Orkest van het Oosten gaat voor Overijssel

Zwolle – Na een roerig half jaar met een dreigend faillissement, een radicale reorganisatie en een ingrijpend advies van de Raad voor Cultuur kan het Orkest van het Oosten zich nu focussen op de toekomst. Hoe deze zich ook ontwikkelt, één ding is zeker: de komende seizoenen is het Orkest van het Oosten het symfonieorkest voor Overijssel. Geworteld in de provincie verzorgt het orkest hoogwaardige klassieke muziek voor iedereen en brengt het mensen met elkaar én met muziek in verbinding.

orkest_van_het_oosten.jpg 

Het Orkest van het Oosten keert terug naar zijn kerntaken in de provincie met als standplaats Enschede, en Zwolle en Deventer als vaste concertlocaties. Als symfonische voorziening verzorgt het orkest een hoogwaardige en toegankelijke programmering met artistieke accenten op het klassieke en vroeg-romantische repertoire. Het orkest wil nadrukkelijk een cesuur maken met het verleden, zowel in beleid als in uitstraling. De verbondenheid met de provincie Overijssel vindt het orkest daarbij zeer belangrijk. Vandaar een nieuw logo in de kleuren van Overijssel. Zodat er geen twijfel over kan bestaan: het Orkest van het Oosten staat midden in de Overijsselse samenleving.

“In onze veranderende maatschappij is draagvlak voor cultuur niet langer vanzelfsprekend. Wij zijn ervan overtuigd dat velen bewust en onbewust behoefte hebben aan klassieke muziek. Daarom zoeken wij de mensen op, binnen en buiten de concertzaal. Wij maken kwalitatief klassiek aanbod bereikbaar wat zorgt voor een vitaal en aantrekkelijk Overijssel,” aldus interim-directeur Bart van Meijl.
 
Als aanjager van de amateursector, muziekeducatie en talentontwikkeling en in samenwerking met podia, (muziek)onderwijs, maatschappelijke partners, collega-instellingen en het bedrijfsleven is het Orkest van het Oosten als professionele orkestvoorziening een belangrijke motor voor het culturele leven. Daarnaast biedt het orkest jong (inter)nationaal toptalent een podium en laat het publiek kennismaken met de nieuwe generatie dirigenten, solisten en componisten. Daarmee levert het Orkest van het Oosten ook een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse orkestcultuur
 
Het komende seizoen van het Orkest van het Oosten bestaat uit een concertserie van tien concerten in Enschede waarvan tevens vijf in Zwolle en drie in Deventer gespeeld zullen worden. Op het programma: meeslepende symfonieën en spectaculaire soloconcerten met geliefde klassiekers als Mozarts ontroerende Klarinetconcert, Beethovens onstuimige Zevende Symfonie en de overrompelende romantiek van Mahler. Pianofenomeen Hannes Minnaar soleert in Beethovens Derde Pianoconcert en Jan Willem de Vriend sluit tien jaar chef-dirigentschap af met Schuberts stralende Negende. Samen met Het Gelders Orkest verzorgt het Orkest van het Oosten twee concertprogramma’s met groot symfonieorkest.
 
Daarnaast verzorgt het orkest familieconcerten, schoolconcerten en concerten op locatie. Tevens werkt het orkest mee aan de operaproductie Don Giovanni van de Nederlandse Reisopera en het familie-event in Broadway-stijl Morning Blossoms van ODD Continent.

Artikel delen:

Reageer