Zwolse Grachtenrace: kijktips en waarschuwing

Zwolle – Twee keer klinkt zaterdag 18 juni een startschot bij de Zwolse Grachtenrace; de dames en de heren roeien een spectaculaire wedstrijd voor roeisloepen, van ruim 15 kilometer over de stadsgracht en het Zwarte Water. Wat zijn de beste plekken om de wedstrijd te zien? En waar moet je op het water voor oppassen?

Tachtig teams starten in de Zwolse Grachtenrace: om 11.00 uur de dames en om 14.00 uur de heren. Beide startschoten worden gelost door Wiggele Visser en Roeland van der Meij van de Zwolse stichting Schipper Mag Ik Ook Eens Varen, waarvoor de race geld ophaalt. De stichting werkt aan een schip voor meerdaagse vaartochten voor mensen met een beperking. De race belooft opnieuw een spektakel te worden: roeisloepen die met elkaar de strijd aanbinden in de Zwolse gracht (drie rondjes) en op het Zwarte Water. De nieuwe locatie voor start en finish is aan het Rodetorenplein en dat is ook de beste plek om te komen kijken: aan de waterkant van het plein, vanaf de Rodetorenbrug, het Maagjesbolwerk en de Hofvlietbrug. Mooi zijn ook de stadsgracht bij de Sassenpoort of het Kerkbrugje. Spannend wordt het op krappe plekken als de hoek bij voormalig ziekenhuis Wezenlanden of de brug bij Hedon. Langs het Zwarte Water zijn de beste plekken de bruggen: de Twistvlietbrug en vooral de Mastenbroekenbrug naar Stadshagen – keerpunt in het parcours.

De organisatie vraagt om de sloepen op zaterdag 18 juni niet in het vaarwater te zitten. De sloepen komen met kracht voorbij en gaan niet eenvoudig uit de weg. Eigenaren van bootjes in de gracht wordt gevraagd hun vaartuig goed opzij te leggen. Recreanten op het water wordt gevraagd ruim baan te geven aan de wedstrijd.

Artikel delen:

Reageer