Wat doen we met twaalf miljoen?

Zwolle – Over 2016 heeft de gemeente Zwolle een eenmalige meevaller van 12 miljoen euro. Volgende week maandag vergadert de gemeenteraad over de begroting 2017 – 2020 en uiteraard zal er dan ook gesproken gaan worden over de meevaller van twaalf miljoen. Het college van Burgemeester en Wethouders stelt voor hiervan 0, 95 miljoen in te zetten voor het oplossen van concrete knelpunten; 2 miljoen te reserveren voor mogelijke risico’s en knelpunten die in de loop van 2016 kunnen ontstaan; 4,55 miljoen in het stadsontwikkelingsfonds. De resterende 4,6 miljoen wil het college toevoegen aan de reserve incidentele bestedingen, waaruit mogelijk de projecten Binnenstad, extra sociale woningbouw, huisvesting statushouders, economie en dorpsplan Wythmen kunnen worden gefinancierd.

Inmiddels was het in de stad ook bekend dat er dit jaar een meevaller is en een aantal inwoners, verenigingen en instellingen hebben zich bij de gemeente gemeld met voorstellen hoe dit geld het beste uitgegeven kan worden. Bij de vergaderstukken voor de gemeenteraad van maandag 20 juni zijn deze voorstellen toegevoegd.
Steffan Berg begint zijn brief met "Ik begrijp dat er 12 mio over is," en hij stelt voor om de noord- en zuidkant van het station mooier te maken. Hij vindt de huidige entrees niet mooi: "De noordkant is een tankstation met veel te weinig ruimte en de zuidkant is een autowasstraat."  Namens de voetbalvereniging Berkum vraagt voorzitter Jan Teun Fuller om een tweede kunstgrasveld om alle teams goed te kunnen laten trainen. "Alle grote voetbalclubs in Zwolle hebben zelf of op hun sportcomplex twee of meer kunstgrasvelden. In Berkum ligt er één (en een kwart veld met eigen geld gefinancierd)."

Ook de Zwolsche Athletische Club heeft een extra kunstgrasveld nodig. Het aantal leden van ZAC is sterk gegroeid en de beide grasvelden kunnen de druk niet meer aan. “Onze leden beginnen te morren.” Kees de Vries stelt namens de Vereniging Blauwvinger Energie voor de woningen van inwoners onder de armoedegrens te verduurzamen. “Zij wonen vaak in huizen die slecht zijn geïsoleerd, waardoor ze meer aan energiekosten kwijt zijn.” Edwin Koster van de Fietsersbond Zwolle heeft begrepen dat de gemeente wil bezuinigen op het beheer en onderhoud van wegen. Hij is het daar niet mee eens. “Een drempel, kuil, hobbel, scheur in het wegdek helpt niet in de verleiding de fiets als vervoermiddel te kiezen.”
Namens het bestuur van het Filmtheater Fraterhuis pleit directeur Henriëtte Boerhof om het filmtheater met twee filmzalen uit te breiden op de huidige locatie. Ten opzichte van het recordjaar 2014 is het bezoekersaantal in 2015 met 15% gestegen en na uitbreiding van het aantal filmzalen zal naar verwachting het bezoekersaantal stijgen naar 100.000. Het Filmtheater Fraterhuis ziet geen overlapping met de nieuwe Pathé megabioscoop aan het Katwolderplein, die eind van dit jaar zal worden geopend. ” Beide hebben hun eigen inbreng in het totale filmaanbod in Zwolle.” Het Fraterhuis wil verschraling van het culturele filmaanbod in Zwolle zien te voorkomen.
Tenslotte nog een mail van Harmen Alberts aan de gemeenteraad: “Er schijnt een financiële meevaller te zijn.” Hij wil de restanten van Roo-Haen, een gebouw uit 1652 en de oorspronkelijke zetel van het Provinciaal Bestuur worden verwerkt in een reconstructie van dit gebouw in de binnenstad.

Maandag 20 juni debatteert de gemeenteraad over de gemeentebegroting 2017 – 2020 en daarin zal zeker ook de eenmalige meevaller van 12 miljoen aan de orde komen, evenals de jaarlijkse structurele bezuiniging van 11 miljoen die ook nog moet worden gerealiseerd. Op maandag 4 juli neemt de gemeenteraad definitieve besluiten over de begroting voor de komende drie jaar.

Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 21
 1. V.v.Berkum: Met het geld waar U spelers van heeft betaald had U ook kunnen investeren in kunstgrasvelden. Dan lijkt het mij eerlijker om andere (voetbal) verenigingen hiervan te laten profiteren die geen betalingen doen. Of nog beter: betaal de contributie voor kinderen wier ouders dit niet kunnen.


  Maak melding

 2. Wie kan mij vertellen of er bij onze gemeente Zwolle ook een zgn. bovengrens is van wat er maximaal als reserve in de kas over mag blijven?

