Wie redt de barmhartige Zwollenaar?

Zwolle – Nu het Ziekenhuis de Weezenlanden bijna geheel gesloopt is, vallen de nog staande gebouwen extra op. Zo staat de verpleegstersflat, in de volksmond de zusterflat, nog fier overeind. Op de zijkant zien we een beeld van een persoon die gebogen staat over een andere persoon. Dit beeld verwijst naar het verhaal over de " barmhartige Samaritaan " en naar de barmhartigheid van de broeders en zusters in Zwolle. Barmhartigheid toont al eeuwenlang iets van de ziel van Zwolle. Zorg voor elkaar zonder onderscheid des persoons.

zusterhuis_voorkant_19-2-15_2.jpg 

Is het niet mogelijk om dit beeld van de slopershamer te redden? Er moet toch wel een muur zijn in Zwolle waar dit beeld een mooie plaats kan krijgen?

 overhandiging_barmhartigheidsroute.jpg

Afgelopen vrijdag 17 juni nam de wethouder de route van barmhartigheid in ontvangst. Daar zijn zorginstellingen in opgenomen uit de Middeleeuwen die nog steeds het straatbeeld in Zwolle bepalen. Zoals het Pestengasthuys en het Gasthuis aan de Koestraat, nu Celecentrum. Iets slopen is definitief. Ooit is de Weeshuispoort gered van de sloop. Het beeld van de barmhartige hoort evenzo bij Zwolle, we laten onze ziel toch niet slopen ?

 

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Van harte voorstander om dit beeld te bewaren. Verwerk het bijvoorbeeld ergens in de gevels of binnenin de te bouwen gebouwen.


  Maak melding

 2. Dat is al geregeld (bron: Stentor 24-8-2015):

  Gevelkunst voormalig ziekenhuis Zwolle behouden

  Geplaatst op24 augustus 2015

  Het kunstwerk aan de gevel van voormalig ziekenhuis De Weezenlanden stelt iemand voor die zich bekommert om een zieke.

  ZWOLLE – Het kunstwerk ‘De barmhartige Samaritaan’ aan de gevel van voormalig ziekenhuis De Weezenlanden gaat niet verloren. Die toezegging kon wethouder Nelleke Vedelaar maandagavond doen aan een D66-fractie.

  Erfgoedorganisatie Heemschut luidde de noodklok over het kunstwerk, nu het ziekenhuis tegen de grond gaat om plaats te maken voor nieuwbouw. D66 vroeg zich af of dit klopt dat sloop voor het tableau dreigt en wat de gemeente doet om dat te voorkomen.

  Volgens de wethouder zijn er verschillende gegadigden voor overname van het kunstwerk. Het gaat dat om kerkgenootschappen. Onder meer het Dominicanenklooster zou belangstelling hebben. Ze gaat er vanuit dat het kunstwerk of een plek krijgt in de nieuwbouw, of een ander mooie plek. Ze hield nog wel een kleine slag om de arm: het risico bestaat dat het stenen tableau niet goed los komt van de gevel.

  Begin dit jaar was al duidelijk dat Isala zelf geen gegadigde kon vinden voor het kunstwerk. Projectontwikkelaar Novaform die het complex kocht riep toen belangstellenden op om zich te melden.  Maak melding

 3. Dat laatste bericht herinner ik me ook maar het zou me niet verbazen als het vergeten is door degenen die de belofte gemaakt hebben.


  Maak melding

 4. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die een levendige herinnering hebben aan de ‘zusterflat’, maar het is verder een oninteressant gebouw (van de buitenkant) en de afbeelding van ‘de barmhartige Samaritaan’ vind ik nou ook weer niet dusdanig bijzonder dat die koste wat kost bewaard moet blijven.

  De vergelijking met de Weeshuispoort vind ik daarom ook appels met peren vergelijken omdat het daar gaat om een 17e eeuwse zandstenen poort die rijk versiert is en het echt waard is om bewaard te worden.


  Maak melding

 5. de mozaiek die in 2 zwembaden (stilobad en zuid) is ook aan de sloophamer toevertrouwd dus verbaasd me niks dat deze het zelfde lot is beschoren.  Maak melding

 6. Vandaag bij RTV Oost:

  Barmhartige Zwollenaar blijft behouden na sloop zusterflat”

  Projectontwikkelaar Novaform gaat zijn best doen om het reliëf ‘de barmhartige Zwollenaar’ voor de stad te behouden. Het kunstwerk dat is gebaseerd op het verhaal van de barmhartige Samaritaan zit in de muur van de te slopen zusterflat van ziekenhuis De Weezenlanden. 

  Wanneer het reliëf van de muur wordt gehaald is nog niet bekend, zegt projectleider Van den Heuvel van Novaform. De barmhartige Zwollenaar, zoals het reliëf in de volksmond wordt genoemd, gaat na de demontage in depot bij de gemeente. 

  Kunstwerk komt op zelfde plek terug
  Als op de plek van het voormalige ziekenhuis woningen en appartementen worden gebouwd wordt volgens de projectontwikkelaar een muur gezocht waarin het kunstwerk terug kan komen.

  Het is volgens Van den Heuvel de bedoeling dat de samaritaan ongeveer op de huidige plek terugkomt als een verwijzing naar het ziekenhuisverleden.

  Kerken tonen belangstelling
  Even was het onduidelijk wat er met het reliëf zou gaan gebeuren. De fractie van D66 stelde er afgelopen augustus nog vragen over en ook inwoners van Zwolle klommen in de pen. Inmiddels hebben enkele kerken belangstelling getoond, maar die lijken nu dus achter het net te vissen.  Maak melding

 7. Wellicht zou dit project een mooie plaats kunnen krijgen bij de Theodora Kapel bij de Nieuwe Haven welke binnen afzienbare tijd verbouwd gaat worden.


  Maak melding

Reageer