Metershoog kunstwerk in hart van de rechtbank

Zwolle – Bijna acht meter hoog en ruim 38-duizend kilo zwaar is het kunstwerk dat op zaterdag 18 juni wordt geplaatst in de rechtbank in Zwolle. Het beeld, dat is gemaakt door kunstenares Anne Wenzel, wordt in meerdere delen naar de rechtbank vervoerd en vervolgens met behulp van een 650-ton kraan op zijn plek gehesen.

Ruim acht jaar geleden kreeg Anne Wenzel de opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf om een kunstwerk te maken voor de (op dat moment nog te bouwen) nieuwe rechtbank in Zwolle. Nadat er een definitief ontwerp was, is er uiteindelijk bijna vier jaar lang intensief aan gewerkt om het kunstwerk te voltooien. Wenzel werkte daarbij samen met onder meer Struktuur 68 in Den Haag zoals ook vader en zoon Zuliani van het gelijknamige atelier in Zoetermeer. Wenzel: ‘Ik ben hen zeer dankbaar voor de ongelooflijke hoeveelheid geduld die ze hebben opgebracht en alle uren die ze er in hebben gestoken. Het heeft veel bloed, zweet en tranen gekost, maar nu is het klaar!’ Door de inzet van alle betrokkenen kon een beeld ontstaan dat technisch eenmalig is, niet alleen voor Nederlandse begrippen, ook internationaal bestaat er geen vergelijkbaar beeld. Het beeld is gefinancierd vanuit de zogeheten percentageregeling. Deze regeling schrijft voor dat bij nieuwbouw, verbouw of koop van rijksgebouwen door of in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, kunst zal worden toegepast.

Het imposante kunstwerk beeldt een vrouw uit die hoog boven op een rots staat, omringd door drie monumentale vogels. Bij het ontwerpen van het kunstwerk stoeide Wenzel met de tegenstelling tussen orde en chaos; het zakelijke van de rechtspraak (regels en wetten; orde) en het emotionele van het leven (chaos). ‘Met dit ontwerp hoop ik dat iedereen die langs het beeld loopt er zijn eigen betekenis aan kan geven. Als je als rechtzoekende net uit een emotionele zitting komt, zie je vermoedelijk iets heel anders, dan wanneer je als medewerker langs het beeld loopt op weg naar je werkplek,’ zo legt de kunstenares uit.

Vanwege de omvang van het kunstwerk is ook de plaatsing ervan een enorme klus. Het beeld wordt, met begeleid transport, in delen vervoerd van Zoetermeer naar Zwolle. Vervolgens worden de delen met een 650-ton kraan op hun plek gehesen. Die plek is de driehoekige atrium in het hart van de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Zwolle en het gerenoveerde pand. De officiële onthulling van het beeld zal later dit jaar, op 10 september, plaatsvinden en valt samen met de officiële opening van het gerechtsgebouw in Zwolle. Het nieuwe gerechtsgebouw (ook wel bekend als het Hootsmanspand, vernoemd naar de desbetreffende architect Rob Hootsmans)werd in juni 2013 al officieel in gebruik genomen, onlangs is ook de renovatie van het naastgelegen zogeheten Krugerpand afgerond.

Anne Wenzel staat in binnen- en buitenland bekend om haar monumentale keramische beelden en ruimte-vullende installaties. Na haar studie aan de AKI in Enschede verhuisde zij naar Rotterdam. Sindsdien exposeerde zij in gerenommeerde instituten in het binnen en buitenland zoals Museum Boijmans van Beuningen, Rijksmuseum Twenthe, Fondation Ricard Parijs en S.M.A.K. Gent. Recent is haar werk te zien geweest in het Bonnfeantenmuseum Maastricht en in ARTER Istanbul. In 2010 won zij de Sydney Myer Fund in Australie en in 2014 de European Ceramic Context in Bornholm. Haar werk is opgenomen in vele internationale museale collecties, zoals privécollecties. Meer informatie over de kunstenares vindt u op http://www.annewenzel.n

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Maar de vraag blijft; Hoe ziet het kunstwerk er dan uit ?!…
  Een foto was hier wel op zijn plaats geweest.
  Of is men bij voorbaat al bang voor de te vele negatieve reacties, van kunstminnend Zwolle.


  Maak melding

 2. En daar werk ik me iedere dag het schompes voor. Om zulke flauwekul te financieren. Een kunst quotum. Ik schaam me diep voor dit soort zaken. Alles wordt kapot bezuinigd. En nota bene je eigen overheid smijt tonnen over de balk voor dit soort flauwekul.


  Maak melding

 3. Kortzichtig denken Robert of wellicht duidelijker: alléén maar aan jezelf denken Robert.
  Wat voor jou flauwekul is kan voor een ander juist geweldig zijn.
  De smaken die jij in een ijssalon niet lust moeten er zeker ook uit omdat het voor jou flauwekul is?
  Je geeft aan dat alles kapot wordt bezuinigd, maar dat gebeurt nu juist (gelukkig-) niet Robert.
  En oh ja,…..ook ik werk hard.


  Maak melding

 4. Robert heeft groot gelijk Jonathan! Als je kunst wilt zien ga je maar naar een museum. De rechtbank is een plek waar de meeste mensen (denk ik) liever niet dan wel komen. En ik kan me niet voorstellen dat er veel mensen zijn die ’s morgens denken: Goh, laat ik vandaag eens naar de rechtbank gaan om kunst te bekijken.


  Maak melding

 5. Alles wordt kapot bezuinigd.

  Nou, nou. Dat valt ook wel mee, volgens mij kan bijna iedereen nog wel geld vinden om een dure Smartphone aan te schaffen als ik zo om me heen kijk.


  Maak melding

 6. Jij denkt nog beperkter WuitZ kunst alléén in een museum dan kun je werkelijk 90% van Nederland platgooien.
  Of is WuitZ dezelfde Robert hahaa…..


  Maak melding

 7. @Jonathan
  Het is vast en zeker een geweldige beleving voor het selecte clubje elite wat daar dagelijks voorbij schuifelt. de overige 99,9% van onze bevolking heeft hier helemaal niets aan aan. Succes verder met jullie uitstekende ultra luxe werkomgeving.


  Maak melding

 8. @Robert: weet niet wie of wat je met jullie werkomgeving wil zeggen maar ik werk er niet.
  Ik vind het knap dat je voor de zoveelste keer namens bijna héél Nederland praat (99,9%).

  Nogmaals: Wat voor jou flauwekul is kan voor een ander juist geweldig zijn.
  De smaken die jij in een ijssalon niet lust moeten er zeker ook uit omdat het voor jou flauwekul is?
  Je geeft aan dat alles kapot wordt bezuinigd, maar dat gebeurt nu juist (gelukkig-) niet Robert.  Maak melding

Reageer