Zwolse Grachtenrace 2016 op nieuwe plek

Zwolle – De achtste editie van de Zwolse Grachtenrace is zaterdag gewonnen door de sloepen Zusje uit Rutten (dames) en Orkaan uit Muiden (heren). Tientallen sloepen zorgden voor spektakel in de gracht en kleurrijk evenement op het Rodetorenplein, de nieuwe startlocatie.

zgr2016-1.jpg 

Zusje roeide bijna 16 kilometer op de gracht en het Zwarte Water in ruim 1:51, Orkaan won in minder dan anderhalf uur. In de verschillende klassementen viel ook de Deventer sloep Schoonenvaarder op, winnaar in de Heren Tweede Klasse.

"Dit was een prachtige sportieve editie, zegt Marijke Sterkenburg namens de organisatie. "De nieuwe startlocatie beviel uitstekend: nabij de kraan waar sloepen in het Zwarte Water werden gehesen. Het is een visitekaartje voor de stad en roeiers zijn er enthousiast over", zegt Sterkenburg.

Dat gold ook voor het publiek: de nieuwe locatie is ruimer dan het Kerkbrugje, de oude locatie. Tientallen felgekleurde sloepen en teams in tenue zorgden voor een feestelijke sfeer aan de gracht. "De roeiers en het publiek hebben ervan genoten. Top sfeer en een snelle race op dit uitdagende parcours."

Vijftien regionale teams
Veel teams uit de regio Zwolle deden mee. Bij de heren kwamen tien sloepen uit Hattem, Kampen, Zwartsluis en Deventer. De Heren Krom in sloep d’Isela van sloeproeivereniging Hattem Roeit klokten overall de tweede tijd. Bij de dames kwamen vijf sloepen uit de regio.

Het goede doel
De ZGR haalde dit jaar voor het eerst geld op voor het goede doel: Schipper Mag Ik Ook Eens Varen, een stichting die werkt aan een schip voor meerdaagse vaartochten voor mensen met een beperking. Teams konden hun wedstrijdborg doneren en ter plekke kon iedereen bijdragen. Dat leverde bij de prijsuitreiking een bedrag op van €520,00 "Een mooi resultaat van een leuke samenwerking op het Zwolse water", vindt Sterkenburg.

De uitgebreide voorlopige uitslagen van de Zwolse Grachtenrace 2016 volgen zo snel mogelijk op www.zwolsegrachtenrace.nl

Artikel delen:

Reageer