Voor studenten Viaa geen tweejaarseis

Zwolle – Studenten van Hogeschool Viaa in Zwolle krijgen meer lucht om hun propedeuse te halen. Voorheen gaf de hogeschool alleen een positief studieadvies af als studenten uiterlijk in het tweede jaar hun eerste fase van de opleiding behaalden. Hoewel Viaa graag ziet dat studenten liefst in één jaar hun propedeuse behalen, vervalt dus nu die ‘tweejaarseis’.

Het laten vervallen van de tweejaarseis is een gevolg van de gewijzigde interpretatie van de Wet op het Hoger Onderwijs door de onderwijsrechter. In recente uitspraken heeft de onderwijsrechter geoordeeld dat de voorwaardelijkheid van het Bindend StudieAdvies (BSA) in strijd is met de Wet op het Hoger Onderwijs.

Lucht en vertrouwen
Jacob Schaap nam als collegevoorzitter van Hogeschool Viaa direct na die uitspraken het besluit om de tweejaarseis te laten vervallen. Schaap vindt dat het besluit past bij hoe Hogeschool Viaa studenten wil opleiden. “Wij zien het liefst dat studenten in één jaar hun propedeuse halen en gelukkig lukt dat in de meeste gevallen ook. Tegelijk willen we ook onze studenten die wat extra begeleiding nodig hebben op een opbouwende manier helpen om uitstekende professionals te worden. Iedere student heeft daarin zijn eigen leerproces en studietempo. Wij willen in onze opleidingen niet alle studenten over één kam scheren. Ik hoop dan ook dat dit besluit onze studenten meer lucht en vertrouwen geeft om met hulp van onze docenten toch binnen vier jaar af te kunnen studeren”, aldus Schaap.
 
Zorgvuldig
Concreet heeft het besluit tot gevolg dat studenten die aan het einde van hun eerste jaar de norm voor het bindend studieadvies hebben behaald een positief studieadvies krijgen. Hieraan is niet langer de voorwaarde verbonden dat je als student binnen twee jaar je propedeuse haalt. Eventuele herinschrijvingsverzoeken van oud-studenten die in de afgelopen periode onder de oude regeling moesten stoppen met hun studie behandelt Hogeschool Viaa op een zorgvuldige en rechtvaardige manier.

Artikel delen:

Reageer