaaioverlast. Wat is er nou nog heerlijker dan een rustige en gemoelijke stad zonder overlast?! 😀


  Maak melding

 33. Kunnen we dan ook een geluidsnorm krijgen voor kerkklokken op zondagmorgen ?
  Wekelijks een ruime overschrijding van 85 db en totaal zinloos, de mensen die nog naar de kerk gaan gaan ook wel als de klokken niet luiden.


  Maak melding

 34. Dame,
  Jammer van je zeer uitmuntende verslag van 23.51 u. de laatste alinea.
  Het is vaak de incrowd welke weet hoe te handelen maar dat wil niet zeggen dat velen uit de grote zwijgende massa er niet hetzelfde over denken.
  Ook jij kent wel de veel gebruikte opmerking van De Overheid krijgt toch altijd gelijk waarna ze berusten in hun lot.
  Ik ben er zeker van dat minder geluid went temeer daar in heel Nederland dezelfde tendens hangt net zoals enkele jaren geleden de horecagelegenheden een maximaal geluidsniveau op de buitenmuur opgelegd kregen soms met verplicht begrenzers en er tegenwoordig niemand meer over klaagt.


  Maak melding

 35. Liever geen festival, dan een festival met slecht geluid. We zijn weer terug bij af. Ik kan mij nog goed Within Temptation herrineren in het weezenlandenpark. Ik kwam iets later aan en kon achteraan niet eens horen welk nummer ze deden. Te triest voor worden.

  Gelukkig kan het in alle andere grote steden van Nederland nog gewoon wel. Landelijke norm is daar of beter of wordt minder streng op toe gezien.


  Maak melding

 36. @ikke Ik zou het prettig vinden antwoord op mijn vraag te krijgen: wanneer editie 2013 va Hardshock niet bovende 75dB op de gevels uitkwam, waarom kan dat nu niet meer. Anderzijds zou ik ook de vraag kunnen stellen aan de klagers: waaromklagen wanneer het geluid op de gevel 75dB bedraagt. Een keer in je handen klappen geeft al dat niveau namelijk.
  Mijn laatste alinea geeft mijn persoonlijke mening weer: van mij mogen festivals in het aantal zoals dat in Zwolle gebruikelijk was. Het vergroot de sfeer in de stad en daarmee de aantrekkelijkheid. Dat ervaar ik zelf, ook al ben ik geen bezoeker of liefhebber van festivals. De gedachte trof mij opeens dat het de babyboom-generatie is die nu naar de rechter stapt. de generatie die al vanaf de tienerjaren veel voor zichzelf opeist en weinig begrip toont voor andere generaties. In dit geval de jongeren. Het wekt de indruk alsof het eigenbelang mijlenver boven het belang van anderen staat en dat stoort me.


  Maak melding

 37. @ ikke. ik denk dat je het fout hebt met gewenning. Als ze de formule 1 elektrisch maken met als gevolg dat er veel minder geluid uit komt en de auto’s langzamer gaan. Dan gaat die sport ook dood.. we wennen er wel aan, maar de beleving/euforie zal er niet meer zijn.

  Geluid is HET belangrijkste van een muziekevenement. Hiermee kan en mag je niet klooien en moet je de wetenschappelijke norm handhaven.


  Maak melding

 38. Als ze in het ter pelkwijkpark een lange en hoge muur bouwen net als in jeruzalem kunnen de bewoners daar mooi de hele dag gaan zitten klagen


  Maak melding

 39. Vind dit o.a. opvallend aan Dame’s quote gister 23:51

  Het vorenstaande neemt niet weg dat de rechtbank naar het oordeel van de Afdeling met juistheid heeft geoordeeld dat het college onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de aan de omgevingsvergunning verbonden maximale geluidsgrenswaarden van 85 dB(A)/95 dB(C) noodzakelijk zijn, gelet op de belangen van Hardshock afgewogen tegen de belangen van [partij].

  Dus na zoveel ervaring met geluidsoverlast…met klagers…met gaan naar de rechter, weten onze volksvertegenwoordigers (met een loeidure advocaat) nog hun punt niet goed te motiveren 😮


  Maak melding

 40. @Upendi,
  Voor de goede orde Formule 1 bestaat al elektrisch.
  Zoals ik al heb aangegeven werden de zelfde argumenten enkele jaren geleden bij horecabedrijven gehanteerd en ook daar is het ook goedgekomen.
  Om met Cruijff te spreken elk nadeel heeft zijn voordeel.
  Ik ben er van overtuigd dat binnen enkele jaren je naar een festival kunt gaan waar eenieder zijn eigen geluidssterkte kan instellen door draadloos verzonden persoonlijk te ontvangen signaal/geluid.
  Ook de duurste auto’s uit het verleden mogen diverse steden niet meer in. Als je 16 was mocht je in het verleden het leger in nu noemen ze dat kindsoldaten. Drank en rookwaren mag je tegenwoordig alleen kopen als je 18 bent. enz. enz. De wereld veranderd en dat hoeft niet altijd verkeerd te zijn maar dat kun je pas later beoordelen.
  In ieder geval is het terug voeren van het aantal decibels voor de bezoekers van een festival een goede bescherming van hun trommelvliezen.


  Maak melding

 41. Hebben we de muziek korpsen horen kopen bij het defilé van de vierdaagse. ..leden van herrie uit de stad? Daar mogen jullie ook over klagen hoor. ..ging ver boven de norm. ..was wel 100 decibel>:(>:(


  Maak melding

 42. Wat is immers een leven zonder klagen?

  Dat kan niet veel zijn,hier op weblog Zwolle hebben ze de wijsheid in pacht maar het enige wat ze doen is…………….jawel KLAGEN!  Maak melding

Reageer