Naaktwedstrijd in Museum de Fundatie

Zwolle – Het Nederlandse publiek mocht uit twintig kunstwerken met naaktfiguren de mooiste kiezen. Vrijdagmiddag 10 juni werd door directeur Ralph Keuning van Museum de Fundatie de publieksprijs bekendgemaakt: het schilderij “Sabina’s room” van kunstenaar Paul de Bie. Het schilderij laat twee jonge naakte Spaanse vriendinnen zien met twee tegenovergestelde karakters. Volgens de kunstenaar: “de ene open en uitdagend en de ander mysterieus en gesloten.” Tijdens de prijsuitreiking vertelde Paul de Bie dat dit schilderij al tien jaar bij zijn oom aan de muur hangt. Ook Ralph Keuning gaf een toelichting bij deze publiekswinnaar: “Het is een klassiek naakt, dat zowel intimiteit als humor uitstraalt en erg goed is geschilderd.” De komende periode zal dit dubbelnaakt nog te zien zijn in de Fundatie.

the_litle_boy.jpg 

Foto’s: Hennie Vrielink

De kunstwedstrijd was uitgeschreven door AVROTROS in het kader van “de maand van het naakt”. Iedereen, zowel professionals als amateurs konden afgelopen periode een kunstwerk insturen met als thema “naakt”. In totaal zijn er 3500 werken ingestuurd en daaruit hebben de jury bestaande uit Ralph Keuning en beeldend kunstenaars Marthe Röling en David Bade twintig werken genomineerd. Afgelopen weken waren deze kunstwerken in de Fundatie te bewonderen en op 10 juni werd zowel de publieksprijs bekendgemaakt als de juryprijs. De presentator van Kunst en Kitsch Frits Sissing leidde de bekendmaking van de prijzen in door te wijzen naar een onderzoek hoe mannen en vrouwen naar naaktafbeeldingen kijken: “Mannen kijken eerst naar het gezicht en daarna naar de geslachtsdelen, maar vrouwen kijken eerst uitgebreid naar beneden.” Naaktschilderen staat in de kunstwereld in hoog aanzien, omdat het schilderen van lichaamsdelen en de huid moeilijk is.

sabinas_room.jpg 

Wat wel was opgevallen dat bij de 3500 inzendingen vaak vrouwen met een of meerdere vissen waren afgebeeld. Ook zwangere vrouwen kwamen vaak voor en ook opvallend was de voorliefde voor de kleur blauw. Alle twintig kunstwerken zijn nog tot en met 19 juni te bewonderen in de Fundatie en de twee prijswinnaars zijn nog wat langer te zien.
De driekoppige jury had als taak de juryprijs toe te kennen en Ralph Keuning gaf aan dat ze onafhankelijk van elkaar de twintig genomineerde werken hebben beoordeeld. Marthe Röling had met name gekeken naar originaliteit en kwaliteit. David Bade had ook naar de leeftijd van de naakte figuren gekeken: “Wat zou het toch geweldig zijn als een naakte zestig- of zeventigjarige de komende tijd nog in de Fundatie zou mogen hangen.” Over de uiteindelijke winnaar waren de juryleden het gauw eens. “We hebben overleg gehad in de Fundatie en na een half uur zijn we naar de overkant gegaan voor een wijntje, want we waren er snel uit.” Unaniem heeft de jury gekozen voor het schilderij van Inke Brugman met als titel “the litle boy”. Volgens Keuning “een claustrofobisch werk met een jong model dat je direct aankijkt.”  Het is een schilderij van een naakt kind, dat ondergedompeld is in water en met opgetrokken beentjes in een klein badje ligt met het hoofd boven water. Dit schilderij is te zien op de website van AVROTROS onder het kopje “maand van het naakt”. Alle drie de juryleden waren gelijk getroffen toen ze dit werk voor de eerste keer zagen. Brugman is geen professioneel schilder, maar naast haar drukke baan en verantwoordelijkheid als moeder begint ze wel steeds meer te schilderen.
 
Inke Brugman heeft haar zoontje Mo als model gebruikt en tijdens de prijsuitreiking was Mo ook aanwezig en mocht samen met zijn moeder de prijs in ontvangst nemen. Hij was inmiddels wel wat groter geworden. Op de vraag wat hij ervan vond antwoordde hij “supertof dat mama gewonnen 
heeft.”
Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle
Artikel delen:
Reacties 3
  1. Die AVRO/TROS-kerel op de plaat, doet het ook altijd goed bij veel mensen. “Naakt” spreekt altijd aan, het woord veelvuldig gebruiken ook. “Een wedstrijd sowieso…maar een wedstrijd in ‘naakt'”… Slimme actie.


    Maak melding

  2. “Inke Brugman heeft haar zoontje Mo als model gebruikt en tijdens de prijsuitreiking was Mo ook aanwezig en mocht samen met zijn moeder de prijs in ontvangst nemen. Hij was inmiddels wel wat groter geworden. Op de vraag wat hij ervan vond antwoordde hij ⤽supertof dat mama gewonnen
    heeft.⤝

    Ben ik de enige die dit een beetje raar vindt? Wat is het verschil tussen “kunst” en “kinderen die naakt” zijn? Kind is toch minderjarig? Heb het kunstwerk niet gezien maar gezien de wedstrijd naakt heet roept dit vraagtekens op?


    Maak melding

Reageer