Milieuraad voert actie tegen lichtvervuiling

Zwolle – De Milieuraad Zwolle probeert het te veel aan verlichting op de Zwolse bedrijventerreinen terug te dringen. Lichtvervuiling is schadelijk voor de natuur  en ongezond voor de mens. Tevens betekent het een onnodige verspilling van energie.

De afgelopen maanden is er door vrijwilligers een inventarisatie ronde gedaan over de diverse bedrijventerreinen Marslanden, Station/Schelle, Hessenpoort, Westenholte, Voorsterpoort, en Ceintuurbaan. De inventarisatie is bij donker gedaan, nà 21,00 uur, omdat tot die tijd er vaak nog schoongemaakt wordt. Gekeken is naar de verlichting in het bedrijf of kantoor zelf en die aan de buitenkant, zoals fietsenstalling, parkeerplaats en entree. 

Uiteraard is er begrip voor zaken als overlast, hangjongeren, vandalisme en inbraak. Autoverkopers hebben in het algemeen hun parkeerplaats goed verlicht, wat begrijpelijk is.
De inventarisatie is gevolgd door een belronde met de bedrijven waarvan wij dachten “het zou wel ietsje minder mogen”. Dit waren er ongeveer 35. De reakties zijn wisselend, sommige bedrijven willen graag meedenken voor het milieu, anderen zien er niets in en willen geen veranderingen.

Er zijn diverse mogelijkheden om iets aan de verlichting te doen. In parkeergarages die nu nog dag en nacht verlicht zijn, kan met bewegingsmelders worden gewerkt. Het is even een investering, maar die verdient zichzelf terug. LED verlichting wordt steeds meer toegepast. Soms is het ook onwetendheid, men weet gewoon niet wat er ’s nachts nog blijft branden. In die gevallen kunnen bedrijven blij zijn met deze aktie. Want naast het milieu is het licht dimmen ook goed voor de portemonnee. Een aantal bedrijven maakt bewust een andere keuze. Zij willen graag dat ze gezien worden ’s avonds, het is ook reclame.

De Milieuraad blijft de ontwikkelingen rond lichtvervuiling in Zwolle volgen en bedrijven benaderen om hen te wijzen op alternatieven. Tevens organiseren we jaarlijks de Zwolse Nacht van de Nacht, die op sfeervolle wijze ook aandacht voor dit thema vraagt .

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Goede zaak.

  ik vond het oranje straatverlichting toch fijner dan dat felle ledlicht van nu, doet soms zeer aan mijn ogen.


  Maak melding

 2. En niet alleen die masten, ook lichtbakken aan panden.

  Jaren geleden had Wegener Tijdschriften aan de Meeuwenlaan zo’n lichtbak. Het bedrijf verhuisde, de letters werden van die bak afgehaald, en sindsdien blazen die TL-buizen enkel een grote hoeveelheid licht de straat in. Anti-reclame voor het bedrijf Flynth wat daar tegenwoordig inzit. Vraag me wel eens af wie die stroomkosten daarvan betaalt.


  Maak melding

 3. Zeer eens met de opmerking, dat de oranje straatverlichting veel beter te verdragen is dan het felle ledlicht. Dit zeer recent ondervonden bij mij in de buurt waar de bestaande lantarens zijn vervangen.


  Maak melding

Reageer