Run op Zwolse Grachtenrace: inschrijving gesloten

Zwolle – Een record van ruim 70 teams doen mee aan de Zwolse Grachtenrace, de sloeproeiwedstrijd op zaterdag 18 juni. De stormloop was zo groot dat de inschrijving vroegtijdig is gesloten. "Zwolle is een populaire wedstrijd, we zitten vol", zegt Marije van de Bor namens de organisatie.

Ruim 70 teams schreven zich in, in zo’n zestig sloepen. Sommige sloepen worden dubbel gebruikt, in zowel de dames- als de herenrace. "Het wordt een prachtig gevecht op het water", voorspelt Van de Bor. "Zwolle heeft de mooiste gracht van Nederland, het publiek, de bochten en de ruimte van het Zwarte Water – je snapt waarom we zo geliefd zijn onder sloeproeiers." Nieuw dit jaar is dat de race meetelt voor het gloednieuwe Grachten Klassement, net als de wedstrijden van Utrecht en Amsterdam. Ook zijn er veel nieuwe sponsoren en vrijwilligers. "Het enthousiasme is groot, bij bedrijven en bij mensen die een handje willen helpen", merkt Van de Bor. Bovendien is er de nieuwe locatie van start en finish: voorheen bij het Kerkbrugje, nu op het Rodetorenplein. "Een stuk beter. Om veiligheid op het water en goede logistiek te kunnen waarborgen, sluit de inschrijving iets eerder."

Rondjes om de stad Nog steeds voert het parcours over ruim 15 kilometer: enkele rondjes om de oude binnenstad en een paar kilometer op het Zwarte Water. Keerpunt is de Mastenbroekenbrug bij Stadshagen. De start is in twee groepen: dames om 11.00 uur, heren om 14.00 uur. De Zwolse Grachtenrace is de ‘thuiswedstrijd’ van sloeproeivereniging Hattem Roeit, waarvan de meeste leden uit Zwolle komen.

Ook de ‘buren’ uit Kampen, Deventer en Zwartsluis doen meestal mee. Ruim baan De organisatie vraagt om de sloepen op zaterdag 18 juni niet in het vaarwater te zitten. De sloepen komen met kracht voorbij en gaan niet eenvoudig uit de weg. Eigenaren van bootjes in de gracht wordt gevraagd hun vaartuig goed opzij te leggen. Recreanten op het water wordt gevraagd ruim baan te geven aan de wedstrijd.

Artikel delen:

Reageer