  Lijkt mij wel erg zinvol zo’n bovenstreep!  Maak melding

 3. Wat dachten jullie van de trots van Zwolle, PEC dus!!!!
  De hele 12 miljoen hoeft natuurlijk ook weer niet, maar een paar centjes is volgens mij niet verkeerd.
  Volgens mij een win win win situatie 😀


  Maak melding

 4. Bijna twaalf miljoen extra in je spaarpot, wie wil dat niet? Zwolle is een gezonde stad. En de algemene reserve ?? de spaarpot van de gemeente ?? bedraagt inmiddels ……. (?) miljoen. Waarom zouden wij aan de hoogte van deze spaarrekening geen maximum stellen? Er is meer dan voldoende buffer voor tegenvallers, we hoeven toch niet steeds verder op te potten?

  Natuurlijk is een financieel solide beleid erg belangrijk. Dat is de voorwaarde voor het betaalbaar houden van onze samenleving. Ik zie graag een gemeente die dienstbaar is aan de samenleving, met voldoende aandacht voor werkgelegenheid en basiszorg voor al onze inwoners, waardoor niemand buiten de boot hoeft te vallen. En ik zie graag investeringen in onze mooie groene en landelijke omgeving, en in behoud en verdere ontwikkeling van onze algemene -sport- voorzieningen.

  Geld is een middel géén doel!!!


  Maak melding

 5. Goede mensen aannemen bij de gemeente die beslissingen kunnen nemen en ook met geld om kunnen gaan en geen reken cursus nodig hebben


  Maak melding

 6. Geld wat ze overgehouden hebben waar zorg ect voor bedoeld was. Mooi he, zielig! Die 12 milj is een deel van de 300milj die gemeentes verdomde om uit te geven. Nee juigen lang leve de participatie wet. Dat geld is zo hard nodig omdat alles nog maar een klein jaar draait.


  Maak melding

 7. En aan de andere zijde 11 milj bezuinigen want zo was dat vorig jaar berekend toen ze het geld van het rijk nog niet in konden schatten.


  Maak melding

 8. – Minima een extraatje geven
  – Aandacht voor eenzame ouderen
  – Extra beveiliging als het AZC er is
  – Renovatie Broeren-gebied binnenstad
  – Kinderen uit arme gezinnen een vakantietripje aanbieden


  Maak melding

 9. (Betaald) Voetbalclubs dienen hun eigen broek op te kunnen houden en hoeven niet gesponsord te worden van gemeenschapsgeld.

  Laat het groen in de stad / wijken terugkomen / behouden blijven. Er is al heel veel mooi groen gesloopt en dat voor een stad die het predicaat Groenstad voert!


  Maak melding

 10. Het geld hoeft van mij ook niet naar voetbalclubs toe. De leden betalen contributie en daarvan moet een voetbalclub bekostigd kunnen worden vind ik.

  Van mij mag er een mooi monument herbouwd worden, daarvoor zijn voldoende mogelijkheden en/of het Broerenkwartier in oude stijl laten herbouwen met ook een grachtje waar fluisterbootjes doorheen varen (de Kleine Aa), gegarandeerd dat dit een toeristenhit wordt!  Maak melding

 11. @edje038
  Beveiliging van een AZC is een zorg van het COA. Zij krijgen er zat geld voor om dat zelf te kunnen betalen. Waar ik werk in Hoogeveen heeft het AZC een contract met Trigion.


  Maak melding

 12. Ik bedoelde meer beveiliging van omwonenden van een AZC. Dat de veiligheid van de AZC-bewoners prioriteit heeft is mij bekend.


  Maak melding

 13. Edje, aandacht voor eenzame ouderen is niet primair een taak van de gemeente, maar wel van familie en buurtgenoten. Familie laten de ouderen veelal verrekken, omdat ze te druk zijn met zichzelf. Die 12 miljoen mag wat mij betreft naar de zorg voor hen die dat nodig hebben.


  Maak melding

 14. Als dat zo is, Leonardo, is dat juist een argument om geld te investeren in het aanpakken van het probleem van eenzame ouderen. Je kunt alles wel op familie en buurt afschuiven, maar je moet ook realistisch zijn.


  Maak melding

 15. Yep, immers minder kinderen verhuizen naar bv Limburg of westen. Weerhoud je natuurlijk niet van ‘onderhoudsplicht’ maar kan wel begrijpen dat het wekelijkse bezoekje al veel moeite vergt. Maar achja dat riep de regering toch soms jaren 80? Een dlimme meid is op dr toekomst voorbereid. Gevolg sleutelkinderen en carri?re voor beide ivm hoge hypotheek wat ook weer werd gemotiveerd door
  .. Juist die regering


  Maak melding

Reageer