Onzichtbare brug over de stadsgracht

Zwolle – Iedereen die zaterdag 25 juni over de voetgangersbruggetjes naar de binnenstad komt zal worden verrast. Het Kerkbrugje, Pelserbrugje en de Rodetorenbrug zullen worden omgetoverd tot spectaculaire verbindingen over de stadsgracht. Een aantal Zwolse architecten en stedenbouwkundigen veranderen samen met veel andere partijen uit Zwolle de voetgangersbruggen voor één dag. Architecten van verschillende Zwolse bureaus hebben zich verenigd tot het Collectief van Zwolse Architecten en samen gewerkt aan het project Over de Brug. Ook hebben ze een tijdelijke Onzichtbare Brug over de stadsgracht ontworpen, maar hierover wordt nogal geheimzinnig gedaan.

Op 24 en 25 juni vindt de Architectuur Biënnale Zwolle 2016 plaats, georganiseerd door het Zwols Architectuur Podium (ZAP) en Club Cele. In het kader van dit evenement hebben zij het initiatief genomen voor het Brugproject. Het Collectief van Zwolse Architecten heeft dit initiatief opgepakt en gaan samen met aannemers, bouwers, theatermakers, schrijvers en vele anderen uit de stad kortstondig de ruimte op en om de voetgangersbruggetjes veranderen. "We zijn ruimtemakers."

Herman Reezigt, voorzitter van ZAP licht het Brugproject toe. “Niet het eindresultaat, maar vooral het proces van samenwerking tussen architecten van verschillende bureaus is bijzonder aan dit project. Het is een groot experiment en typisch Zwols. Voor de uitvoering werken we ook met veel bedrijven samen. Alleen door samen te werken kun je tot dit resultaat komen en kunnen we deze Biënnale organiseren.”

De binnenstad is van alle kanten omsloten door het water van de stadsgracht en kan alleen bereikt worden over de bruggen. Het Brugproject legt de nadruk op de verbindingen tussen de binnenstad en omliggende stadsdelen. Kenmerk van het project is dat alleen door het aangaan van verbindingen tussen verschillende personen en bedrijven het Brugproject kan worden gerealiseerd. Of zoals Herman Reezigt het samenvatte: “In Zwolle doen we het samen.” Over de spannende samenwerking tussen de verschillende architecten en het ontwerpproces van de tijdelijk getransformeerde voetgangersbruggetjes wordt een tentoonstelling ingericht in het nieuwe appartementencomplex De Stelling, die tijdens de Biënnale kan worden bezocht.

Hennie Vrielink
Reporter Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 4

Reageer